ΑγροτικάΑγροτικάΕιδήσειςΦάρσαλα

Κόκκαλης: Ιστορική ημέρα για το Ελληνικό βαμβάκι, τέλος οι ανοιχτές τιμές, «ναι» στην ποιότητα

Μία υπουργική απόφαση που γράφει ιστορία για το Ελληνικό βαμβάκι υπεγράφη από τον αρμόδιο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ .Βασίλη Κόκκαλη, βάζοντας τέλος στο φαινόμενο των ανοιχτών τιμών, ενώ παράλληλα θέτει κανόνες μεταξύ όλων των συμμετεχόντων στην αλυσίδα παραγωγής του προϊόντος, με κορωνίδα την ποιότητα και την προστιθέμενη αξία για όλους.

Η παρουσίαση της συγκεκριμένης απόφασης έγινε το πρωί της Παρασκευής στη Λάρισα, στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, η Υπουργική Απόφαση καθιστά ξεκάθαρα υποχρεωτική την υπογραφή σύμβασης κατά την παράδοση του προϊόντος ώστε να μπει θεσμικά τέλος στις ανοιχτές τιμές, πάγιο αίτημα των αγροτών του κάμπου. Βεβαίως, στα πλαίσια του σεβασμού της ελευθερίας των συμβάσεων, δίνεται η δυνατότητα άρσης της υποχρεωτικότητας υπογραφής της σύμβασης, μόνο εφόσον έχει υπάρξει αντίστοιχη απόφαση εντός της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος. Στην περίπτωση μη υπογραφής σύμβασης, χωρίς την αντίστοιχη απόφαση της Διεπαγγελματικής προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους εκκοκκιστές.

Η κύρια πρωτοβουλία του Λαρισαίου πολιτικού η οποία περιλαμβάνεται στην τροποποίηση της υπουργικής απόφασης, αφορά τη ρητή υποχρέωση σεβασμού και εφαρμογής από όλους, τυχόν συμφωνίας στο πλαίσιο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος η οποία θα προβλέπει θετική ή αρνητική πριμοδότηση βάσει ποιοτικών χαρακτηριστικών (με χαρακτηριστικά παραδείγματα την υγρασία ή την παρουσία ξένων υλών). Με αυτό τον τρόπο, οι παραγωγοί και οι εκκοκκιστές που απαρτίζουν τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος έχουν την ευκαιρία να καταλήξουν σε μια έντιμη συμφωνία ώστε το ποιοτικό βαμβάκι να απολαμβάνει μια ανώτερη τιμή, προς όφελος τόσο των εμπλεκομένων μερών, όσο και της εθνικής οικονομίας. Με αυτό το θεσμικό εργαλείο στα χέρια τους, οφείλουν όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να το αξιοποιήσουν ενισχύοντας την παρουσία του ελληνικού «λευκού χρυσού» στις διεθνείς αγορές.

Παράλληλα, με την απόφαση εισάγεται η δυνατότητα χρήσης του ευρωπαϊκού σήματος (European Cotton Alliance) στους πιστοποιημένους Έλληνες παραγωγούς, η οποία προσδίδει τεράστια αναγνώριση και προστιθέμενη αξία στο ποιοτικό βαμβάκι της χώρας μας και «ξεκλειδώνει» τις δύσκολες ξένες αγορές, βοηθώντας στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής.

