Η αλήθεια όταν λέγεται μισή είναι το χειρότερο ψέμα – Γράφει ο κ. Γιώργος Δρόσος
Η αλήθεια όταν λέγεται μισή είναι το χειρότερο ψεμα – Γράφει ο κ. Γιώργος Δρόσος
Θα ήθελα με την παρούσα επιστολή μου να παραθέσω κάποιες αλήθειες μικρές ή μεγαλύτερες δεν έχει σημασία, χωρίς αυτή η επιστολή να θεωρηθεί απάντηση ή αντιπαράθεση με τον οποιοδήποτε.
Θα παρακαλέσω να δημοσιεύσετε αρχικά την επιστολή που έστειλα στον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη στις 16 Οκτωβρίου του 2020 δηλαδή 28 ημέρες μετά το καταστροφικό πέρασμα του Ιανού.
Η εν λόγω επιστολή μου κοινοποιήθηκε και στον Δήμαρχο της πόλης μας και σε βουλευτές του νομού τοτε αλλά και σε ΜΜΕ της περιοχής μας και των Αθηνών.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ (Κατασκευή φράγματος ποταμού Ενιπέα)
“Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Παίρνω την πρωτοβουλία να σας ενημερώσω για την πραγματική αιτία που δημιουργήθηκε το τεράστιο και παράλληλα τρομακτικό φαινόμενο των πλημμυρών σε όλη την νότια Θεσσαλία.
Ονομάζομαι Γιώργος Δρόσος είμαι κατ’ αποκλειστικό επάγγελμα αγρότης και ζω και δουλεύω στα Φάρσαλα.
Οι καταστροφές που συντελέστηκαν από τις πρόσφατες πλημμύρες είναι τρομακτικές και σε αρκετές περιπτώσεις ανεπανόρθωτες.
Το έδαφος διαβρώθηκε οι παραγωγές εξαφανίστηκαν, επιχειρήσεις καταστράφηκαν άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν και κυρίως ανθρώπινες ζωές χάθηκαν.
Καλείται τώρα το συντεταγμένο κράτος να δώσει κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει αλλά όχι να σώσει την κατάσταση.
Κύριε πρωθυπουργε καλοδεχούμενη η κάθε κρατική βοήθεια αλλά λυπάμαι που το λέω το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί.
Και δεν πρόκειται να λυθεί αν δεν λυθεί η αιτία που το προκαλεί.
Να συμφωνήσουμε όλοι ότι η ποσότητα του νερού που έπεσε μέσα σε λίγες ώρες ήταν τεράστια, όμως αν υπήρχαν δύο τρία φράγματα δεν θα είχαμε καταστροφές ούτε καν ζημιές.
Το περισσότερο νερό που έπνιξε στην κυριολεξία το νότιο τμήμα του Θεσσαλικού κάμπου προήλθε από τον ορεινό όγκο του όρους Όθρυς που βρίσκεται νότια των Φαρσάλων.
Οι ποσότητες του νερού από αυτόν τον ορεινό όγκο είναι τεράστιες και η μόνη διέξοδος τους προς τη θάλασσα γίνεται μέσω του ποταμού Ενιπέα ο οποίος πηγάζει από την Σκοπιά Φαρσάλων διασχίζει όλο τον κάμπο των Φαρσάλων μπαίνει στον νομό Καρδίτσας και στην συνέχεια συναντά τον ποταμό Πηνειό στον νομό Τρικάλων όπου και εκβάλλει για να φύγει το νερό μέσω του Πηνειού στην θάλασσα.
Το έτος 1969 είχε γίνει μελέτη από μια γαλλική εταιρεία με την επωνυμία ΗΛΕΚΤΡΟΒΑΤ για την κατασκευή του φράγματος του Ενιπέα.
