ΕιδήσειςΠολιτικά

Νέο πολιτικό σκηνικό στο Νομό Λάρισας μετά τις εκλογές

Τα «συν» και τα «πλην» της εκλογικής αναμέτρησης για Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25.

Η «ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ» ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ 7ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Του Γιάννη Ανδρεάκη

Το νέο πολιτικό σκηνικό που καταγράφηκε πανελλαδικά, μετά το αποτέλεσμα της κάλπης την 7η Ιουλίου, βρίσκει πλήρη αντανάκλαση στο ν. Λάρισας, όπου τα ποσοστά των κομμάτων κινούνται – με μικρές αποκλίσεις– σε αντίστοιχα επίπεδα.

Για μία φορά ακόμη η εκλογική περιφέρεια Λάρισας επιβεβαιώνει τη φήμη ότι το πολιτικό κλίμα και ιδίως η ψήφος των πολιτών μπορεί να προϊδεάσει για όσα… βγάζει η κάλπη σε όλη τη χώρα.

Αναλυτικά, η καταγραφή ποσοστών των κομμάτων:

  • Η Νέα Δημοκρατία έλαβε πανελλαδικό ποσοστό 39,85%, ενώ στην εκλογική περιφέρεια Λάρισας το ποσοστό της είναι 39,30%
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε όλη τη χώρα πήρε το 31,53% των ψήφων και στο ν. Λάρισας το 31,25%.
  • Ελαφρώς ενισχυμένο το ποσοστό του Κινήματος Αλλαγής στην εκλογική περιφέρεια Λάρισας, όπου έλαβε το 8,79%, ενώ το ποσοστό πανελλαδικά ήταν στο 8,1%.
  • Σταθερά μεγαλύτερο είναι το ποσοστό που κατακτά το ΚΚΕ στο ν. Λάρισας (6,25%) σε σχέση με την πανελλαδική εκλογική επίδοση (5,30%).
  • Καλύτερη, επίσης, είναι η επίδοση της «Ελληνικής Λύσης» στην εκλογική περιφέρεια Λάρισας (4,33%) συγκριτικά με την πανελλαδική εικόνα (3,70%).
  • Σε αντιδιαστολή, χαμηλότερο είναι το αποτέλεσμα του ΜέΡΑ 25 στο ν. Λάρισας (2,81%) συγκρίνοντάς το με το πανελλαδικό ποσοστό (3,44%).

Η larissanet παρουσιάζει την «ακτινογραφία» του εκλογικού αποτελέσματος για το κάθε κόμμα ξεχωριστά,  το οποίο έχει πλέον κοινοβουλευτική εκπροσώπηση σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η σταυροδοσία των υποψήφιων βουλευτών:

Νέα Δημοκρατία: Καθαρή πρωτιά στο ν. Λάρισας και κατάκτηση 3ης έδρας

Με την  καθαρή πρωτιά σε όλους τους Δήμους του ν. Λάρισας η Νέα Δημοκρατία «σφράγισε» τη νίκη της και σε τοπικό επίπεδο. Μια νίκη η οποία «χρωματίστηκε» με  άνοδο ποσοστού πάνω από 11% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015 (39,3% το 2019, ενώ το Σεπτέμβριο του 2015 είχε λάβει 27,99%). Αυτή η άνοδος «μεταφράζεται» με συγκομιδή περίπου 20.000 περισσότερων ψήφων (61.468 το 2019, 41.873 τον Σεπτέμβριο του 2015).

Τα μεγαλύτερα ποσοστά το κυβερνών κόμμα τα έλαβε στους Δήμους Ελασσόνας (44,21%) και Φαρσάλων (43,09%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά στους Δήμους Τυρνάβου (34,52%) και Λαρισαίων (37,17%).

Παράλληλα, το εκλογικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ σε τοπικό επίπεδο οδήγησε στην κατάκτηση της 3ης έδρας, γεγονός που έχει να καταγραφεί για το συγκεκριμένο κόμμα από το… μακρινό 2007.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις των βουλευτών, πανηγυρική ήταν η επανεκλογή του Μάξιμου Χαρακόπουλου, καθώς ήρθε πρώτος με 27.262 σταυρούς προτίμησης.

Άνετη ήταν η επανεκλογή του Χρήστου Κέλλα, ο οποίος ήρθε δεύτερος, αλλά με πολύ καλή συγκομιδή σταυρών, καθώς έφτασε τους 24.649.

Η Στέλλα Μπίζιου, αφενός καταγράφεται ως η πρώτη γυναίκα βουλευτής, την οποία εκλέγει η ΝΔ στο ν. Λάρισας μετά τη Μεταπολίτευση, ενώ έλαβε 15.571 ψήφους.

Με αυτόν τον τρόπο άφησε πίσω, στην τέταρτη θέση και εκτός Βουλής, τον Κώστα Τζανακούλη, ο οποίος έλαβε 14.736 σταυρούς.

