Γενικές ΕιδήσειςΕιδήσειςΠολιτικάΠολιτικά,Φάρσαλα

Νέα εποχή «ανατέλλει» σε Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμους

Η εκκίνηση μιας νέας εποχής τόσο για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όσο και για τους Δήμους της Π.Ε. Λάρισας, σηματοδοτείται από τις τελετές ορκωμοσίας οι οποίες εξελίσσονται και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 31 Αυγούστου.

Πλέον και αφού κλείσει ο συγκεκριμένος κύκλος με το τελετουργικό μέρος, η νέα περιφερειακή Αρχή, όπως και οι δημοτικές Αρχές, αναλαμβάνουν και επισήμως τα καθήκοντά τους την 1η Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, αλλάζει η ανθρωπογεωγραφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στα επτά Δημοτικά Συμβούλια του ν. Λάρισας, καθώς νέοι σύμβουλοι θα βρεθούν στα έδρανα για τη θητεία έως το 2023.

Το τρέχον χρονικό διάστημα, μέχρι και την επίσημη ανάληψη καθηκόντων, αποκτά επιπρόσθετο ενδιαφέρον, καθώς θα κορυφωθούν οι διεργασίες μέσω των οποίων ο Περιφερειάρχης, όπως και οι Δήμαρχοι, θα επιλέξουν τα πρόσωπα που θα αναλάβουν συγκεκριμένα «χαρτοφυλάκια» (αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι, εντεταλμένοι σύμβουλοι κ.α.) ώστε πλέον να εισέλθουν απερίσπαστοι στην εφαρμογή του προγράμματος και των πρωτοβουλιών για τις οποίες έλαβαν  την  λαϊκή εντολή από τις εκλογικές διαδικασίες της  26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019.

Η larissanet παραθέτει το πρόγραμμα των  ορκωμοσιών στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, όπως και το στίγμα των νέων Περιφερειακού και Δημοτικών Συμβουλίων, τα οποία θα λαμβάνουν αποφάσεις κατά την προσεχή τετραετία…

Η κατανομή εδρών σε Περιφερειακό Συμβούλιο και Δημοτικά Συμβούλια για την περίοδο 2019 – 2023

Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η ορκωμοσία ενόψει της νέας θητείας του Κώστα Αγοραστού στη θέση  του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Αυγούστου και ώρα 8.30 μ.μ. στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας. Παράλληλα, στο πλαίσιο της τελετής θα ορκιστούν και οι νέοι περιφερειακοί σύμβουλοι των  τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αγοραστός και η παράταξη «Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών» διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς η εκλογή κρίθηκε στον α΄ γύρο των εκλογών την 26η Μαΐου. Η παράταξη υπό τον Περιφερειάρχη διαθέτει 28 περιφερειακούς συμβούλους στο 51μελές Συμβούλιο.

Η κατανομή των υπόλοιπων εδρών των παρατάξεων (στην παρένθεση ο επικεφαλής) έχει ως εξής:

 • «Η Θεσσαλία στην Καρδιά μας» – (Νίκος Τσιλιμίγκας): 13 έδρες
 • «Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας» – (Τάσος Τσιαπλές): 4 έδρες
 • «Πρωτοβουλία» – (Δημήτρης Κουρέτας): 3 έδρες
 • «Ελληνική Αυγή για τη Θεσσαλία» – (Μαρία Τσιτσέ – Μπίλλη): 1 έδρα
 • «Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια» – (Αθανάσιος Ακρίβος): 1 έδρα
 • «Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία» – (Ευστάθιος Ντούρος): 1 έδρα

Δήμος Λαρισαίων

Ο κύκλος των ορκωμοσιών στην Π.Ε. Λάρισας κλείνει το Σάββατο 31 Αυγούστου με την τελετή που αφορά το Δήμο Λαρισαίων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 π.μ., στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

Σ’ αυτήν ο επανεκλεγείς δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης, οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι, όπως και τα μέλη Συμβουλίων των Τοπικών Κοινοτήτων, θα δώσουν τον νενομισμένο όρκο την παραμονή της επίσημης ανάληψης των καθηκόντων.

