Front PageΕιδήσειςΠολιτικάΠολιτικά,Φάρσαλα

Κόκκαλης σε Κικίλια: Να αναβαθμιστεί άμεσα σε Πυροσβεστικό Σταθμό το Κλιμάκιο Φαρσάλων

Την επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Φαρσάλων σε Πυροσβεστικό Σταθμό, τονίζει ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Βασίλη Κικίλια.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Το Πυροσβεστικό Σώμα αποτελεί τον κύριο επιχειρησιακό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας και σύμφωνα με την παρ.2 του αρ.1 του ν.3511/2006 «συμμετέχει στην αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης, που ανακύπτει σε περίοδο ειρήνης ή πολέμου και σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες, συμβάλλει στην εξασφάλιση της Πολιτικής Προστασίας και της πολιτικής άμυνας της Χώρας».

Ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν επανειλημμένως την περιοχή των Φαρσάλων προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημίες όχι μόνο στις υποδομές και περιουσίες των πολιτών αλλά και απώλειες ανθρωπίνων ζωών. Η επέλαση της καταστροφικής κακοκαιρίας «Ιανός» το 2020 αλλά και των πρόσφατων κακοκαιριών “Daniel” και “Elias” αποδεικνύουν το γεγονός ότι η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, είναι ευάλωτη και επιβάλλεται η παρουσία και εφαρμογή ενισχυμένων μέτρων πολιτικής προστασίας.

Οι ανάγκες της περιοχής Φαρσάλων καλύπτονται από το Πυροσβεστικό κλιμάκιο της περιοχής του οποίου το προσωπικό, αποδεδειγμένα υπερβάλλοντας εαυτόν και με μεγάλη αυταπάρνηση καταφέρνει να ανταποκρίνεται επάξια στο έργο του. Η δυναμικότητα του Πυροσβεστικού κλιμακίου  όμως, τόσο σε προσωπικό όσο και υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμό, δεν επαρκεί πλέον για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επαναλαμβανόμενων και τεραστίου μεγέθους φυσικών καταστροφών της περιοχής. Δεδομένου ότι η κλιματική κρίση προχωράει με ραγδαίους ρυθμούς και πλήττει συνεχώς την συγκεκριμένη περιοχή είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη  όχι μόνο η ανάγκη ενίσχυσης του Πυροσβεστικού κλιμάκιου Φαρσάλων αλλά και η άμεση αναβάθμιση του σε Πυροσβεστικό Σταθμό.

Άλλωστε δυνάμει της παρ. 11 του άρθρου 79 του ν. 4662/ 2020 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 27) αυτό ήδη προβλέπεται  καθώς αναφέρεται ότι «Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, μετά από σχετική εισήγηση του Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού και Έκθεση της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού, η οποία λαμβάνει υπόψη ιδίως οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια, καθώς και κριτήρια επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και ορθολογικής λειτουργίας, μπορεί να συνιστώνται νέες υπηρεσίες και κλιμάκια, να αναδιαρθρώνονται, να συγχωνεύονται, να υποβιβάζονται, να προάγονται και να καταργούνται υφιστάμενες υπηρεσίες και κλιμάκια του Πυροσβεστικού Σώματος.»

Επειδή η κλιματική κρίση αυξάνει την παρουσία των ακραίων καιρικών φαινομένων επιβεβαιώνοντας την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.

Επειδή στην περιοχή Φαρσάλων επιδεινώνονται συνεχώς οι συνέπειες από την επέλαση των καταστροφικών καιρικών φαινομένων.

Επειδή η περιοχή μαστίζεται από έντονα φυσικά φαινόμενα και χρήζει ιδιαίτερης μέριμνας και προστασίας.

Επειδή η συνδρομή του προσωπικού των πυροσβεστικών υπηρεσιών είναι απαραίτητη και καθοριστική για την ασφάλεια και προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του Κράτους.

Επειδή ο πυροσβέστης είναι άνθρωπος, έχει όρια και αντοχές και οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό αποτελούν πραγματικότητα σε όλους τους πυροσβεστικούς σταθμούς και κλιμάκια όλης της χώρας.

Επειδή το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Φαρσάλων με αυταπάρνηση και ανθρωπιά καλείται να αντιμετωπίζει καθημερινά σοβαρές καταστάσεις για τις οποίες απαιτούνται πολλαπλάσιοι πόροι από τους ήδη υπάρχοντες.

Επειδή οι πυροσβεστικοί Σταθμοί είναι κατ’ εξοχήν σταθμοί επιχειρησιακής δράσης και διακρίνονται σε Α, Β, Γ και Δ τάξης, ανάλογα με τον πληθυσμό και την επικινδυνότητα της περιοχής όπου εδρεύουν.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός: Προτίθεται  να αναβαθμίσει το Πυροσβεστικού Κλιμάκιο Φαρσάλων σε Πυροσβεστικό Σταθμό ώστε να καταστεί δυνατή η αποτελεσματική αντιμετώπιση των επαναλαμβανόμενων και τεραστίου μεγέθους φυσικών καταστροφών της περιοχής;»

Back to top button