Στην πέμπτη θέση κατετάγη ο μέχρι πρότινος βουλευτής του κόμματος – μετά την προσχώρησή του από την Ένωση Κεντρώων – Γιώργος Κατσιαντώνης έχοντας φτάσει τους 12.029 σταυρούς.

Αναμφίβολα θετική θα πρέπει να θεωρηθεί η πρώτη εκλογική καταγραφή της Αθηνάς Σιαφαρικα στο ν. Λάρισας, καθώς με όλα τα χαρακτηριστικά που είχε η συγκεκριμένη εκλογική μάχη (σύντομη χρονικά προεκλογική περίοδο, καθυστέρηση επίσημης ανακοίνωσης ψηφοδελτίων από τη ΝΔ) κατέκτησε την έκτη θέση με 8.909 σταυρούς.

Ο Θεόφιλος Καραχάλιος, επίσης για πρώτη φορά υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, έλαβε 8.138 ψήφους και την έβδομη θέση, με τον Γιώργο Αδαμούλη να κατατάσσεται όγδοος (6.231 σταυροί).

Στις τρεις τελευταίες θέσεις βρέθηκαν οι: Γιώργος Καραβάνας (6.183 ψήφοι), Θεοδώρα Κάλλα (3.085 ψήφοι) και Λένα Αξιόγλου (2.676 ψήφοι).]

ΣΥΡΙΖΑ: Συγκράτηση δυνάμεων – εφαλτήριο για την «επόμενη ημέρα»

Μπορεί για τον ΣΥΡΙΖΑ η δεύτερη θέση να είναι μια πραγματικότητα οδυνηρή, καθώς οδηγεί το μέχρι πρότινος κυβερνών κόμμα στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όμως η συγκράτηση δυνάμεων αναμφίβολα θα αποτελέσει  εφαλτήριο για την «επόμενη ημέρα»… Άλλωστε με αυτόν τον τρόπο φαίνεται πως χτίζεται σε στέρεες βάσεις ο «νέος δικομματισμός» στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ – παρά την ήττα – έχει κυρίαρχη θέση στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Σε ότι αφορά την εκλογική περιφέρεια Λάρισας αποτυπώθηκε αυτή η συγκράτηση δυνάμεων, καθώς  την 7η Ιουλίου έλαβε 31,25% και 48.884 ψήφους, ενώ το Σεπτέμβριο του 2015 το αποτέλεσμα είχε «κλειδώσει» ως εξής: 34,93% με 52.251 ψήφους. Αυτό σημαίνει λελογισμένη φθορά – με πτώση ποσοστού (3,68%) και πτώση σε αριθμό ψήφων (3.367) – μετά από τέσσερα χρόνια πολυκύμαντης κυβερνητικής θητείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τα υψηλότερα ποσοστά στο ν. Λάρισας τα κατέκτησε στους Δήμους Λαρισαίων (33,87%),  Τυρνάβου (31,51%) και Αγιάς (31%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στους Δήμους Τεμπών (25,92%) και Φαρσάλων (27,75%).

Παράλληλα, με άνεση λαμβάνει δύο έδρες στο ν. Λάρισας, όπως και το 2015, ενώ σαφώς και έδωσε δυναμική στο ψηφοδέλτιο η εκ νέου υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα, αν και ο επικεφαλής του κόμματος δεν στάθηκε εφικτό να έρθει στην περιοχή κατά τη σύντομη προεκλογική περίοδο των εθνικών εκλογών. Βέβαια, είχε πραγματοποιήσει ομιλία στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές.

Μετά τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου Αλέξη Τσίπρα, πρώτος ήρθε ο Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος έλαβε 13.927 σταυρούς προτίμησης. Με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες επιβράβευσαν την συνεργασία του με τον  ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ενώ το συγκεκριμένο αποτέλεσμα προφανώς αποτελεί και «ψήφο εμπιστοσύνης» για το έργο του ως υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Δεύτερη σε ψήφους ήρθε η Άννα Βαγενά, η οποία με 10.876 σταυρούς έδειξε ότι έχει ισχυρές «ρίζες» μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Άννα Βαγενά θα «κλειδώσει» την παρουσία της και σ’ αυτή τη σύνθεση του Κοινοβουλίου μόλις ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει και επισήμως ποια έδρα θα κρατήσει από τις τρεις εκλογικές περιφέρειες (Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Λάρισα) όπου ήταν υποψήφιος.

Στη συνέχεια, τρίτος κατετάγη ο Γιάννης Καριπίδης, με 9.722 έχοντας σημαντική στήριξη από τους ψηφοφόρους του Δήμου Ελασσόνας όπου έλαβε την πρώτη θέση και μάλιστα με διαφορά.

