ΕιδήσειςΠολιτικάΠολιτικά,Φάρσαλα

Μονόδρομος οι συνεργασίες στους Δήμους

Μονόδρομο θα αποτελέσουν για την πλειοψηφία των νέων δημοτικών αρχών, οι συνεργασίες με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης την επομένη των δημοτικών εκλογών.

Η ανάδειξη συμβούλων με απλή αναλογική δημιουργεί ισχνές πλειοψηφίες για νέες δημοτικές αρχές που έχασαν την «πολυτέλεια» της απόλυτης πλειοψηφίας, υποχρεώνοντας τους δημοτικούς συμβούλους να καθίσουν στα… έδρανα του διαλόγου.

Η απλή αναλογική δημιουργεί επίσης το πρωτοφανές στα αυτοδιοικητικά χρονικά, η δημοτική αρχή να έχει λιγότερες έδρες από τη μείζονα αντιπολίτευση αφού ως γνωστόν, οι έδρες κρίθηκαν στις κάλπες της α’ Κυριακής ενώ η δημοτική αρχή εκλέχθηκε στον β’ γύρο. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Ελασσόνας όπου η μείζονα αντιπολίτευση διαθέτει περισσότερες έδρες από τη δημοτική αρχή.

Ανεπηρέαστοι από το νέο καθεστώς θα παραμείνουν οι Δήμοι του Κιλελέρ και των Τεμπών καθώς οι δημοτικές αρχές – που κρίθηκαν στον α’ γύρο – διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία. Στους Δήμους Λάρισας, Φαρσάλων και Αγιάς, η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής θα «ανατραπεί» αν σύσσωμη «ομονοήσει» η αντιπολίτευση, ενώ ο Δήμος Τυρνάβου αποτελεί από μόνος του ξεχωριστό κεφάλαιο, καθώς όλες σχεδόν οι παρατάξεις διαθέτουν ισάριθμες ομάδες δημοτικών συμβούλων και αριθμητικά τουλάχιστον, η δημοτική αρχή είναι «έωλη».

ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Η κουλτούρα των συνεργασιών αποτελεί το «στοίχημα» της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου καθώς μένει να αποδειχθεί αν θα ενισχυθεί η δημοκρατία στα κορυφαία όργανα των τοπικών κοινωνιών ή θα προκληθεί αποσυντονισμός καθιστώντας «μετέωρη» τη λειτουργία δήμων όπου δεν υπάρξουν τελικά συνεννοήσεις.

Το νέο καθεστώς θα υποχρεώσει τις μεν δημοτικές αρχές να σεβαστούν τον ρόλο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και να επιχειρηματολογούν καταθέτοντας τις εισηγήσεις και, τις δε παρατάξεις της αντιπολίτευσης να εγκαταλείψουν τη στείρα αντιπαράθεση και την ανέξοδη καταγγελτική πολιτική και να καταθέτουν συγκεκριμένες αντιπροτάσεις.

Η σύνθεση των νέων δημοτικών συμβουλίων υποχρεώνει σε παραγωγική θητεία, τόσο των δημοτικών αρχών όσο και των αντιπολιτεύσεων ειδικά σε μείζονα θέματα όπως αυτά του προϋπολογισμού, του προγράμματος τεχνικών έργων κλπ.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Το νέο καθεστώς θα επιβάλει επίσης και το πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των παρατάξεων. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» του ΚΚΕ για παράδειγμα, θα θέσει πολιτικό πλαίσιο συνεργασίας για την ψήφιση του προϋπολογισμού και αν αυτός περιλαμβάνει φιλολαϊκές αποφάσεις όπως η μείωση των δημοτικών τελών. Αντίθετα για την υλοποίηση έργων ειδικά στους μικρότερους δήμους δεν καταγράφονται αντιδράσεις παρά μόνο ενστάσεις ως προς την ιεράρχηση.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Ενδιαφέρον παράδειγμα του νέου τοπίου που διαμορφώνει ο εκλογικός νόμος αποτελεί ο Δήμος Ελασσόνας. Όπου ο πρώην δήμαρχος Νίκ. Ευαγγέλου εξέλεξε 17 συμβούλους καθώς πλειοψήφησε στον α’ γύρο αλλά δημοτική αρχή εξελέγη η παράταξη του κ. Νίκ. Γάτσα ο οποίος εξέλεξε 14 συμβούλους. Επτά συμβούλους εξέλεξε η παράταξη του Δημ. Καρανίκα και άλλους 3 η παράταξη του Δημ. Αβρανά.

