Κορονοϊός: Εταιρείες και Ινστιτούτα στη «μάχη» για το εμβόλιο
Το μεγάλο «στοίχημα» για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού είναι, εκτός από τη θεραπεία φυσικά, το εμβόλιο.
Οι δοκιμές έχουν αρχίσει και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις έχουν βρεθεί και εθελοντές που λαμβάνουν μέρος στις έρευνες.
Ήδη, πριν λίγες ημέρες Ινστιτούτο βιοτεχνολογίας στο Σιάτλ άρχισε τις δοκιμές και η πρώτη στην οποία έγινε χορήγηση – σε πειραματικό επίπεδο – του εμβολίου, ήταν μια μητέρα από το Σιάτλ, η 43χρονη Τζένιφερ Χάλερ.
Θα ακολουθήσει η χορήγηση σε άλλους 45 εθελοντές, σε δύο δόσεις, με απόσταση ενός μήνα η μία από την άλλη.
Σύμφωνα με τον Guardian, στην «κούρσα» έχουν μπει δεκάδες εταιρείες και Φαρμακευτικά Ινστιτούτα, αλλά τέσσερις φαίνεται να είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο ερευνών.
Με βάση το ίδιο ρεπορτάζ, μια εξ αυτών με έδρα τη Βοστώνη, θα κάνει σύντομα δοκιμές σε ανθρώπους.
Μια άλλη, με έδρα το Μέριλαντ, έχει δουλέψει με βάση τα εμβόλια τα οποία είχαν δημιουργηθεί για δυο άλλες ασθένειες του αναπνευστικού που προκλήθηκαν από κορονοϊούς, το SARS που έπληξε την Κίνα μεταξύ 2002 – 2004 και το MERS που εμφανίστηκε κυρίως στη Μέση Ανατολή και άρχισε από τη Σαουδική Αραβία το 2012.
Ο νέος κορονοϊός σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει περίπου 80 – 90% ίδιο γενετικό υλικό με τον SARS και αυτός είναι και ο προσανατολισμός για το εμβόλιο.
Την ίδια στιγμή, η Κίνα έχει ανάψει το πράσινο φως για το εμβόλιο.
Συγκεκριμένα, έχει δοθεί έγκριση για εμβόλιο που δημιουργήθηκε από την Ακαδημία Στρατιωτικής Ιατρικής στη Γουχάν.
Σωτήρης Τσιόδρας: Σε τρεις μήνες τα αποτελέσματα
Στην έρευνα που γίνεται στο Σιάτλ αναφέρθηκε και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό κατά την καθημερινή ενημέρωση.
Όπως είπε, τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σε 3 μήνες και αν αυτά είναι ενθαρρυντικά , η μαζική παραγωγή του εμβολίου θα αρχίσει μετά το καλοκαίρι.