Front PageΓενικές ΕιδήσειςΦάρσαλα

Μειώνει σημαντικά το ενεργειακό του αποτύπωμα ο Δήμος Φαρσάλων μέσω των αναβαθμίσεων κτηρίων

Σημαντικά στοιχεία για το σπουδαίο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του Πολιτιστικού Κέντρου των Φαρσάλων, έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή σε ημερίδα με τίτλο «Ολοκληρωμένη Ενεργειακή Αναβάθμιση σε Πρότυπο Κέντρο Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Καινοτομίας στην Κεντρική Ελλάδα».

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΧΜ ΕΟΧ / GR Energy, κόστους 606.000 ευρώ, το οποίο συγχρηματοδοτείται από τις χώρες ΕΟΧ-ΕΖΕΣ (Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία) κατά 75% και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά 25%.

Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτισε ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου ο οποίος τόνισε πως αποτελεί βασικό στόχο της Δημοτικής Αρχής η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των δημοτικών κτηρίων, αλλά και ότι επίκειται και η ενεργειακή αναβάθμιση περισσοτέρων κτηρίων με βάση το στόχο της μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, κατά την κείμενη Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου, διαβεβαίωσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα κτίρια που θα αναβαθμιστούν ενεργειακά, με στόχο το σύνολο των κτιρίων να είναι μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, όπως θέτει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Ο εκπρόσωπος Διαχειριστή Προγράμματος Κ.Α.Π.Ε. Ο Δρ. Κων/νος Πατλιτζιάνας παρουσίασε το σύνολο των επιδεικτικών κτιρίων που υλοποιήθηκαν από το πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει σε «ενέργεια χαμηλότερης έντασης άνθρακα και αυξημένη ασφάλεια εφοδιασμού» και επιδιώκει την «βελτίωση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας» μέσω της βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης επίδρασης των ανωτέρω αποτελεσμάτων στους φορείς και τις ομάδες-στόχους. Σε ότι αφορά τη χώρα μας, υλοποιούνται έργα σε 13 Δήμους, μεταξύ αυτών και στον Δήμο Φαρσάλων. Ενδεικτικά συμμετέχουν ο Δήμος Μοσχάτου, ο Δήμος Ορεστιάδος, ο Δήμος Σκύρου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ο Δήμος Κατερίνης, η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, η ΔΕΥΑ Δράμας,ο Δήμος Ανατολικής Σάμου,ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου, ο Αγίων Αναργύρων – Καματερού και ο Δήμος Καβάλας. Τονίστηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει μόνο ο Δήμος Φαρσάλων.

Η πολιτικός μηχανικός και υπάλληλος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Φαρσάλων Δρ. Καλλιόπη Ζωγραφοπούλου αναφέρθηκε ενδελεχώς στο έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Πολιτιστικού Κέντρου, στο πώς ήταν πριν τις παρεμβάσεις αλλά και στα οφέλη μετά την ολοκλήρωση αυτών.  Από την πλευρά του, ο σύμβουλος της πράξης κ. Γιώργος Σκυλογιάννης αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και στις υποχρεώσεις των Δήμων για τη δημιουργία κτιρίων μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.

Η πολιτικός μηχανικός και ειδική συνεργάτιδα του Δημάρχου Φαρσάλων κ. Ηλέκτρα Θελούρα τέλος, πραγματοποίησε παρουσίαση για τέσσερα σχολικά συγκροτήματα που αναβαθμίστηκαν ενεργειακά την τελευταία τετραετία στον Δήμο Φαρσάλων, με το συνολικό κόστος των εργασιών να φθάνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται, πως οι σημαντικότερες παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στις ενεργειακές αναβαθμίσεις είναι οι εξής:

Εξωτερική θερμομόνωση τοιχοποιίας

• Αλλαγή κουφωμάτων και υαλοπινάκων

• Αντικατάσταση ή εγκατάσταση νέου συστήματος ψύξης – θέρμανσης υψηλής απόδοσης

• Θερμομόνωση – υγρομόνωση ταράτσας / στέγης

• Χρήση τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως  φωτοβολταϊκά συστήματα.

• Φωτισμός LED

Τα οφέλη από την ενεργειακή αναβάθμιση είναι πολλαπλά και συνοψίζονται παρακάτω:

Βελτίωση του εσωτερικού κλίματος και της ποιότητας ζωής

• Μείωση των αναγκών και του κόστους συντήρησης του κτιρίου

• Αύξηση της αξίας του ακινήτου

• Προστασία του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής

• Χαμηλότερο κόστος λειτουργίας  (λογαριασμοί ρεύματος – καυσίμων)

• Βελτίωση συνθηκών άνεσης, ασφάλειας και υγείας

• Ουσιαστική εξοικονόμηση χρημάτων

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αυτοδιοικητικοί του Δήμου Φαρσάλων, μηχανικοί και πολίτες. Επιστολή στην εκδήλωση απέστειλε ο Βουλευτής Λάρισας κ. Χρήστος Καπετάνος.

Η ενημερωτική ημερίδα ολοκληρώθηκε με ένα ευχάριστο μουσικό πρόγραμμα από τη Δημοτική Χορωδία Φαρσάλων που εισέπραξε το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα:

Back to top button