Γενικές ΕιδήσειςΕιδήσεις

Θεοδωρικάκος: Θα ζήσουμε για καιρό σε συνθήκες πολέμου- Απαιτείται ενότητα, ισχυρή αλληλεγγύη και πειθαρχία

Θα ζήσουμε μεγάλο χρονικό διάστημα σε συνθήκες που μπορεί να χαρακτηρισθούν πολεμικές και για το λόγο αυτό πρέπει όλοι να κινηθούμε με ενότητα, αλληλεγγύη και πειθαρχία, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος,  σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Τώρα… ό,τι συμβαίνει» του ΟΡΕΝ.

Εκτίμησή του είναι ότι η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων συμπεριφέρεται θετικά και επέκρινε την συμπεριφορά εκείνων που έφυγαν για τα χωριά τους το σαββατοκύριακο με κίνδυνο να διασπείρουν τον ιο.

Ο κ. Θεοδωρικάκος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο πρόσθετων περιοριστικών μέτρων σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει κάθε μέτρο που θα διασφαλίζει την υγεία των πολιτών.

Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι εξετάζεται η διεύρυνση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» ώστε να καλύπτει και τις ανάγκες τροφοδοσίας σε εκείνους που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι τους και ευχαρίστησε για το έργο τους τόσο τους γιατρούς και νοσηλευτές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού, όσο και τους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση, και κυρίως τους εργαζόμενους στην καθαριότητα.

Σε ό,τι αφορά την υφιστάμενη κατάσταση ο κ. Θεοδωρικάκος είπε:

«Πρόκειται για μια έκτακτη κατάσταση η οποία δεν πρόκειται να τελειώσει αύριο το πρωί. Θα ζήσουμε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα σε συνθήκες οι οποίες μπορούν να χαρακτηρισθούν πολεμικές συνθήκες. Και θα πρέπει, αν θέλουμε να τα βγάλουμε πέρα και ως κοινωνία να τα καταφέρουμε, να κινηθούμε με απόλυτη ενότητα και ισχυρή αλληλεγγύη. Ισχυρή και μακροχρόνια αλληλεγγύη, γιατί διαφορετικά δεν βγαίνει πέρα.

Πιστεύω ότι οι Έλληνες, σε αυτό το πρώτο διάστημα, σε μεγάλο βαθμό έχουν συμπεριφερθεί θετικά. Έχουν ανταποκριθεί στα αντανακλαστικά που έδειξε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, γιατί πιστεύω ότι πήραμε έγκαιρα μια σειρά μέτρα για να μην επεκταθεί ο κορωνοϊός – και σίγουρα πιο έγκαιρα από πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης- αλλά πρέπει όλοι να έχουμε συνείδηση ότι αυτό δεν φτάνει και ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Μπορεί να έλθουν μέρες οι οποίες θα είναι ημέρες που θα δοκιμαστούν τα πάντα στη χώρα και επομένως πρέπει να πειθαρχήσουμε. Η μεγάλη πλειονότητα νομίζω ότι συμπεριφέρεται θετικά. Δυστυχώς όμως υπάρχει μια μια μερίδα συμπολιτών μας που το έχει πάρει στην πλάκα ή το βλέπει με ανευθυνότητα. Και ξέρετε, και λίγοι που είναι το πρόβλημα δημιουργείται. Αυτοί που έφυγαν και πήγαν το σαββατοκύριακο στα χωριά τους είναι βέβαιο ότι κάποιοι από αυτούς έχουν τον κορωνοϊό και είναι βέβαιο ότι κάποιοι από αυτούς κάπου τον έχουν μεταδώσει»

 Σε ερώτημα για το ενδεχόμενο πρόσθετων περιοριστικών μέτρων ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε:

 «Επιβάλλεται η κυβέρνηση να εξετάζει κάθε μέτρο προκειμένου να διασφαλίσει την υγεία των πολιτών. Την υγεία του συνόλου των Ελλήνων. Γιατί αυτή η κρίση μας μαθαίνει ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη αξία από την ανθρώπινη ζωή.  Και νομίζω ότι όλοι μας πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορούμε να μετακινούμαστε μόνο για να πάμε στη δουλειά μας- εφ’ όσον πρέπει να πάμε και δεν εργαζόμαστε από μακριά- ή να πάμε στον γιατρό ή στο φαρμακείο και στο super market  για να προμηθευτούμε τα είδη πρώτης ανάγκης. Αυτή είναι η δυνατότητα και η ελευθερία που έχουμε. Δεν μπορεί να θέλουμε τίποτα παραπάνω γιατί οτιδήποτε παραπάνω αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και για μας και για την οικογένειά μας και για το σύνολο της κοινωνίας»

Ο κ. Θεοδωρικάκος ευχαρίστησε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση.

«Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι θα κληθούν στους επόμενους μήνες να προσφέρουν σε δύο τομείς κρίσιμες υπηρεσίες. Ο πρώτος είναι ο τομέας της κοινωνικής αλληλεγγύης. Υπάρχει το σπουδαίο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»  το οποίο η κυβέρνηση υποστηρίζει με πρόσθετο ανθρώπινο δυναμικό που προέρχεται από τα ΚΑΠΗ, τα ΚΔΑΠ και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές που έχουν κλείσει μεταφέρονται στο «Βοήθεια στο Σπίτι» για να διασφαλίσουμε ότι οι συμπολίτες μας της τρίτης ηλικίας που πρέπει να μένουν στο σπίτι και είναι αβοήθητοι, έχουν τα φάρμακά τους, έχουν τα είδη πρώτης ανάγκης και θα έχουν και ψυχολογική υποστήριξη. Εξετάζουμε και τη δυνατότητα να επεκτείνουμε, σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Περιφέρειες, ακόμα και περισσότερο αυτό το πρόγραμμα, προκειμένου να διασφαλίσουμε και την τροφοδοσία των ανθρώπων οι οποίοι περιέρχονται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, γιατί η κρίση αυτή αφήνει ήδη ανέργους, επιχειρήσεις αναστέλλουν τη λειτουργία τους ή κλείνουν γιατί δεν υπάρχει οικονομικό αντικείμενο»,

Ερωτηθείς πώς προσδιορίζεται ο όρος  «τροφοδοσία»  είπε:

«Στόχος μας είναι να είμαστε δίπλα στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, να επιβιώσουν, να έχουν το φαγητό της ημέρας»,  Και συμπλήρωσε: «Εξετάζουμε τις δυνατότητες που έχουμε είτε μέσω αυτού του Προγράμματος είτε μέσω άλλου Προγράμματος που μπορούμε να δημιουργήσουμε. Όταν λέω μακροχρόνια αλληλεγγύη το εννοώ. Δεν μπορούμε να αφήσουμε του ανθρώπους κλεισμένους στα σπίτια τους και αβοήθητους γιατί αρκετές χιλιάδες περιέρχονται πλέον σ’ αυτήν την κατάσταση».

Ο δεύτερος τομέας εργαζομένων από το χώρο της Αυτοδιοίκησης που που ο κ. Θεοδεωρικάκοςευχαρίστησε ήταν της καθαριότητας.

«Αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο αν δίπλα στον κορωνοϊό βρεθούμε να έχουμε προβλήματα στο χώρο τη ς καθαριότητας». Γι΄αυτό, όπως είπε:

Πρώτον,   καθιερώσαμε παντού τις δύο βάρδιες ώστε αν κάποιοι προσβληθούν κάποιοι εργαζόμενοι να μη σταματήσει η αποκομιδή των απορριμμάτων.

Δεύτερον, έχουμε δώσει τη δυνατότητα στους δημάρχους να προσλάβουν, με τετράμηνα, κι άλλους εργαζόμενους, για να μη μείνουν οι πόλεις χωρίς καθαριότητα. Δόθηκαν 10,7 εκατ. ευρώ στους δημάρχους για να προμηθευτούν υλικά για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Τρίτον, λόγω της έκτακτης κατάστασης έχουμε δώσει τη δυνατότητα να κάνουν απ’ ευθείας αναθέσεις σε ιδιώτες.

Και πρόσθεσε:

«Θέλω να πω ένα ευχαριστώ στους εργαζόμενους στην καθαριότητα στους Δήμους. Γιατί κι εκείνοι κάνουν μια πάρα πολύ σημαντική δουλειά . Δεν σώζουν  ανθρώπινες ζωές, με την έννοια που το κάνουν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που είναι οι σύγχρονοι ήρωες της καθημερινότητας γιατί δοκιμάζονται σκληρά. Εκείνοι,  εργάζονται εκεί που δεν υπάρχουν τα φώτα και εξασφαλίζουν την καθαριότητα και κανονική ζωή στις πόλεις».

Back to top button