Ο κ. Καλογιάννης με τη «Συμπαράταξη Λαρισαίων» θα διαθέτουν 21 έδρες στο 49μελές Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ οι υπόλοιπες έδρες κατανέμονται ως εξής:

 • «Λάρισα Μπροστά» – (Ρένα Καραλαριώτου): 20 έδρες
 • «Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Λαρισαίων» – (Πέτρος Κρίκης): 3 έδρες
 • «Πρωτοβουλία Αξιών – ΠΡ.ΑΞΙ. για τη Λάρισα» – (Παναγιώτης Γούλας): 2 έδρες
 • «Ορμή Ανανέωσης» – (Νίκος Γαμβρούλας): 2 έδρες
 • «Λαρισαίων Κοινόν» – (Κωνσταντίνος Βαϊούλης): 1 έδρα

Δήμος Αγιάς

Μετά την έβδομη συνεχή αυτοδιοικητική νίκη του ο Αντώνης Γκουντάρας θα ορκιστεί δήμαρχος Αγιάς την Παρασκευή 30 Αυγούστου και ώρα 8.00 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο των Αγίων Αντωνίων στην Αγιά. Μαζί του θα δώσουν τον όρκο τα μέλη, τα οποία μετέχουν στη νέα σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Αγιάς, όπως και οι εκλεγέντες στα Τοπικά Συμβούλια.

Στο 27μελές Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Γκουντάρας και η «Προοδευτική Δημοτική Κίνηση Αγιάς» θα έχουν την πλειοψηφία με 12 έδρες. Παράλληλα, στο νέο όργανο μετέχουν:

 • «Αγιά 2019 Νέα Εποχή» – (Γιάννης Αγγελάκας): 10 έδρες
 • «Δώτιο Πεδίο» – (Γρηγόρης Καλαγιάς): 2 έδρες
 • «Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Αγιάς» – (Γιάννης Κασίδας): 2 έδρες
 • «Ενωμένοι Μπορούμε» – (Βάσω Αλεξανδρίδου): 1 έδρα

Δήμος Ελασσόνας

«Αλλαγή σελίδας» στο Δήμο Ελασσόνας καθώς την Κυριακή 25 Αυγούστου ο Νίκος Γάτσας ορκίστηκε Δήμαρχος μετά την ανατροπή και τη νίκη που κατέγραψε ως επικεφαλής του συνδυασμού «Ολύμπου Πολιτεία – Πύλη Ανάπτυξης» στις 2 Ιουνίου.

Η τελετή διεξήχθη, στην αίθουσα του θεάτρου «Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη» στην Ελασσόνα, ενώ χοροστατούντος του Μητροπολίτη Χαρίτων.

Η παράταξη του δημάρχου θα διαθέτει 14 έδρες στο 41μελές Δημοτικό Συμβούλιο, όμως την περασμένη Τετάρτη επετεύχθη συμφωνία με τον Δημήτρη Καρανίκα και την παράταξη «Ένας Δήμος για Όλους» σφραγίζοντας την απόφαση για συνδιοίκηση στον Δ. Ελασσόνας. Με αυτόν τον τρόπο «κλειδώνει» και η απόλυτη πλειοψηφία, καθώς οι δύο παρατάξεις έχουν εκλέξει 21 δημοτικούς συμβούλους.

Αναλυτικά, η κατανομή εδρών έχει ως εξής:

 • «Ολύμπου Πολιτεία – Πύλη Ανάπτυξης» – (Νίκος Γάτσας): 14 έδρες
 • «ΑλλάΖουμε» – (Νίκος Ευαγγέλου): 17 έδρες, ο συνδυασμός έλαβε την πρώτη θέση κατά τον α΄ γύρο των δημοτικών εκλογών
 • «Ένας Δήμος για Όλους» – (Δημήτρης Καρανίκας): 7 έδρες
 • «Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Ελασσόνας» – (Δημήτρης Αβρανάς): 3 έδρες

Δήμος Κιλελέρ

Η ορκωμοσία, ενόψει της νέας θητείας του Θανάση Νασιακόπουλου ως δημάρχου στο Δ. Κιλελέρ, έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Αυγούστου και ώρα 8.00 μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Νίκαιας.

Στην τελετή θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος, ενώ τον όρκο θα δώσουν τα μέλη του 27μελούς Δημοτικού Συμβουλίου, οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων και τα μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων.

Ο κ. Νασιακόπουλος και η παράταξη «Νέο Κιλελέρ» διαθέτουν απόλυτη πλειοψηφία στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς κατέγραψαν μεγάλη νίκη από τον α΄ γύρο των δημοτικών εκλογών, επιτυγχάνοντας την ανάδειξη 15 δημ. συμβούλων.