Τέταρτος ο Δημήτρης Γελαλής, με τον πρώην βουλευτή να λαμβάνει 7.707 ψήφους και πέμπτος ο Βασίλης Ζωγράφος με 5.410 σταυρούς.

Έκτος κατετάγη ο απερχόμενος βουλευτής Νίκος Παπαδόπουλος με 5.169 ψήφους, σε μια εκλογική επίδοση, η οποία προφανώς δεν είναι ικανοποιητική.

Έβδομη η Καίτη Παληογιάννη με 4.675 ψήφους, όγδοος ο Βαγγέλης Αποστόλου με 4.028 σταυρούς, ενώ στις τελευταίες θέσεις ήρθαν οι Ρούλα Σουρλαντζή – Ζαχαράκη(3.078 ψήφοι) και Χρυσούλα Χρήστου (2.650 ψήφοι).

Κίνημα Αλλαγής: Βουλευτής η Ευαγγελία Λιακούλη – Προβληματισμός για ΣΥΡΙΖΑ

Προφανώς ο βασικός στόχος του Κινήματος Αλλαγής, σε τοπικό επίπεδο, επιτεύχθηκε… Αυτός δεν ήταν άλλος από την κατάκτηση βουλευτικής έδρας στην εκλογική περιφέρεια Λάρισας, κάτι που είχε να συμβεί από τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2012.

Από την άλλη, ένας ακόμη στόχος ήταν η αύξηση ποσοστών του κόμματος κάτι που επίσης καταγράφεται από το εκλογικό αποτέλεσμα καθώς το Κίνημα Αλλαγής στο ν. Λάρισας έλαβε την 7η Ιουλίου 2019 8,79% και 13.742 ψήφους, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2015 η εκλογική επίδοση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ήταν 6,25% και 9.353 ψήφοι.

Πάντως, δεν λείπει και ο προβληματισμός μεταξύ των τοπικών στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ο οποίος προκύπτει από την αντοχή των εκλογικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Η συγκεκριμένη «ισορροπία δυνάμεων» δημιουργεί δεδομένα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, τα οποία σίγουρα θα απασχολήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα τα όργανα του Κινήματος υπό την Φώφη Γεννηματά.

Θα πρέπει να καταγραφεί ότι για το Κίνημα Αλλαγής οι καλύτερες εκλογικές επιδόσεις καταγράφηκαν στους Δήμους Φαρσάλων (12,28%), Ελασσόνας (10,56%) και Κιλελέρ (10,13%). Τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στους Δήμους Λαρισαίων (7,32%) και Τυρναβου (8,42%).

Σε ότι αφορά τον πρώτο στόχο που προαναφέρθηκε, η Ευαγγελία Λιακούλη είναι πλέον η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, γεγονός που αποτελεί προσωπική δικαίωση, όπως και «ολική επαναφορά» της κ. Λιακούλη στα πολιτικά πράγματα. Η νεοεκλεγείσα βουλευτής έλαβε 5.534 σταυρούς προτίμησης, οδηγώντας από νωρίς την κούρσα κατά την εκλογική βραδιά.

Ο  Κώστας Μπαργιώτας, παρά τη σημαντική καταγραφή δεν κατάφερε να ανανεώσει τη θητεία του στο Κοινοβούλιο, καθώς έλαβε 4.989 ψήφους μένοντας δεύτερος.

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής Φίλιππος Σαχινίδης κατετάγη τρίτος με 4.437 ψήφους, ενώ σημαντική είναι η πρώτη καταγραφή για την Μαρία Γαλλιού καθώς έλαβε 4.287 σταυρούς.

Ο Μιχάλης Τολίκας βρέθηκε στην πέμπτη θέση με 2.248 ψήφους και η Βασιλική Τσίτα «πλασαρίστηκε» στην έκτη θέση με 998 ψήφους.

Η εικόνα των εκλογικών επιδόσεων για τους υποψήφιους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής συμπληρώνεται ως εξής – δίπλα ο αριθμός των  ψήφων: Γιώργος Θεοδωρόπουλος – 993, Φανή Αγορίτσα – 859, Νατάσσα Παπαβασιλείου – 744, Μαίρη Μάρου – 703 και Δημήτρης Κουκούλης – 658.

ΚΚΕ: Σταθερά Λαμπρούλης, αλλά και πτώση 1% από το 2015

Με μικρή αλλά ευδιάκριτη πτώση κινήθηκε το ποσοστό του ΚΚΕ στο ν. Λάρισας κατά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Την περασμένη Κυριακή έλαβε 6,25% και 9.772 ψήφους, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2015 η εκλογική επίδοση ήταν 7,25% και 10.843 ψήφοι. Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο ν. Λάρισας παραμένει από τις περιοχές όπου το κόμμα του Περισσού κινείται σταθερά επάνω από το πανελλαδικό ποσοστό.

