Γενικές ΕιδήσειςΓενικές ΕιδήσειςΕιδήσειςΦάρσαλα

Κορωνοϊός: Βελτίωση της κατάστασης στη Θεσσαλία – Αυτή είναι η εικόνα με τους ασθενείς στα νοσοκομεία της Λάρισας

Οι αρχικές ανησυχίες και ο προβληματισμός για τη διασπορά της νόσου COVID 19 στην Κεντρική Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλία δίνουν τη θέση τους στις πρώτες αισιόδοξες εκτιμήσεις ότι η περιφέρεια θα ξεπεράσει την υγειονομική κρίση, που μαστίζει ολόκληρο τον πλανήτη, με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες.

Η διαπίστωση ότι για πέμπτη συνεχή ημέρα δεν ανιχνεύτηκε κανένα κρούσμα – με το πρώτο να εμφανίζεται τα περασμένα μεσάνυχτα- σε συνδυασμό με τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αυτής της διαπίστωσης διαμορφώνουν νέα δεδομένα για την πορεία της νόσου, με τους πλέον ειδικούς να εφιστούν την προσοχή των Θεσσαλών ότι σε καμία περίπτωση δεν χωρά εφησυχασμός και χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και της απαγόρευσης στην κυκλοφορία.

Επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία ημέρα τα αρνητικά αποτελέσματα στα ληφθέντα δείγματα από ύποπτα κρούσματα στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας ο καθηγητής Παιδιατρικής και επικεφαλής στη Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κ. Γιώργος Συρογιαννόπουλος έκανε λόγο για εμφανή βελτίωση της κατάστασης την τελευταία εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει διασπορά του ιού στην κοινότητα.

«Η νόσος ανιχνεύτηκε σε περιπτώσεις πολιτών που είτε οι ίδιοι είτε συγγενικά τους πρόσωπα επέστρεψαν από ταξίδια στο εξωτερικό και κυρίως από χώρες με έξαρση της νόσου. Από τότε πέρασαν οι 14 ημέρες και φυσικά όσα περιστατικά ήταν να δούμε τα είδαμε με τη γνωστή σε όλους πορεία των νοσούντων…» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος καθηγητής για να προσθέσει ότι άλλος ένας σημαντικός παράγοντας – ίσως και ο πλέον σημαντικός –  για την απουσία κρουσμάτων είναι και η εφαρμογή των σκληρών περιοριστικών μέτρων από την Κυβέρνηση με κορυφαίο την απαγόρευση της κυκλοφορίας και των άσκοπων μετακινήσεων των πολιτών.

Μοναδική περίπτωση να ανιχνευτούν νέα κρούσματα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες είναι οι πιθανές εσωτερικές μετακινήσεις από περιοχές της χώρας, όπου παρατηρείται μεγάλη διασπορά, αλλά αυτές με βάση τα τελευταία περιοριστικά μέτρα έχουν απαγορευτεί.

Η ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Από την πλευρά του και ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Δημήτρης Κατσικονούρης εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της νόσου στη Θεσσαλία διαπιστώνοντας πως ακόμα ένας παράγοντας της θετικής της πορείας είναι και η λειτουργία του Βιοχημικού Εργαστηρίου, που υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας κας Έφης Πετεινάκη κατόρθωσε να εξάγει αυθη­μερόν αποτελέσματα για τα ληφθέντα δείγματα από ύποπτα κρούσματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί στο ελάχιστο -από μερικές ώρες μέχρι μία ημέρα- η παραμονή των ύποπτων κρουσμάτων στη Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων, οι νοσηλείες στην οποία ακολούθησαν ομαλές ροές. Με την εκτίμηση του διοικητή συμφωνεί και ο καθηγητής Γιώργος Συρογιαννόπουλος, ο οποίος συμμετέχει καθημερινά στις συσκέψεις της ομάδας ομάδας διαχείρισης της κατάστασης στον δεύτερο όροφο του νοσοκομείου.

ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΑΝ 900 ΔΕΙΓΜΑΤΑ

Όσον αφορά στους εξετασθέντες για την διερεύνηση της νόσου, στοιχείο που δίνεται στην καθημερινή ενημέρωση από τον καθηγητή Σωτ. Τσιόδρα, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ως νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό, διαχειρίστη­κε από την έναρξη της κρίσης συνολικά πάνω από 900 δείγματα, από τα οποία τα 700 ελέγχθηκαν από το Βιοχημικό Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσο­κομείου, τα 120 στάλθηκαν τις πρώτες ημέρες για έλεγχο στο εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλο­νίκης και τα 80 σε ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο τις ημέρες που παρουσιάστηκαν ελλείψεις σε αντιδραστήρια.

Ωστόσο, τα 900 δείγματα δεν αφορούν μόνο σιη Θεσσαλία, καθώς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο διαχειρίστηκε κάποια δείγματα από νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας ενώ τις τελευταίες ημέρες ελέγχει και δείγματα από νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας.

Σημειώνεται τέλος ότι οκτώ από τα 20 συνολικά κρούσματα συνεχίζουν να νοσηλεύονται σια δύο νοσοκομεία της Λάρισας.

Από τους 6 ασθενείς που νοσηλεύονται στη Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων (ένας παρουσίασε επιδείνωση της υγείας του με αποτέλεσμα να διασωληνωθεί κα να μεταφερθεί σε κρίσιμη κατάσταση στην ειδική εντατική μονάδα για ασθενείς με COVID-19 του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση και για τον Γερμανό τουρίστα στην περιοχή του Δήμου Νότιου Πηλίου, ενώ δύο ακόμη ασθενείς συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

Back to top button