Η κατανομή των υπόλοιπων εδρών έχει ως εξής:

 • «Ενωμένο Κιλελέρ» – (Θανάσης Μούσιος): 10 έδρες
 • «Νέοι Ορίζοντες» – (Θανάσης Αγγελουσόπουλος): 1 έδρα
 • «Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Κιλελέρ» – (Βασίλης Σταμουλάκης): 1 έδρα

Δήμος Τεμπών

Νέα εποχή στον Δήμο Τεμπών μετά την εκλογή – από την α΄ Κυριακή – του Γιώργου Μανώλη στον δημαρχιακό θώκο. Η τελετή ορκωμοσίας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Αυγούστου και ώρα 7.00 μ.μ. στον περιβάλλοντα χώρο του «Αντλιοστασίου», στο Μακρυχώρι, όπου τον νενομισμένο όρκο θα δώσουν και όλοι οι αιρετοί στον Δήμο και στις Τοπικές Κοινότητες.

Η παράταξη «Νέα Δύναμη» υπό τον Γ. Μανώλη, κατά τη θητεία 2019 – 2023, θα διαθέτει 14 έδρες στο 27μελές Δημοτικό Συμβούλιο. Η κατανομή των εδρών μεταξύ των άλλων παρατάξεων έχει ως εξής:

 • «Συνεργασία για Πορεία Ανάπτυξης» – (Κώστας Κολλάτος): 11 έδρες
 • «Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Τεμπών» – (Μαρία Κωστή): 2 έδρες

Δήμος Τυρνάβου

«Αλλαγή σκυτάλης» στον Δήμο Τυρνάβου, καθώς ο Ιωάννης Κόκουρας θα ορκιστεί δήμαρχος την Πέμπτη 29 Αυγούστου και ώρα 7.00 μ.μ. στην αίθουσα του Κινηματοθεάτρου «ΜΑΞΙΜ» στον Τύρναβο. Μαζί με τον κ. Κόκουρα τον όρκο θα δώσουν τα μέλη του 27μελούς Δημοτικού Συμβουλίου, όπως επίσης οι πρόεδροι και τα μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων.

Η παράταξη «Νέα Δημοτική Κίνηση Τυρνάβου» με επικεφαλής τον  νεοεκλεγέντα δήμαρχο θα διαθέτει έξι έδρες στη νέα σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο είναι και το πλέον κατακερματισμένο στην Π.Ε. Λάρισας.

Η κατανομή των υπόλοιπων εδρών μεταξύ των παρατάξεων έχει ως εξής:

 • «Δράση Πολιτών» – (Αστέριος Ροντούλης): 6 έδρες
 • «Η Πόλη που Θέλουμε» – (Σάμερ – Αθανάσιος Αμάρι): 6 έδρες
 • «συνΠολιτεία» – (Παναγιώτης Σαρχώσης): 5 έδρες
 • «Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Τυρνάβου» – (Αστέριος Χατζηκράχτης): 4 έδρες

Δήμος Φαρσάλων

Στην εποχή Εσκίογλου πέρασε και επίσημα ο Δήμος Φαρσάλων από την Παρασκευή 23 Αυγούστου, όπου και πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία της νέας Δημοτικής αρχής (σ.σ. η πρώτη ορκωμοσία σε Δήμο της Π.Ε. Λάρισας) στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου.

.Στη νέα σύνθεση του 27μελούς Δημ. Συμβουλίου η παράταξη «Φάρσαλα Ανάπτυξη» υπό τον κ. Εσκίογλου θα διαθέτει 12 έδρες

Η κατανομή των υπόλοιπων εδρών:

 • «Φαρσάλων Όραμα» – (Άρης Καραχάλιος): 6 έδρες
 • «Δημοτική Αναγέννηση» – (Μαρία Ίφου): 5 έδρες
 • «Ενωτική Δημοτική Πρωτοβουλία» – (Κώστας Τύμπας): 2 έδρες
 • «Νέα Εποχή» – (Βαγγέλης Δημητρακόπουλος): 1 έδρα
 • «Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Φαρσάλων» – (Απόστολος Αναγνώστου): 1 έδρα

Του Γιάννη Ανδρεάκη

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Back to top button