Τις καλύτερες εκλογικές επιδόσεις το ΚΚΕ τις πέτυχε στους Δήμους Τυρνάβου (9,32%) και Τεμπών (8,18%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στους Δήμους Φαρσάλων (3,22%) και Κιλελέρ (5,07%).

Στη Βουλή για μία ακόμη θητεία θα βρίσκεται ο Γιώργος Λαμπρούλης, καθώς κατετάγη πρώτος με 4.135 ψήφους.

Η σειρά των υποψήφιων συνεχίζεται ως εξής (στην παρένθεση ο αριθμός ψήφων):  Τάσος Τσιαπλές (2.639), Ρίζος Μαρούδας (2.631), Δημήτρης Αβρανάς (1.851), Μαρία Γαβαλά (1.755), Πέτρος Κρίκης (1.343), Στέλιος Τσικριτσής (1.203), Κατερίνα Πάσχου (843), Αγγέλα Δασκαλάκη (775),  Κυριακή Καρυώτη (739) και Γιάννης Αρζομανίδης (718).

«Ελληνική Λύση»: Έδρα και μηνύσεις…

Πρωτοφανές για τα τοπικά – και όχι μόνο – πολιτικά πράγματα είναι το σκηνικό που διαμορφώθηκε στο εσωτερικό του κόμματος «Ελληνική Λύση», το οποίο εξασφάλισε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο, όσο και στο ν. Λάρισας. Άλλωστε δεν είναι και το πλέον σύνηθες αρχηγός κόμματος, εν προκειμένω ο Κυριάκος Βελόπουλος, να μηνύει τον πρώτο σε ψήφους, στη συγκεκριμένη περίπτωση τον Θανάση Νασίκα, με την αιτία να βρίσκεται στην απόφαση του πρώτου να κρατήσει την έδρα στο ν. Λάρισας και όχι σε κάποια από τις άλλες περιφέρειες όπου ήταν υποψήφιος.

Η μήνυση Βελόπουλου κατά Νασίκα με τις κατηγορίες της εξύβρισης, της απειλής και της συκοφαντικής δυσφήμισης, η κράτηση του γνωστού αγροτοσυνδικαλιστή και πρώην δημάρχου Τυρνάβου στο πλαίσιο του αυτοφώρου και η σκληρή απάντηση από την πλευρά του δεύτερου έχουν οξύνει το κλίμα, το οποίο θα συνεχίσει να απασχολεί όχι μόνο τις πολιτικές συζητήσεις σε τοπικό επίπεδο, αλλά και τα ΜΜΕ των Αθηνών.

Σε ότι αφορά τα εκλογικά, η «Ελληνική Λύση» έλαβε 4,33% και 6.769 ψήφους. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στους Δήμους Τυρνάβου (6,28%) και Τεμπών (5,30%), ενώ τα χαμηλότερα στους Δήμους Ελασσόνας (2,70%) και Φαρσάλων (3,75%).

Σχετικά με τους σταυρούς προτίμησης η κατάταξη των υποψηφίων βουλευτών έχει ως εξής (στην παρένθεση ο αριθμός των ψήφων): Θανάσης Νασίκας (1.308), Λάμπρος Σδρόλιας (1.048), Δαμιανός Ζώκας (886), Φανή Μάντζιου ( 572), Γεωργία Κεσίδου ( 559), Ανδρέας Κόκκας (555),  Μαρία Κωτσοπούλου (515), Ιωάννα – Μαρία Φούντα(434), Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης (383), Νικόλαος Μπαλατσας (361).

ΜέΡΑ 25: Χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση από το ν. Λάρισας

Ικανοποίηση για την είσοδο στη Βουλή καταγράφεται στο ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη, αν και σε τοπικό επίπεδο το αποτέλεσμα κινήθηκε κάτω από το πανελλαδικό ποσοστό, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί η κατάκτηση έδρας.

Στην εκλογική περιφέρεια Λάρισας το κόμμα έλαβε 2,81% και 4.391 ψήφους, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στους Δήμους Λαρισαίων (3,50%) και Τυρνάβου (3,02%), ενώ το χαμηλότερο ποσοστό σημειώθηκε στον Δήμο Ελασσόνας με μόλις 1,56%.

Σε ότι αφορά τη συγκομιδή σταυρών των υποψηφίων βουλευτών αυτή έχει ως εξής:

Διαμάντω – Αναστασία Ιωάννου (1.181), Οδυσσέας Νικολόπουλος (834), Τζένη Λόκα (714), Σταματίνα Καναρέλη (632), Βασίλης Νάτσιος (569), Πέτρος Σοφικίτης(503), Ιωάννης Χλόπτσιος (467), Μιχαήλ Φοινικιάδης (312).

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Back to top button