Γενικές ΕιδήσειςΕιδήσεις

Κορωνοιός: Νέες απαγορεύσεις έως την Παρασκευή – Γραπτή βεβαίωση κίνησης μόνο για τους άνω των 65 – Εξετάζεται προσέλευση με αλφαβητική σειρά στις τράπεζες

Νέα, πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να βάλει «φρένο» στις πολλές και άσκοπες μετακινήσεις των πολιτών.

Τρόποι εξυπηρέτησης των πελατών που στήθηκαν και σήμερα με τις ώρες στις ουρές σε πολλές τράπεζες χωρίς τις απαιτούμενες αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας (γάντια κλπ) με τον κίνδυνο να μετατραπούν σε εστίες μετάδοσης, εξετάζει η κυβέρνηση. Η παρέμβαση της αστυνομίας δεν λύνει το πρόβλημα όπως φαίνεται. Όπου εμφανίζεται βάζει μία τάξη και όταν αποχωρεί ξαναχαλάει η σειρά, όπως παρατηρήθηκε σε αρκετές τράπεζες.

Η κατάσταση έχει θορυβήσει το Μαξίμου. Όσα λέγονται από την αντιπολίτευση να δίνονται τμηματικά οι συντάξεις είναι έωλη διότι ήδη έχει παρθεί η απόφαση και έχει ανακοινωθεί από τον υπουργό Εργασίας και Ασφάλισης Γιάννη Βρούτση ότι οι συντάξεις κατατίθενται σε διαφορετικούς χρόνους από Ταμείο σε Ταμείο και υπάρχει και ενημέρωση του κοινού ότι τα χρήματα καταβλήθηκαν. Δεν έχει εμποδίσει αυτό την μαζική προσέλευση στο τέλος του μήνα και στις αρχές του επόμενου καθώς στις ίδιες ημερομηνίες είναι και άλλες υποχρεώσεις των πολιτών (φόροι, δάνεια κλπ).

Μία ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η εκ περιτροπής προσέλευση, όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή με την οποία συνομίλησε το Newpost. Δηλαδή να προσέρχονται οι πελάτες με αλφαβητική σειρά ανά δίωρο ή τρίωρο, ενδεχομένως να υπάρξει και ένα δίωρο που θα διατίθεται αποκλειστικά για τους ηλικιωμένους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Οι τραπεζικοί υπάλληλοι έχουν εκφράζει την ανησυχία τους για τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται και οι ίδιοι με τις επικίνδυνες συναθροίσεις.

Νέο πρωτόκολλο απαγορεύσεων
Αποφασισμένη να διαφυλάξει αυτό που πέτυχε μέχρι τώρα με τον περιορισμό των κρουσμάτων του covid 19 είναι η κυβέρνηση. Ο χρόνος που κερδίζεται είναι υπέρ της δημόσιας υγείας ειδικά τώρα που διαφαίνεται ότι μπορεί να βρεθεί αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή με βάση την χλωροκίνη.

Μέσα στις επόμενες 2-3 ημέρες έρχονται και νέες απαγορεύσεις. Το νέο πρωτόκολλο που είναι υπό επεξεργασία προβλέπει μία σειρά από μέτρα που θα βγαίνουν από το συρτάρι όποτε κρίνεται αναγκαίο:

*Κατάργηση της ευρείας χρήσης την έγγραφης βεβαίωσης εξόδου για κάθε έναν από τους έξι λόγους εξόδου που δίνει τη δυνατότητα να τις χρησιμοποιεί κάποιος αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για πολύωρες εξόδους. Σε αρκετές περιπτώσεις βρέθηκε σε ελέγχους η ώρα εξόδου να γράφεται με μολύβι για να μπορεί να σβηστεί. Η έγγραφη βεβαίωση εξετάζεται να χρησιμοποιείται πλέον μόνο από τους άνω των 65 ετών που μπορεί να μην έχουν κινητά ή έχουν και δεν ξέρουν πως να στείλουν ένα sms.

