Γενικές ΕιδήσειςΓενικές ΕιδήσειςΕιδήσειςΦάρσαλα

Στις πληγείσες περιοχές των Φαρσάλων ο Κόκκαλης – Ζήτησε άμεση αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών υποχρεώσεων και ΕΝΦΙΑ

Αυτοψία στις πληγείσες από την πρόσφατη κακοκαιρία περιοχές του δήμου Φαρσάλων, πραγματοποίησε την Κυριακή ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μαζί με το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστα Ξυνογαλά, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Άρη Αγραφιώτη και Ζωή Ακριβούλη και τον δημοτικό σύμβουλο Φαρσάλων κ. Βαγγέλη Δημητρακόπουλο, συνομίλησαν με εκπροσώπους φορέων και κατοίκους στα χωριά που «πνίγηκαν» από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και είδαν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.

Επίσης, συναντήθηκε με το Δήμαρχο Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου, με τον οποίο συζήτησε την πορεία των προσπαθειών που καταβάλλονται για την ταχύτερη δυνατή επιστροφή στην κανονικότητα.

Από την πλευρά του ο κ. Κόκκαλης σημείωσε μεταξύ άλλων πως «πρόκειται για μία βιβλική καταστροφή και μία πραγματικά έκτακτη συγκυρία. Και στις έκτακτες καταστάσεις, χρειάζονται πάντα έκτακτα μέτρα. Γι’ αυτό και ζητάμε μεταξύ άλλων την άμεση έκδοση απόφασης του υπουργείου Οικονομικών που θα προβλέπει την αναστολή κάθε φορολογικής και ασφαλιστικής υποχρέωσης καθώς και της υποχρέωσης καταβολής του ΕΝΦΙΑ για διάστημα έξι μηνών.

Επιπρόσθετα, σε ότι αφορά τις ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, επειδή θα ανοιχθεί ειδικός λογαριασμός, πρέπει οπωσδήποτε να παρακαμφθεί η γραφειοκρατική πεπατημένη από τον ΕΛΓΑ και να καταβληθεί άμεσα το 50% της δηλωθείσας παραγωγής.

Αυτά βέβαια αφορούν την άμεση ανακούφιση των πληγέντων, όμως θα πρέπει να δούμε και τη μεγάλη εικόνα που δεν είναι άλλη από την κλιματική αλλαγή. Οι συνθήκες πλέον έχουν αλλάξει δραματικά και στον κάμπο. Ως υφυπουργός το έλεγα διαρκώς και κίνησα τις διαδικασίες για την αλλαγή του κανονισμού ασφάλισης του ΕΛΓΑ, ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές προκλήσεις. Από την άλλη, οφείλουμε να δούμε από μηδενική βάση το σχέδιο της αντιπλημμυρικής θωράκισης του κάμπου, να το επικαιροποιήσουμε και να του δώσουμε έναν ολιστικό χαρακτήρα που στη συνέχεια θα εφαρμοστεί με τα απαιτούμενα έργα υποδομής.

Θα σταθώ και στις καταγγελίες που δέχθηκα σχετικά με την ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία, καθώς πολίτες που τόνισαν ότι δέχθηκαν το ειδικό προειδοποιητικό μήνυμα πολύ αργά, σχεδόν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, όταν δηλαδή η ζημιά είχε ήδη γίνει. Είναι ανεπίτρεπτο να συμβαίνουν αυτά, όταν μάλιστα έχουμε συζητήσει ουκ ολίγες φορές δημόσια για το συγκεκριμένο θέμα, με αφορμή άλλες έκτακτες καταστάσεις του πρόσφατου παρελθόντος.

Θέλω τέλος να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια της εκλιπούσας από το χωριό Βασιλί. Θα είμαστε με κάθε τρόπο δίπλα στην προσπάθεια της Φαρσαλινής κοινωνίας να σταθεί και πάλι στα πόδια της».

Back to top button