ΕιδήσειςΠολιτικάΠολιτικά,Φάρσαλα

Κ.Ο. ΚΚΕ: Για τις πρόσφατες καταστροφές καλλιεργειών στο Δήμο Παλαμά του Νομού Καρδίτσας και στα Φάρσαλα και το Δαμάσι του Νομού Λάρισας

Οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις, αλλά και η χαλαζόπτωση που σημειώθηκαν στις 18/7/2021 στην περιοχή του Δήμου Παλαμά της Π.Ε. Καρδίτσας είχε ως αποτέλεσμα τις τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες όπως βαμβάκι, καλαμπόκι και τριφύλλι. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι ζημιές αφορούν σε πάνω από 10 χιλιάδες στρέμματα.

Αντίστοιχες καταστροφές στο Νομό Λάρισας υπέστησαν οι παραγωγοί της επαρχίας Φαρσάλων καθώς είδαν πάνω από 10 χιλιάδες στρέμματα με βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα και καλαμπόκι να καταστρέφονται μέσα σε λίγα λεπτά από τη χαλαζόπτωση στα χωριά Κατωχώρι, Άγιος Γεώργιος, Βαμβακού, Σιτόχωρο, Ρευματιά, ενώ περισσότερα από 1500 στρέμματα κυρίως με αμπέλια, αλλά και αχλάδια-ροδάκινα, υπέστησαν ζημιά σε ποσοστό πάνω από 89% στο πολύπαθο και σεισμόπληκτο Δαμάσι του Δήμου Τυρνάβου.

Οι αγρότες κυριολεκτικά πλέον βρίσκονται σε απόγνωση, αφού μένουν χωρίς παραγωγή και φυσικά χωρίς εισόδημα, ενώ τα υπέρογκα καλλιεργητικά έξοδα που κατέβαλαν, έρχονται να σφίξουν περαιτέρω τη θηλιά των χρεών τους.

Σημειώνουμε πως αντίστοιχες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή της περιοχής είχαν γίνει προ μηνός, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά πως οι αγρότες και οι καλλιέργειες τους είναι εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής της ΝΔ, αφού δεν μεριμνούν για τη λήψη όλων των αναγκαίων και απαραίτητων μέτρων (αντιχαλαζική προστασία, αντιπλημμυρική προστασία) παρόλο που στην εποχή μας υπάρχουν οι σύγχρονες δυνατότητες, επιστημονικές και τεχνολογικές για πρόληψη και προστασία της αγροτικής παραγωγής. Και οι ευθύνες βαραίνουν διαχρονικά κυβερνήσεις, περιφέρειες και δήμους.

Συγχρόνως όμως οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ που δεν αποζημιώνει κανονικά και για το σύνολο των καταστροφών, δίνοντας ψίχουλα και αυτά με μεγάλη καθυστέρηση. Μάλιστα ο εμπαιγμός και η κοροϊδία από την κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ φτάνει έως το σημείο, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι αγρότες του Παλαμά, να μην έχουν ελεγχθεί ακόμα οι ενστάσεις των αγροτών για τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ από τις καταστροφές της παραγωγής τους την περσινή χρονιά λόγω του «Ιανού». Ενστάσεις που στην ουσία παραπέμφθηκαν στις καλένδες. Ενώ ακόμα περιμένουν οι εκατοντάδες αγροκτηνοτρόφοι τις «άμεσες και δίκαιες» αποζημιώσεις που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει ώστε:

Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες και να προχωρήσει γρήγορα και δικαίως αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.
Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να εξασφαλιστεί η αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους, νόσους χωρίς καθυστερήσεις. Ενίσχυση του ΕΛΓΑ με όλο το αναγκαίο προσωπικό.
Να χρηματοδοτηθούν στο σύνολο τους έργα υποδομής, αντιπλημμυρική αλλά και αντιχαλαζική προστασία.
Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών μέχρι την αποζημίωση τους από τις ζημιές.
Να αναπληρωθεί άμεσα τι χαμένο εισόδημα των πληγέντων αγροτών με έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

Οι Βουλευτές

Λαμπρούλης Γιώργος

Μανωλάκου Διαμάντω

Back to top button