*Αναμένεται να υπάρξουν περιορισμοί στις εξόδους. Να μην έχει τη δυνατότητα κάποιος να βγαίνει έξω κάθε μέρα όσες φορές στέλνει ένα sms. «Η μείωση της ώρας που μένει κάποιος έξω είναι ένα από τα άμεσα μέτρα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον Γιώργο Παπαδάκη στον ΑΝΤ1. «Θέλουμε ο καθένας να βγαίνει, μία, δύο φορές έξω» συνέχισε. «Να συνδυάζει τις μετακινήσεις του. Σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης, θέλουμε να συνδυάσουμε τον χρονικό περιορισμό με την αποστολή στο 13033, προκειμένου να αναφέρεται κι εκεί η ώρα».

*Το κλείσιμο της παραλίας της Θεσσαλονίκης που είναι το κόσμημα και η ανάσα της πόλης ήταν ένα επώδυνο μέτρο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost υπήρξαν επαφές μεταξύ του δημάρχου Θεσσαλονίκης και του Μαξίμου. Η κυβέρνηση έχει στόχο να κινητοποιήσει και να ενθαρρύνει τους τοπικούς άρχοντες να παίρνουν μέτρα όπου κρίνουν ότι παρατηρούνται επικίνδυνες συναθροίσεις. Οι εικόνες που θα παρατηρηθούν στην παραλία της Πάτρας αλλά και το Πασαλιμάνι ή όπου αλλού, με την καλυτέρευση του καιρού, θα κρίνουν τις αποφάσεις.

*Οι λαϊκές αγορές είναι υπό συνεχή έλεγχο. Η κυβέρνηση δεν θέλει να κλείσουν για να συνεχιστεί το εμπόριο των φρέσκων οπωροκηπευτικών απρόσκοπτα. Θέτει ως απαράβατο όρο όμως την τήρηση των κανόνων λειτουργίας που μπήκαν λόγω κορωνοϊού. Υπάρχουν σκέψεις για πολλές και μικρές λαϊκές από το να στήνονται οι πάγκοι κατά μήκος της μιας πλευράς του δρόμου με τις ανάλογες αποστάσεις του ενός πάγκου από τον άλλον στις μεγάλες λαϊκές.

*Οι γεωγραφικές καραντίνες είναι μέσα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης όπου αυτό απαιτηθεί. Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε χθες ότι τίθεται σε καραντίνα 14 ημερών και η δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας Καστοριάς.

Πασχαλινό διαδίκτυο
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προϊδέασε για το Πάσχα που πλησιάζει. «Φέτος θα κάνουμε ένα διαφορετικό Πάσχα από αυτό το οποίο έχουμε συνηθίσει» δήλωσε. «Δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα ψήσουμε αρνιά σε δημόσιο χώρο, θα προσευχηθούμε από το σπίτι μας, αλλά θα είναι η εξαίρεση στον κανόνα» τόνισε. «Για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και αυτούς που αγαπάμε περισσότερο.»

Σήμερα συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος, μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου να πάρει τις τελικές αποφάσεις για τις λειτουργίες του Πάσχα. Όλα δείχνουν ότι παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν από μεμονωμένες περιπτώσεις, θα ληφθεί η απόφαση για λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών, με δυο ιερείς και δύο ψάλτες οι μεγάλοι ναοί και έναν ιερέα με έναν ψάλτη οι μικρότεροι. Θα υπάρχει η δυνατότητα για προβολή τους από την τηλεόραση ή από το διαδίκτυο. Το ίδιο θα γίνει με τον Επιτάφιο και την Ανάσταση.

Η ατομική προσευχή μπορεί να γίνεται τις άλλες ώρες με αποστάσεις του ενός πιστού από τον άλλον που θα τηρούνται υπό την επίβλεψη των νεοκόρων.

Πηγή: newpost.gr

Back to top button