Τέλος, με εγκύκλιο που υπέγραψε ο Υφυπουργός ανοίγει το κεφάλαιο προπωλήσεις καθώς, όπως αναφέρεται, ο παραγωγός δύναται να χρησιμοποιήσει το προτεινόμενο υπόδειγμα, κατά τη σύναψη συμφωνίας αγοραπωλησίας βαμβακιού με το εκκοκκιστήριο της επιλογής του.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Βασίλης Κόκκαλης«Σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα για το βαμβάκι, το οποίο θυμίζω πως αποτέλεσε από την έναρξη της θητείας μου ένα προϊόν με σαφή προτεραιότητα και έδωσα με όλες μου τις δυνάμεις τη μάχη για να στηριχθεί ο παραγωγός που παράγει ποιοτικό προϊόν και ο εκκοκκιστής ο οποίος καταφέρνει να το διαθέσει στις ποιοτικότερες διεθνείς αγορές. Θέλουμε ο επιμελής παραγωγός που με κόπο, προσπάθεια και μελέτη παράγει ποιοτικό προϊόν να αμείβεται ξεκάθαρα καλύτερα σε σχέση με εκείνον που φέρνει κατώτερο ποιοτικά προϊόν. Επίσης επιθυμούμε να θεραπεύσουμε τη στρέβλωση της αγοράς η οποία δημιουργείται από τη δραστηριότητα πολλών μεσιτών οι οποίοι ανακατεύουν ποιοτικό και υποβαθμισμένο προϊόν, με ένα αποτέλεσμα που η αποτίμησή του δεν είναι δίκαια για κανέναν. Η πολιτεία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις τις θέτοντας ένα ξεκάθαρο και λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο. Τώρα έχει έρθει η ώρα των παραγωγών και των εκκοκκιστών να πάρουν τις κρίσιμες αποφάσεις εντός του πλαισίου της Διεπαγγελματικής ώστε τα οφέλη που προβλέπονται στην απόφαση να μετουσιωθούν σε κέρδος τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους εκκοκκιστές. Αυτή είναι η νέα φιλοσοφία διοίκησης, να δημιουργείς συνθήκες κερδοφορίας για όλους όσους φιλότιμα μοχθούν στον ελληνικό πρωτογενή τομέα».

ΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΕΣ

Από πλευράς των συνεταιρισμένων αγροτών ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών και μέλος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος κ. Γιώργος Καραΐσκος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Θέλω να εξάρω την προσπάθεια του υφυπουργού και να τον συγχαρώ και να τον ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον  του. Συνεργαστήκαμε αρκετά για να κατορθώσουμε να φθάσουμε σε αυτό το σημείο: να δώσουμε ταυτότητα στο ελληνικό βαμβάκι κι να αποκτήσει κύρος στις διεθνείς αγορές. Θέλουμε ποιοτικό βαμβάκι που να πληρώνεται καλύτερα για να αμείβεται ο κόπος των παραγωγών. Θέλω να ευχαριστήσω ξανά τον υφυπουργό, για την αμέριστη συμπαράσταση που μας έδωσε».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών κ. Φώτης Παπαδόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Κόκκαλη για την κατανόηση και τη βοήθεια. Κατορθώσαμε να αλλάξουμε πάρα πολλά για το βαμβάκι όσον αφορά τις πληρωμές και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Εμείς οι αγρότες θέλουμε το δίκαιο, να μας δοθεί αυτό που μας αναλογεί, γιατί θεωρούμε ότι τα χρόνια που πέρασαν αδικούμαστε κατάφορα από τους εκκοκκιστές. Θέλουμε να συμφωνήσουμε σε πολλά θέματα στη διεπαγγελματική, για να είναι το μέλλον μας πιο λαμπρό».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ενιπέα Φαρσάλων κ. Θανάσης Καραΐσκος είπε μεταξύ άλλων: «Είναι πρώτη φορά που αποφάσεις του υπουργείου για το βαμβάκι παίρνονται στη Λάρισα. Η απόφαση αυτή μας δίνει ένα όπλο που πρέπει εμείς να δούμε με σύνεση. Ευχαριστούμε τον κ. Κόκκαλη».

Τέλος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου κ. Γιάννης Κουκούλης υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «οι ανοιχτές τιμές είναι μία γάγγραινα που μας ταλαιπωρεί στο βαμβάκι και σε άλλα προϊόντα. Ελπίζουμε με αυτή την παρέμβαση να λυθεί το πρόβλημα, να σταματήσουν οι ανοιχτές τιμές και να συνεχίσουμε να πληρωνόμαστε την αξία του βαμβακιού, όπως πρέπει να την πληρωνόμαστε».

Στη συνέντευξη τύπου παρέστησαν επίσης ο γραμματέας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών κ. Γιώργος Βαρδούλης, ο πρόεδρος του εποπτικού του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών κ. Αποστόλης Δημητριάδης και ο ταμίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών κ. Γιώργος Γκανιάτσας.

Back to top button