Front PageΓενικές ΕιδήσειςΦάρσαλα

Μέτρα ανακούφισης των πληγέντων ανακοίνωσε κυβερνητικό κλιμάκιο στα Φάρσαλα

Στα Φάρσαλα βρέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Θεόδωρο Λιβάνιο, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκρέκα, τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργο  Καραγιάννη και τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας κ. Μιχάλη Λιόντο.

Το κλιμάκιο υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου, ενώ ακολούθησε ευρεία σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Εσκίογλου είπε μεταξύ άλλων: «Θέλω κατ’ αρχάς να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια της συντοπίτισσάς μας που χθες βράδυ δυστυχώς έχασε τη ζωή της στο Βασιλί.

Η κακοκαιρία που έπληξε και την επαρχία Φαρσάλων τις τελευταίες ώρες δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Οι ζημιές που προκλήθηκαν είναι ανυπολόγιστες και η ποσότητα νερού πρωτοφανής, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ευρείας έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα.

Ως δήμος Φαρσάλων φροντίσαμε έγκαιρα να ενημερώσουμε τους πολίτες αλλά και να κινητοποιήσουμε το μηχανισμό μας, ο οποίος δίνει ακατάπαυστα τη μάχη για την αντιμετώπιση της σωρείας προβλημάτων που δημιουργήθηκαν. Όλα τα στελέχη των υπηρεσιών μας συνεχίζουν εργάζονται με αυταπάρνηση και με ελάχιστες ώρες ύπνου, ενώ στο πλευρό μας είναι και η Περιφέρεια Θεσσαλίας από την πρώτη στιγμή και γι’ αυτό θέλω να την ευχαριστήσω.

Ο δήμος Φαρσάλων πέραν των ίδιου εξοπλισμού και τη συνδρομή της Περιφέρειας, προχώρησε και στη ναύλωση πρόσθετων μηχανημάτων προκειμένου να αποκατασταθούν βλάβες το συντομότερο δυνατό.  Μέριμνά μας είναι πρώτιστα η προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και η διαφύλαξη της περιουσίας των πολιτών και του δήμου.

Ήδη έχουμε σε συνεννόηση με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας κινήσει όλες τις διαδικασίες ώστε να κηρυχθεί ο Δήμος Φαρσάλων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θεόδωρος Λιβάνιος διαβεβαίωσε πως «η κυβέρνηση θα δράσει άμεσα για να ανακουφίσει και τον δήμο σε ότι αφορά τις υποδομές, αλλά κυρίως τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τον αγροτικό κόσμο που υπέστη μια πρωτοφανή καταστροφή».

Μιλώντας για τα μέτρα ανακούφισης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η αναστολή της καταβολής εισφορών και δόσεων στην εφορία φυσικών και νομικών προσώπων. Ισχύει το πάγιο βοήθημα για αποκατάσταση πρώτων αναγκών, ύψους 600 ευρώ για κάθε νοικοκυριό που αυξάνεται αν είναι πολύτεκνοι. Καταβολή οικονομικής ενίσχυσης για αποκατάσταση οικοσκευών ύψους 6.000 ευρώ, αναστολή δόσεων σε τραπεζικά ιδρύματα κ.α.»

Επίσης ανακοίνωσε την έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο Δήμο Φαρσάλων για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών με το ποσό του 1 εκ. ευρώ.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε πως «με εντολή πρωθυπουργού δημιουργείται νέος κωδικός ειδικά γι’ αυτές τις περιοχές ώστε να αποζημιωθούν άμεσα…. Ήδη συνεργεία του ΕΛΓΑ βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές. Ο στόχος είναι η γρηγορότερη το δυνατόν αποζημίωση των πληγέντων γεωργών, κτηνοτρόφων και όποιου άλλου έχει πάθει ζημιά». Ο κ. Σκρέκας στάθηκε ιδιαίτερα στην «χρηματοδότηση από άλλο κωδικό με έξτρα κονδύλια την οικονομική στήριξη των πληγέντων» και κάλεσε τους πληγέντες «να γίνουν άμεσα οι αναγγελίες ζημιάς για να γίνει γρήγορα η αποτίμηση και η εκτίμηση της ζημιάς».

Ο Γ.Γ. ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης ανακοίνωσε πως κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών θα βρεθούν από τη Δευτέρα στην επαρχία Φαρσάλων για την αποτίμηση ζημιών σε κατοικίες και επιχειρήσεις, το συντομότερο δυνατό σε συνεργασία με το Δήμο. Πρόσθεσε δε πως θα δοθούν στους πληγέντες 5.000 ευρώ ανά κατοικία και 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

«Αυτό το νερό που έπεσε δεν έχει πέσει ποτέ στη Θεσσαλία τα τελευταία 200 χρόνια. Θρηνούμε τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών αλλά πρέπει να εξάρουμε τις προσπάθειες της ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Στρατού και των ιδιωτών. Πουθενά στο παρελθόν δεν έγιναν 800 διασώσεις» σημείωσε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, συμπληρώνοντας πως «χρειάζεται ταχύτητα, ρυθμό, αυτοματοποίηση και απλοποίηση» στις διαδικασίες, ενώ έθεσε επιμέρους ζητήματα που πρέπει άμεσα να διευθετηθούν σε ότι αφορά την καταγραφή ζημιών σε υποδομές, σε επιχειρήσεις, σε σπίτια κ.α.

