Κλείστε τα διόδια τώρα
Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Η Ελλάδα θα βρεθεί εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος στο σημείο που βρισκόταν η Ιταλία πριν από δύο εβδομάδες. Έχει να αντιμετωπίσει δηλαδή μια έκρηξη διασποράς της νόσου που προκαλείται από τον COVID-19 με ότι αυτό συνεπάγεται. Η αλήθεια είναι ότι η χώρα έλαβε μέτρα αρκετά νωρίς, τα οποία ωστόσο οφείλουν να ακολουθούνται με θρησκευτική προσήλωση.
Στη φάση της ασθένειας της νόσου του κορωνοϊού όπου η διασπορά αρχίζει και λαμβάνει εκθετικές διαστάσεις, οποιαδήποτε πηγή επαύξησης της εξάπλωσης της ασθένειας πρέπει να ακυρώνεται νωρίς και αποτελεσματικά. Μία από αυτές τις πηγές διάδοσης του κορωνοϊού είναι τα διόδια στους αυτοκινητοδρόμους, όπου οι πολίτες συναλλάσσονται με χρήματα είτε σε χαρτί είτε σε μέταλλο.
Όλα τα τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Ο ιός έχει μακρά περίοδο επιβίωσης πάνω στο χαρτί και δύο ώρες τουλάχιστον πάνω σε μέταλλο. Είναι προφανές πως πρέπει να πάψει άμεσα η συναλλαγή με χρήματα των πολιτών στους σταθμούς διοδίων της χώρας. Η απόφαση πρέπει να ληφθεί τώρα και όχι όταν η διασπορά της νόσου ξεπεράσει τα όποια ελεγχόμενα όρια. Τότε θα είναι αργά.
Βεβαίως, πολύ σωστά έπραξαν ορισμένες εταιρείες εκμετάλλευσης των αυτοκινητοδρόμων που κάλεσαν τους πολίτες να συναλλάσσονται με τα τα συστήματα POS στα διόδια και όχι με χρήματα. Όμως, για να αποκτήσουν όλοι οι πολίτες που ταξιδεύουν με το αυτοκίνητο τέτοια κάρτα πολλαπλών και προπληρωμένων διαδρομών θα περάσει μεγάλο διάστημα. Είναι απαραίτητο λοιπόν να ληφθεί ένα μέτρο, έστω προσωρινό, έως οι πολίτες προμηθευτούν τις κάρτες αυτές για να περνούν τα διόδια από τους αυτόματους ελεγκτές.
Τα προσωρινά αυτά μέτρα πρέπει να ληφθούν τώρα. Για άλλη μια φορά μιλάμε για θέματα δημόσιας υγείας με τα οποία δεν πρέπει να παίζει κανείς, ούτε ιδιώτης, ούτε δημόσιος φορέας.
Τι τονίζουν ειδικοί στο zougla.gr
Το zougla.gr επικοινώνησε με τον Δρ. Κωνσταντίνο Φαρσαλινό, Καρδιολόγο και ερευνητή στο Ωνάσειο, ειδικό σε θέματα Δημόσιας Υγείας, καθηγητή στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στο Πανεπιστήμιο King Abdulaziz της Σαουδικής Αραβίας, που έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους Έλληνες επιστήμονες με τη μεγαλύτερη ερευνητική επιρροή παγκοσμίως.
Ο καθηγητής επισήμανε τον υποτιμημένο κίνδυνο της μετάδοσης του ιού με την ανταλλαγή αντικειμένων, και τις συναλλαγές φυσικά, τονίζοντας ότι το πλύσιμο των χεριών δεν αρκεί, αλλά θα πρέπει να περιορίσουμε δραστικά τις ενέργειες αυτές, όπως είναι οι πληρωμές με χρήματα.
«Στα βασικά μέτρα προστασίας πάντα πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι η μετάδοση γίνεται και από τα χέρια. Τα μικροσταγονίδια δεν βρίσκονται μόνο στον αέρα αλλά εναπόκεινται και σε επιφάνειες. Οτιδήποτε ακουμπάμε με το οποίο έρχονται σε επαφή και άλλοι, δυνητικά, μπορεί να είναι εκτεθειμένο και μολυσμένο από τον ιό. Είναι νωρίς για να ξέρουμε ακριβώς πόσο επιβιώνει ο ιός σε επιφάνειες, μια μελέτη όμως βρήκε ότι σε χάρτινες επιφάνειες επιβιώνει αρκετές ώρες», τονίζει.
Και φυσικά, αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις συναλλαγές που γίνονται μαζικά με χρήματα και στα διόδια, τόσο για τους οδηγούς, όσο και για τους εργαζόμενους σε αυτά.
