Κουρέτας για Χαλβά Φαρσάλων: Στοχεύοντας στην αναγνώριση ως ιδιότυπο προϊόν
Στις ευρωπαϊκές, εθνικές και περιφερειακές πολιτικές για το περιβάλλον, την αειφορική γεωργία και τη διαχείριση υδάτων όπως και την επαναχρησιμοποίηση νερού και αποτύπωμα άνθρακα, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, στην ενδιαφέρουσα ημερίδα που διοργάνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς με θέμα την παρουσίαση των αποτελεσμάτων δύο καινοτόμων προγραμμάτων για τα μήλα Ζαγορίν.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναφέρθηκε στα αντιπλημμυρικά έργα που κατασκευάζει η Περιφέρεια, με ιδιαίτερη έμφαση στους καθαρισμούς ρεμάτων και ποταμών, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η ροή του νερού να είναι πιο δυνατή και για αυτό κρίνεται αναγκαία η δημιουργία πλημμυρικής ζώνης σε συγκεκριμένα σημεία. Υπενθύμισε την εργολαβία της ορεινής υδρονομίας (έχει βγει η Πρόσκληση, με εξασφαλισμένη πίστωση), αλλά και την κατασκευή μεγάλων φραγμάτων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.
Τέλος ο κ. Κουρέτας μίλησε για την προσπάθεια, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο, πιστοποίησης 13 προϊόντων ως ΠΟΠ/ΠΓΕ και άλλων 3 που θα ακολουθήσουν το 2025, τα οποία θα δώσουν την απαραίτητη προστιθέμενη αξία στα ποιοτικά θεσσαλικά προϊόντα, όπως και για τον χαλβά Φαρσάλων για το οποίο θα γίνει προσπάθεια να χαρακτηριστεί ιδιότυπο προϊόν, το μοναδικό σε όλη τη χώρα. Για εμάς, έχει μεγάλη σημασία αυτοί οι φάκελοι να προχωρήσουν και να πάνε καλά, γιατί ακόμα και μία αύξηση της τάξης του 10% στην αξία ενός προϊόντος μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο. Για παράδειγμα, το αμύγδαλο στο νομό αποφέρει περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ αντίστοιχη είναι και η αξία του ακτινιδίου. Αν η αξία αυξηθεί κατά 10% ή 15% με την κατοχύρωση του προϊόντος ως ΠΟΠ, αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό θα είναι αυτό για τον παραγωγό, καθώς θα δώσει μεγαλύτερη δυναμική και αξία στο προϊόν. Για τα προιόντα ΠΟΠ θα πραγματοποιήσουμε μια μεγάλη γιορτή στα μέσα Ιανουαρίου στην Αθήνα, όπου θα υπάρξει έκθεση αυτών των προιόντων, μαζί με μια έκθεση τυροκομικών προιόντων».