Η τελευταία φορά που ακούσαμε για το φράγμα ήταν το 1992 όταν ο συντοπίτης μας τότε υπουργός Γιώργος Σουφλιάς το είχε δώσει προτεραιότητα κατασκευής αλλά η αλλαγή κυβέρνησης την επόμενη χρονιά το εξαφάνισε.
Από τότε και μέχρι σήμερα ακούμε μόνο υποσχέσεις αλλά ουσία καμιά.
Όλοι οι βουλευτές όλων των κομμάτων του νομού και όχι μόνον το γνωρίζουν το θέμα, οπως επίσης γνωρίζουν ότι η κατασκευή αυτού του φράγματος αποτελεί επιτακτικη ανάγκη όχι μόνον για την επαρχία Φαρσάλων αλλά και για μεγάλο κομμάτι του νομού Καρδίτσας και του νομού Τρικάλων.
Να θυμίσω ότι τις πλημμύρες του 1994 όπου θρηνήσαμε θύματα στο χωριό Μεταμόρφωση των Τρικάλων τα νερά του Ενιπέα τις προκάλεσαν. Παράλληλα η κατασκευή του εν λόγω φράγματος που θα έχει την δυνατότητα να συγκρατήσει 70 με 80 εκατομμύρια κυβικά νερού θα λύσει και το πρόβλημα άρδευσης για 200.000 (χιλιάδες) στρέμματα ρίχνοντας το κόστος παραγωγής και το πρόβλημα ύδρευσης της πόλης των Φαρσάλων που είναι η μοναδική πόλη στη χώρα μας που πίνει μόνο εμφιαλωμένο νερό αν εξαιρέσουμε κάποια νησιά μας.
Κλείνοντας κύριε Πρωθυπουργέ θα ήθελα να σας επισημάνω ότι αν αυτό το τρομερό καιρικό φαινόμενο γινόταν 3 με 4 ώρες αργότερα θα θρηνούσαμε στη περιοχή των Φαρσάλων περισσότερα από χίλια θύματα.
Θα έβρισκε τους κατοίκους των χωριών στον ύπνο και καταλαβαίνετε τι θα σήμαινε αυτό.
Επίσης το ότι είχαμε μόνον ένα θύμα στην περιοχή μας οφείλεται αφενός στο ότι χτύπησαν οι καμπάνες στα χωριά και αφυπνίστηκε ο κόσμος και αφ’ ετέρου βοήθησαν οι άνθρωποι με τρακτέρ και βαριά οχήματα μεταφέροντας κόσμο μιας και είμαστε αγροτική περιοχή.
Η κατασκευή ενός φράγματος που θα κοστίσει γύρω στα εξήντα εκατομμύρια ευρώ και θα σώσει το νότιο τμήμα του Θεσσαλικού κάμπου το παραγωγικότερο της χώρας, που δεν θα ξανα κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και θα απαλλάξει το κράτος από αποζημιώσεις κατά την δικιά μου ταπεινή άποψη αποτελεί μονόδρομο.
Ζητήστε κύριε Πρωθυπουργέ να ενημερωθείτε από τους βουλευτές και υπουργούς σας, το γνωρίζουν το πρόβλημα.
Πιστεύοντας ότι η επιστολή μου δεν θα πάει χαμένη σας ευχαριστώ προκαταβολικά και ελπίζω η κυβέρνηση σας να κάνει αυτό που πρέπει και όπως πρέπει”.
Να ενημερώσω για την ιστορία ότι την επόμενη μέρα δηλαδή στις 17 Οκτωβρίου του 2020 δέχτηκα τηλεφώνημα από την γραμματεία του Πρωθυπουργού στο οποίο μου ζητήθηκαν περισσότερες πληροφορίες και αν αυτά που περιέγραφα ήταν αληθινά.
Το πρώτο λοιπόν συμπέρασμα ήταν ότι κανείς μέχρι τότε δεν είχε μπει στον κόπο να δώσει το μέγεθος της αξίας της κατασκευής αυτού του τεράστιου έργου.
