ΑγροτικάΑγροτικάΕιδήσειςΦάρσαλα

Μετατίθεται το αγροτικό πετρέλαιο από την ατζέντα της κυβέρνησης όσο ο κορωνοϊός στενεύει τον δημοσιονομικό χώρο

Σε εκτεταµένη ανατροπή του όποιου σχεδιασµού υπήρχε για έκτακτες ενισχύσεις αγροτών σε ορατό ορίζοντα, φαίνεται να οδηγεί η «έκρηξη» του κορωνοϊού και νέες προτεραιότητες που ο ιός επιβάλλει.

Σε προσωρινή αναπροσαρµογή των προτεραιοτήτων τους δείχνουν να οδηγούνται και οι τράπεζες, γεγονός το οποίο αναµένεται να επηρεάσει τουλάχιστον χρονικά τις χορηγήσεις που έχουν σχέση µε τα µικρά επενδυτικά προγράµµατα των αγροτών και ειδικότερα µε τα Σχέδια Βελτίωσης. Οι πληροφορίες θέλουν τα αντίστοιχα επιτελεία των συστηµικών τραπεζών να έχουν απορροφηθεί αυτές τις µέρες από τις χρηµατοοικονοµικές αναταράξεις παγκοσµίως και να µην έχουν χρόνο να ασχοληθούν µε την κοπιώδη κατά τα λοιπά καθηµερινότητα των αγροτικών προγραµµάτων. Όπως όλα δείχνουν, ο νέος κύκλος αυτών των αναζητήσεων θα ανοίξει όταν και εφόσον εκτιµηθεί ότι ο κύκλος του κορωνοϊού βαίνει προς εκτόνωση.

Άλλωστε, σε ότι αφορά τα χρηµατοδοτικά εργαλεία, ενδεχεται να υπάρξουν κάποιες περαιτέρω διευκολύνσεις και από πλευράς Βρυξελλών, στο πλαίσιο του πλέγµατος µέτρων αντιµετώπισης της οικονοµικής αναστάτωσης που δηµιουργεί εδώ και µέρες ο κορωνοϊός. Μεταξύ αυτών εξετάζεται και η αύξηση από τα 200.000 στα 500.000 ευρώ των ενισχύσεων για µικροµεσαίες επιχειρήσεις που µετρούν στο όριο των de minimis.

Αντίθετα, από πλευράς υπουργείου τουλάχιστον, υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι θα προχωρήσουν κανονικά οι πληρωµές ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πηγή: www.agronews.gr

Back to top button