ΑΓΙΑ

Στον Δήμο Αγιάς ο επανεκλεγείς δήμαρχος Αντ. Γκουντάρας εξέλεξε 12 συμβούλους, ο Ιωάν. Αγγελάκας 10, ο Γρηγ. Καλαγιάς 2, ο Ιωάν. Κασίδας 2, ενώ σύμβουλος εκλέγεται και η Βασ. Αλεξανδρίδου. Η αντιπολίτευση στο σύνολό της δηλαδή διαθέτει 15 έδρες και δύναται να καταψηφίσει εισηγήσεις που για τη δημοτική αρχή μπορεί να θεωρηθούν θέματα ήσσονος σημασίας.

ΚΙΛΕΛΕΡ

Στον αντίποδα του νέου καθεστώτος βρίσκεται ο Δήμος Κιλελέρ όπου ο επανεκλεγείς δήμαρχος Αθ. Νασιακόπουλος με 15 έδρες διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία. Αφού οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις συνολικά διαθέτουν 12 έδρες (10 η παράταξη του Αθαν. Μούσιου, έναν η παράταξη του Αθαν. Αγγελουσόπουλου και έναν η παράταξη του Βασ. Σταμουλάκη).

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο Δήμος Τεμπών όπου ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Γ. Μανώλης διαθέτει 14 συμβούλους έναντι των 13 που διαθέτουν συνολικά οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης (11 σύμβουλοι της παράταξης του Κων. Κολλάτου και 2 σύμβουλοι της παράταξης της Μαρ. Κωστή).

 ΛΑΡΙΣΑ

Στον Δήμο Λαρισαίων ο επανεκλεγείς δήμαρχος Απ. Καλογιάννης διαθέτει την πλειοψηφία (21 έδρες) αλλά στο ενδεχόμενο που «συμπαραταχθούν» οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με 28 συνολικά συμβούλους, τότε η δημοτική αρχή δεν θα διαθέτει πλειοψηφία. Όπως δηλαδή και στον Δήμο Αγιάς.

Η παράταξη της Ρένας Καραλαριώτου εξέλεξε 20 συμβούλους, η παράταξη του Π. Κρίκη 3, η παράταξη του Παν. Γούλα 2, η παράταξη Νίκ. Γαμβρούλα 2, ενώ σύμβουλος εκλέγεται και ο επικεφαλής παράταξης, Κων. Βαϊούλης.

ΦΑΡΣΑΛΑ

Στον Δήμο Φαρσάλων, επίσης ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ιορδάνης Εσκίογλου εξέλεξε 12 συμβούλους, ο πρώην δήμαρχος Αρ. Καραχάλιος εξέλεξε 6, η Μαρία Ίφου 5, ο Κων. Τύμπας 2, ενώ σύμβουλοι εκλέγονται και οι επικεφαλής παρατάξεων, Ευάγγ. Δημητρακόπουλος και Απ. Αναγνώστου. Η αντιπολίτευση δηλαδή στο σύνολό της διαθέτει 15 συμβούλους.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ

Στον Τύρναβο το αρνητικό παράδειγμα της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, όπου η δημοτική αρχή έχασε την πλειοψηφία μετά τις αποχωρήσεις συμβούλων της, επιβάλλει κατά τη νέα δημοτική περίοδο τον μονόδρομο της συνεργασίας.

Αφού ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ιωάν. Κόκουρας διαθέτει 6 συμβούλους, όπως 6 συμβούλους διαθέτει η παράταξη του Αστ. Ροντούλη και άλλους 6 επίσης διαθέτει η παράταξη του Σάμερ – Αθαν. Αμάρι. Η παράταξη του απερχόμενου δημάρχου Παν. Σαρχώση διαθέτει 5 έδρες και τέλος, 4 έδρες διαθέτει η παράταξη του Αστ. Χατζηκράχτη.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Πηγή: www.eleftheria.gr

Back to top button