Δεν μηδενίζω καμία προηγούμενη προσπάθεια αλλά εκ του αποτελέσματος έτσι είναι.
Φυσικά και δεν λέω ότι η δικιά μου επιστολή έκανε το θαύμα της αλλά κάτι έκανε.
Το θαύμα φίλοι συμπολίτες το έκανε ο “ΙΑΝΟΣ” έπρεπε να γίνουν ρημαδιό όλα για να αφυπνιστούν όλοι τους.
Έπρεπε να πεθάνουν άνθρωποι να καταστραφούν περιουσίες να διαλυθούν επιχειρήσεις για να ξυπνήσει το συντεταγμένο κράτος από τον ύπνο του δικαίου.
Και τώρα γίνεται το αυτονόητο, γίνεται αυτό που έπρεπε να γίνει πριν 50 χρόνια και ακούμε κραυγές και ιαχές επιτυχίας για τα αυτονόητα. Και εμείς χειροκροτούμε για τα αυτονόητα.
Και πόσο εύκολα ξεχνάμε ότι η επαρχία Φαρσάλων ήταν πάντα ο φτωχός συγγενής του νομού της Λάρισας.
Και πόσο εύκολα κοιτάμε να στηρίζουμε πολιτικούς από άλλες επαρχίες αφήνοντας τον δικό μας τόπο χωρίς εκπροσώπηση σε όλα τα θεσμικά όργανα.
Ουσιαστικά αφήνοντας τον τόπο μας χωρίς φωνή. Και αν κατά καιρούς κάποιοι το τόλμησαν τους κρεμάσαμε έτσι απλά και εύκολα.
Φίλοι συμπολίτες αν δεν φροντίσουμε εμείς για εμάς κανένας μα κανένας άλλος δεν θα το κάνει.
Όσον αφορά τα οφέλη από την κατασκευή του φράγματος θα είναι τεράστια και μένω σε αυτό γιατί αν η κατασκευή μιας ενεργειακής κοινότητας χρειαστεί τρία με τέσσερα χρόνια υλοποίησης το φράγμα θα το έχουμε λειτουργικό σε βάθος δεκαετίας.
Και εδώ μπαίνει το μεγάλο ερώτημα της βιωσιμότητας της οικονομίας της περιοχής μας σε όλα τα επίπεδα.
Είμαστε αγροτική περιοχή και όλα μα όλα όμως εξαρτώνται από την οικονομική ευπορία των αγροτών.
Μπορεί να υπάρξει όταν ο αγρότης πλήρωνε το ρεύμα του 6 λεπτά την κιλοβατώρα και τώρα την πληρώνει 19 λεπτά; Όταν πλήρωνε το πετρέλαιο κίνησης 1,12 ευρώ/λίτρο και τώρα το πληρώνει 2,20; Όταν το λίπασμα από 0,35 το κιλό, έφτασε το 1,10;
Ουσιαστικά μπορεί η οικονομία της περιοχής να αντέξει αυτή την τρελή ανοδική και κερδοσκοπική αύξηση του κόστους της ενέργειας σε όποια της μορφή;
Η απάντηση είναι απλή ΟΧΙ.
Και όταν λοιπόν φτάνουμε σε τέτοιες καταστάσεις η λύση είναι μία και μοναδική.
Μακριά από μικροκομματικά συμφέροντα και όπως γράφει και ο Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματα του “Αν θέλομεν χωρίον να κάνομε πρέπει να αφησομεν το εγώ και να πιασομεν το εμείς”.
Και αν εμείς οι μεγαλύτεροι θέλουμε να αφήσουμε παρακαταθήκη στις νέες γενιές και να διορθώσουμε ότι μπορούμε από τα λάθη του παρελθόντος, πρέπει πρώτον να σταματήσουμε να τα επαναλαμβάνουμε και δεύτερον να απλώσουμε τα χέρια συνεργατικά για το καλό αυτού του τόπου.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Γιώργος Δρόσος
Αγρότης