Τοποθετήθηκαν επίσης οι βουλευτές Λάρισας κ.κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Στέλλα Μπίζου και Ευαγγελία Λιακούλη, οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο δήμο Φαρσάλων κ.κ. Άρης Καραχάλιος, Μαρία Ίφου, Βαγγέλης Δημητρακόπουλος, Κώστας Τύμπας και Απόστολος Αναγνώστου, ενώ το παρόν έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Λαδόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων κ. Κωνσταντίνος Δαμιανός, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Σοφία Χατζηπλή και Δημήτρης Γούσιας, ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΑ κ. Κώστας Μπαλατσός, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λάρισας κ. Χρήστος Καπετάνος, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ.α.

Η τοποθέτηση της παράταξης Δημοτική Ενωτική Πρωτοβουλία με επικεφαλής τον κ. Κώστα Τύμπα:

Κύριοι Υπουργοί, Κύριε Γενικέ σας καλωσορίζω στην Πόλη μας, τα ιστορικά Φάρσαλα , έστω και υπό αυτές τις αντίξοες και πρωτόγνωρες εικόνες βιβλικής καταστροφής που αντιμετωπίζουμε.

Η παρουσία σας μας τιμά και ευελπιστούμε να είναι προάγγελος άμεσων λύσεων στην πρωτοφανή καταστροφή που έχει υποστεί η επαρχία μας το τελευταίο 24ωρό.

Προς την κατεύθυνση αυτή και με τις θεσμικές σας ιδιότητες χρειάζεται η αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια σας στην βάναυσα πληγωμένη από την κακοκαιρία μας περιοχή.

Έτσι οι άμεσες ενέργειες της πολιτείας για την ανακούφιση των πολιτών, αφού ο Δήμος μας κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, πρέπει να συνοψίζονται στα εξής: Ομαλή πρόσβαση σε όλο το οδικό δίκτυο της επαρχίας μας με αυτοκίνητο ώστε κανείς πολίτης να μην είναι εγκλωβισμένος στο σπίτι- χωριό του.

Άμεση καταγραφή και αποζημίωση των οικιών του πολεοδομικού συγκροτήματος του Δήμου μας καθώς και των επίπλων, περιφράξεων και οίκο-συσκευών που ζημιώθηκαν μέσα σε αυτά από την φονική πλημμύρα. Άμεση αποζημίωση του φυτικού κεφαλαίου που καταστράφηκε ολοσχερώς.

Η επαρχία μας είναι μία κατά κόρον αγροτική περιοχή με το μεγαλύτερο μέρος της να καλύπτεται από την καλλιέργεια βάμβακος.

Θα μου επιτρέψετε στο σημείο αυτό να τονίσω και με την ιδιότητα του αγρότη και βαμβακό-καλλιεργητή πως η κακοκαιρία έπληξε τις καλλιέργειες μας στο τελικό στάδιο δηλαδή αυτό της συλλογής που θα ξεκινούσε από εβδομάδα.

Αποτέλεσμα αυτής της συμφοράς που μας βρήκε είναι ότι ενώ όλοι αγρότες μας έκαναν όλα τα έξοδα τους για την καλλιέργεια του βαμβακιού από την άνοιξη έως τώρα (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, πετρέλαια, ΔΕΗ για άρδευση, ΤΟΕΒ) στο παρά πέντε δυστυχώς να μένουν χωρίς συλλογή προϊόντος.

Πραγματικά η καταστροφή είναι στο 100% και πρέπει στο σύνολο της να αποζημιωθεί άμεσα και δίκαια. Άμεση αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου.

Εκατοντάδες Μέλισσο-σμήνη και κυψέλες καταστράφηκαν και παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.

Ακόμη σταβλικές εγκαταστάσεις ζωικού κεφαλαίου καθώς και το ίδιο το ζωικό κεφάλαιο (αιγο-προβατοτροφία, βοοειδή) έγιναν έρμαια της νεροποντής.

Ομαλοποίηση των βασικών αγαθών στην πόλη και σε κάθε χωριό.

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές κανένα σπίτι δεν πρέπει να μένει χωρίς ρεύμα και νερό.

Τέλος εκπόνηση ειδικού αντιπλημμυρικού σχεδίου από τις αρμόδιες υπηρεσίες για όλο τον Δήμο μας ώστε να μην ξαναζήσουμε ποτέ στο μέλλον ανάλογες καταστάσεις.

Back to top button