Και προσθέτει: «Λέμε ότι είναι απαραίτητη η υγιεινή των χεριών, αλλά όταν έχουμε συναλλαγές, ή αγγίζουμε επιφάνειες όπως κάνουμε συνέχεια, πριν πλύνεις τα χέρια σου, γιατί αυτό δεν γίνεται συνέχεια, τότε βρίσκεσαι σε κίνδυνο! Πρέπει να αλλάξουμε βασικές μας συνήθειες. Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά είναι και πολύ δύσκολο. Δεν πρέπει για παράδειγμα να βάζουμε τα χέρια μας στο πρόσωπο – πρόκειται όμως για μια κίνηση που γίνεται ασυναίσθητα και πολλές φορές δεν την ελέγχουμε. Πρέπει να επιβάλλουμε στον εαυτό μας να μην κάνει αυτή την κίνηση, κι αυτό παίρνει χρόνο και… προσπάθεια.
Τα χειρότερα είναι μπροστά μας – Έκκληση να τηρηθούν τα μέτρα
Όπως τονίζει ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, «οι ασυμπτωματικοί δεν σημαίνει ότι δεν έχουν τον ιό. Όμως το σύστημα υγείας δεν πρέπει να απασχολείται με περιστατικά που είναι ένα κοινό κρυολόγημα. Κάνω έκκληση – δεν χρειάζεται όποιος έχει απλό πυρετό ή βήχα, ειδικά κι αν δεν ανήκει σε ευπαθείς ομάδες, να απασχολεί το σύστημα υγείας και να πηγαίνει στο νοσοκομείο – όπου μπορεί άλλωστε και να κολλήσει εκεί. Ούτε καν να παίρνει τηλέφωνο τον ΕΟΔΥ!
»Να αφήσουμε τις αρχές να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αυτούς που τις χρειάζονται πραγματικά. Να μην επιβαρύνουμε το σύστημα. Και να σας πω ότι τελικά, αν δεν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα, δεν χρειάζεται να ξέρουμε αν έχουμε κορωνοϊό, διότι απλά δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον κορωνοϊό! Και να το μάθουμε, δεν θα αλλάξει τίποτα!
«Τι γίνεται από εδώ και πέρα», ρωτήσαμε τον καθηγητή. «Ακόμα δεν έχουμε ξεκινήσει… Είμαστε στη φάση που ο ιός θα αρχίσει να εξαπλώνεται ευρέως στον πληθυσμό. Βρισκόμαστε στο σημείο που βρισκόταν η Ιταλία πριν από δύο εβδομάδες. Είδατε πως εξελίχθηκε εκεί, και δεν έχει κορυφωθεί ακόμα. Δεν πρέπει να γίνουμε Ιταλία! Η Κίνα επανέκαμψε, αλλά είδατε τι μέτρα πήρε; Δεν είναι δυνατόν να ληφθούν τέτοια ακραία μέτρα σε ευρωπαϊκή χώρα», υποστηρίζει ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, προσθέτοντας:
«Οι επόμενοι δύο μήνες είναι πολύ κρίσιμοι, αλλά θα πρέπει να ξέρετε ότι όσο πιο αργά ξεμπερδέψουμε, τόσο καλύτερα θα είναι. Αν γίνουν όλα σε μια εβδομάδα, εκεί θα είναι η καταστροφή. Τότε θα έχουμε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που θα νοσήσει. Να ξέρετε ότι όλα τα μέτρα γίνονται για να καθυστερήσει η διασπορά – όχι για να διακοπεί εντελώς, αφού κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Στόχος είναι η καθυστέρηση της διασποράς ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί το σύστημα Υγείας.
»Τα μέτρα είναι σωστά. Το κρίσιμο είναι το κατά πόσον θα τα εφαρμόσει ο πληθυσμός»…
Ολυμπία Οδός: Ανέπαφες συναλλαγές μέσω μηχανημάτων POS ή πομποδεκτών στις ηλεκτρονικές λωρίδες
Ένα παράδειγμα προς την κατεύθυνση της αποφυγής συναλλαγών με χρήματα στα διόδια, είναι αυτό της Ολυμπίας Οδού, η οποία στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού, συστήνει στους ταξιδιώτες να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα ανέπαφων συναλλαγών.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο τρόποι ανέπαφης συναλλαγής:
1. Μέσω POS σε όλες τις λωρίδες με Αυτόματα Μηχανήματα Πληρωμής (APM) των μετωπικών και πλευρικών σταθμών διοδίων της Ολυμπίας Οδού.
Η διαδικασία είναι απλή και πολύ σύντομη:
Περνώντας από τη Λωρίδα των Αυτόματων Μηχανημάτων Πληρωμής (με το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα) αγγίζουμε τον αναγνώστη ανέπαφων συναλλαγών με την πιστωτική ή χρεωστική κάρτα μας και περιμένουμε μερικά δευτερόλεπτα για την εκτύπωση της απόδειξης.
Στα Αυτόματα Μηχανήματα Πληρωμής υπάρχει επίσης ειδικός αναγνώστης Μοτο-κάρτας (για τους μοτοσυκλετιστές).
2. Μέσω των ηλεκτρονικών λωρίδων εφόσον είναι κάτοχοι του πομποδέκτη της Ολυμπίας Οδού (Ο-pass) ή των πομποδεκτών της Αττικής Οδού (e-pass), της Γέφυρας (Γέfυρα–epass), του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου (Εway).
Πηγή:zougla.gr