Γενικές ΕιδήσειςΦάρσαλα

Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ.: «Σύσταση Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Νίκαιας χωρίς μείωση οργανικών θέσεων στο Κ.Υ. Φαρσάλων»

Η Ένωση Ιατρών Νοσηλευτριών Κέντρων Υγείας Λάρισας (Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ) σε ανακοίνωση της αναφέρει τα εξής:

Επιστέγασμα της προχειρότητας και της απορρυθμιστικής πρακτικής, η οποία διέπει και κατευθύνει την κυβερνητική πολιτική στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της 5ης ΥΠ.ε για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ), είναι η ανακοίνωση της πρόθεσης μετατροπής του Περιφερειακού Ιατρείου Νίκαιας, αποκεντρωμένης μονάδας του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων, σε Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο με έδρα την Δημοτική Ενότητα Νίκαιας και περιοχή ευθύνης του τοπικές Κοινότητες.

Την στιγμή που η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση της Π.Φ.Υ στον νομό Λάρισας είναι ακραία, όπως έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει, την στιγμή που το ιατρικό προσωπικό των Κ.Υ του νομού αποτελεί τροφοδότη και «ανταλλακτικό» για κάθε χρήση, από την εφημεριακή ενίσχυση του Γ.Ν. Λάρισας και των κλινικών COVID19,ως την στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων, την στιγμή που το ολίγιστο και εξουθενωμένο προσωπικό των Κ.Υ δεν επαρκεί για να υπηρετήσει έστω και στοιχειωδώς το περίπλοκο και απαιτητικό έργο, με το οποίο είναι επιφορτισμένη η Π.Φ.Υ, η 5η Υ.Πε επιμερίζει την φτώχεια, την οποία έχουν επιβάλει με πολιτικές αποφάσεις η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσειςστην δημόσια υγεία, ανακοινώνοντας μεγαλεπήβολες παρεμβάσεις και δημιουργία νέας υγειονομικής δομής.

Βεβαίως η ανάπτυξη ενός πολυδύναμου περιφερειακού ιατρείου, ίσως και ενός επί πλέον Κέντρου Υγείας είναι επιθυμητή και αναγκαία, βεβαίως η ενίσχυση της Π.Φ.Υ στον Νομό και ειδικά σε ένα μεγάλο Δήμο, όπως ο Δήμος Κιλελέρ, που προέκυψε από τις συνεχείς αποδομήσεις και συγχωνεύσεις λειτουργικών τοπικών διοικητικών δομών είναι επιβεβλημένη, ο τρόπος όμως με τον οποίο επιλύει η 5η Υ.Πε την αναγκαιότητααυτή είναι παραπλανητικός, αδόκιμος και θρασύς.

Ορθός και βιώσιμος σχεδιασμός για την ανάπτυξη ενός πολυδύναμου περιφερειακού ιατρείου σε έναν νομό, στον οποίο η Π.Φ.Υ κατατρύχεται χρονίως από την απαξίωση και την υποβάθμιση, στην οποία τεχνηέντως την καταδίκασαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, θα ήταν η δημιουργία νέου Οργανισμού με σύσταση όλων των απαιτούμενων οργανικών θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, με την εξασφάλιση όλων των πάγιων απαιτούμενων λειτουργικών κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση, επιτείνει και τροποποιεί τον επιμερισμό των ελλείψεων σε ένα άκρως ελλειμματικό και νοσούν από την υποστελέχωση περιβάλλον της Π.Φ.Υ του νομού.

Η Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ ζητά άμεσα:

• Συνάντηση με τον διοικητή της 5ης Υ.Πε ώστε να εκφράσει τις απόψεις των μελών της επί του θέματος που προέκυψε.
• Σύσταση Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Νίκαιας, που είναι απαραίτητο, με  δημιουργία νέου οργανισμού και νέων θέσεων προσωπικού και όχι μεταφορά και μείωση των οργανικών θέσεων του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων.
• Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων ιατρών στην Π.Φ.Υ με μόνιμο προσωπικό.
• Ενίσχυση των Κ.Υ και των Περιφερειακών Ιατρείων με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ώστε να επιτελούν άριστα την σημαντική αποστολή τους.
• Διακοπή των μετακινήσεων ιατρικού προσωπικού μεταξύ των υγειονομικών δομών με την επακόλουθη αποδυνάμωση άλλων, μετατρέποντας τους λειτουργούς της Π.Φ.Υ σε περιπλανώμενο «θίασο» κατά ανάγκη και κατά περίπτωση.
Μετά από ένα έτος από την έναρξη της πανδημίας ουδείς μπορεί να επικαλεστεί άγνοια ή αιφνιδιασμό.

Back to top button