Front PageΠολιτικά,Τοπικά - ΠολιτικάΦάρσαλα

Λαϊκή Συσπείρωσης Φαρσάλων: Εγκληματικές οι κρατικές – κυβερνητικές – δημοτικές ευθύνες για ανυπαρξία και ανεπαρκείς υπηρεσίες

Σε ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Φαρσάλων και του ΚΚΕ Φαρσάλων για τις φωτιές επισημαίνονται τα εξής:

Για άλλη μια φορά, με τον πρώτο καύσωνα του καλοκαιριού και ενώ υπήρχαν οι προειδοποιήσεις ειδικών για ένα θερμό καλοκαίρι, όπως και για το συγκεκριμένο κύμα υψηλών θερμοκρασιών, αποδείχτηκε ότι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, η Αττική, αλλά και άλλες περιοχές – παραθεριστικά κέντρα, όπως το Λουτράκι, είναι απολύτως αθωράκιστα από την πύρινη λαίλαπα.

Η διαχρονική εγκληματική πολιτική όλων των κυβερνήσεων αναδείχθηκε ξανά, αφού σε κάθε τους «βήμα» οι πύρινες γλώσσες βρίσκουν από χτες εύφλεκτη ύλη στην ανύπαρκτη πρόληψη.

Ακαθάριστα δάση, ανύπαρκτοι δασικοί δρόμοι και αντιπυρικές ζώνες, πυροσβεστικοί κρουνοί που δεν λειτουργούν, από τη μια, και υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση της Πυροσβεστικής, από την άλλη, που μετράει πάνω από 4.500 κενά, αποδεικνύουν και φέτος ότι η εγκληματική πολιτική του κόστους – οφέλους δεν σταματά από κυβέρνηση σε κυβέρνηση.

Μόνο «μέτρο» και φέτος, για το οποίο δεν υπάρχει η παραμικρή «τσιγκουνιά» από την κυβέρνηση, ήταν τα μηνύματα από το 112 για απομάκρυνση του κόσμου με δική του πάντα ευθύνη, αν θέλει να αποφύγει τα χειρότερα και για «να μην υπάρξουν θύματα», όπως επαναλαμβάνουν τα κυβερνητικά στελέχη θέτοντας τον πήχη της προστασίας του λαού και του φυσικού πλούτου στον πάτο.

Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή αμέτρητες είναι οι καταγγελίες κατοίκων κι εργαζομένων στις πυρόπληκτες περιοχές για παρατημένα σκουπίδια, ξερά χόρτα και ξύλα, για κρουνούς που δεν είχαν νερό για τα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ και τα πτητικά μέσα δεν είχαν φτάσει έγκαιρα σε πολλά μέτωπα.

Την ίδια στιγμή που οι φλόγες κατάπιναν εκατοντάδες στρέμματα έσπευδαν μηχανήματα να ανοίξουν …αντιπυρικές ζώνες, να μαζέψουν ξερόχορτα.

Αυτό το εφιαλτικό σκηνικό επαναλήφθηκε στα 4 μεγάλα μέτωπα: Στον Νέο Κουβαρά Αττικής, που εξαπλώθηκε στη Σαρωνίδα και στο Λαγονήσι, στην Καλλιθέα Λουτρακίου, στο Καπαρέλλι Βοιωτίας και στα Δερβενοχώρια στη Δυτική Αττική προς τη Βοιωτία. Μεγάλος είναι ο αριθμός των καμένων σπιτιών σε αυτές τις περιοχές, ιδιαίτερα σε Σαρωνίδα και Λουτράκι, σε χιλιάδες μετρώνται τα καμένα στρέμματα δάσους και καλλιεργειών.

Η φωτιά στον Κουβαρά

Σε ένα τέτοιο φόντο, τάχιστα πήρε μεγάλες διαστάσεις η πυρκαγιά που ξεκίνησε από περιοχή «χαμηλής βλάστησης» στον Νέο Κουβαρά Αττικής. Περνώντας από την Κερατέα το μέτωπο έκαψε ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης, ενώ στο Λαγονήσι κατοικίες και αυτοκίνητα. Οι φλόγες εισέβαλαν σε αυλές σπιτιών, καταστημάτων και επιχειρήσεων. Ζητήθηκε η εκκένωση της Μονής Ιεράς Σκέπης, με κατοίκους να καταγγέλλουν ότι για μια ακόμη φορά βρίσκονται «στο ίδιο έργο θεατές», καθώς εκ νέου καιγόταν ένας από τους λιγοστούς εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου στην Αττική.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η δημοτική αρχή Φαρσάλων δεν ακούγεται, δεν φροντίζει στην καθαριότητα και στην απομάκρυνση ξερών χόρτων, κομμένων ξερών δένδρων, καθάρισμα καναλιών εντός  της πόλεως  αλλά και κοινοτήτων, δεν διεκδικεί την ενίσχυση του κλιμακίου πυροσβεστικής Φαρσάλων με τα απαραίτητα μηχανήματα τελευταίας δεκαετίας τουλάχιστον που να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε δύσκολες στιγμές  πυροπροστασίας και  πυρασφάλειας  ,αλλά και ούτε στο να καταγγέλλει την κυβέρνηση για την ΥΠΟχρηματοδότηση  ΥΠΟστελέχωση των ανάλογων υπηρεσιών προστασίας των κατοίκων  του Δήμου Φαρσάλων αλλά και όλης της Ελλάδος  .

Για να μην έχουμε και πάλι τα χειροκροτήματα ως ανταμοιβή στους εργαζόμενους .

Άμεση και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των φορέων δασοπροστασίας-δασοπυρόσβεσης.

Να ενισχυθούν τώρα, οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών, των τεχνικών μέσων και επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα στους Πυροσβεστικούς & Λιμενικούς Σταθμούς.

Να μπει τέλος στην κατηγοριοποίηση του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος σε μόνιμους και συμβασιούχους πυροσβέστες. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι πυροσβέστες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να προσλάβει το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στο Πυροσβεστικό Σώμα και στη Δασική Υπηρεσία. Καμία συγχώνευση ή κατάργηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και κλιμακίων.

Ενιαίος αντιπυρικός σχεδιασμός για κάθε ορεινό όγκο με την ευθύνη των Δασικών Υπηρεσιών και την επικουρική στήριξη των Δήμων και της Περιφέρειας.

Να αποζημιώνονται άμεσα στο 100% όσοι πλήττονται από πυρκαγιές σε κατοικίες, βοηθητικούς χώρους, κτήματα και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Back to top button