Front PageΤοπικά - ΠολιτικάΦάρσαλα

Η Λαϊκή Συσπείρωση Φαρσάλων καλεί τους δημότες να μην “δαγκώσουν” το σάπιο φρούτο των ενεργειακών κοινοτήτων

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Φαρσάλων για το θέμα της ενεργειακής κοινότητας  αναφέρονται τα εξής:

Η Λαϊκή Συσπείρωση Φαρσάλων καταγγέλλει τις στρατηγικές επιδιώξεις που έχει η πολιτική τις δημοτικής αρχής αλλά και των άλλων παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου Φαρσάλων που δεν μας βρίσκει σύμφωνους, γιατί συμβαδίζουν με την πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ και που συμφωνούν μαζί της το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι στο πλαίσιο της απελευθέρωσης και της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, που είναι η μεγάλη αύξηση των καπιταλιστικών επενδύσεων στον τομέα της λεγόμενης “πράσινης ενέργειας”, με τις ΑΠΕ, κυρίως στα φωτοβολταϊκά, στη βιοενέργεια και στις ανεμογεννήτριες. Με το πρόσχημα την δήθεν “προστασία” του περιβάλλοντος με την καθαρή ενέργεια και το σταμάτημα της αξιοποίησης του λιγνίτη, οι μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα, το μόνο που επιδιώκουν είναι η αύξηση των κερδών τους, καρπώνονται και τις όποιες επιδοτήσεις (που είναι χρήματα από τον πλούτο που παράγει ο εργαζόμενος στην Ευρώπη).

Δυστυχώς η προτεραιότητα που έχουν δώσει ως κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ υλοποιούνται τώρα με την στήριξη της Περιφέρειας και της δημοτικής αρχής Φαρσάλων.

Με τον νομο 4513/2018 που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ μαζί  με τη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ-ΠΟΤΑΜΙ δημιουργήθηκαν οι ενεργειακές κοινότητες, και σήμερα με το νομοθετικό πλαίσιο η περιφέρεια και αρκετοί Δήμοι, όπως συμβαίνει στον Δήμο μας, αναπτύσσουν μια προπαγανδιστική δραστηριότητα και οδηγούν τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους της περιοχής μας στον γκρεμό.  Υλοποιούν την παλιά και νέα ΚΑΠ της ΕΕ μαζί με όλες τις πολιτικές τους και εμφανίζονται πλέον τώρα ότι φροντίζουν την σωτηρία των αγροτών ,ενώ στα σχέδιά τους δουλεύουν για το ξεκλήρισμα της αγροτικής οικογένειας.

Η σύσταση “Ενεργειακών Κοινοτήτων”, η “Πράσινη Ανάπτυξη”  τα διάφορα ευχολόγια και όλα αυτά αποτελούν ένα νέο πεδίο κερδοφορίας για τους Επιχειρηματικούς Ομίλους που επενδύουν στον τομέα της Ενέργειας με ΑΠΕ, είτε απευθείας η επενδύουν μέσω κάποιων ΜΚΟ η ΟΤΑ, η ΤΟΕΒ, οι οποίοι Όμιλοι θα απολαμβάνουν σκανδαλώδες παροχές (επιδοτήσεις, μακροχρόνιες φορολογικές ελαφρύνσεις) εγγυημένες τιμές πώλησης του ρεύματος και πολλά άλλα. Είναι  αυταπάτη να πιστεύει κανείς, ότι στο πλαίσιο του μονοπωλιακού καπιταλισμού, που έχει στόχο μόνο το κέρδος, ότι μπορούν να σταθούν ισότιμα και διάφοροι μικροί συνεταιρισμοί, επιχειρήσεις, στον Τομέα της Ενέργειας.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα, που μας αφορά όλους μας είναι η υπονόμευση του αγροτικού παραγωγικού χαρακτήρα, με την εγκατάλειψη της καλλιέργειας αγροτικών εκτάσεων που παράγουν, είτε διατροφικά, είτε βιομηχανικά προϊόντα απαραίτητα για τις ανθρώπινες ανάγκες, για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά, που έχουν και περιορισμένο χρόνο ζωής (15-20) χρόνια, και με βαριές επιπτώσεις για το λαό.

Το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια αλλά και στους Δήμους ,τασσόμαστε ενάντια στις “Ενεργειακές Κοινότητες” γιατί αυτές αποτελούν το “ΟΧΗΜΑ” κερδοφορίας του κεφαλαίου, και εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων . Με μαθηματική  ακρίβεια ,η απελευθέρωση της Ενέργειας – και μέσω των “Ενεργειακών Κοινοτήτων” οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια την πλειοψηφία του λαού.

Η Λαϊκή  Συσπείρωση Φαρσάλων καλούμε όλους τους δημότες κατοίκους του Δήμου Φαρσάλων να μην δαγκώσουν το σάπιο φρούτο των ενεργειακών κοινοτήτων, αλλά να οργανώσουν την πάλη τους, για δραστική μείωση της ηλεκτρικής Ενέργειας, την κατάργηση φόρων στα καύσιμα και σε είδη πλατιάς κατανάλωσης, και να πληρώσει επιτέλους το μεγάλο κεφάλαιο.

Τα λαϊκά προβλήματα θα λυθούν οριστικά, μόνο με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Που σημαίνει ,όχι απλά αλλαγή μιας αντιλαϊκής κυβέρνησης με μια άλλη , αλλά ανατροπή συνολικά του άδικου συστήματος, κατάκτηση της εξουσίας με επικεφαλής ένα ισχυρό ΚΚΕ, και να αλλάξει ριζικά η οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, ώστε ο παραγόμενος πλούτος να πάει για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Back to top button