Front PageΓενικές ΕιδήσειςΦάρσαλα

Εσκίογλου: Στόχος μας τα μεγάλα έργα για το νερό, προσωρινή λύση η γεώτρηση

Με το θέμα της γεώτρησης στην περιοχή «Μεριάς ή Λιβάδι» να μονοπωλεί
ην συζήτηση και την ενημέρωση ολοκληρώθηκε το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο για το 2020 δια μέσω τηλεδιάσκεψης.

Συγκεκριμένα στην ενημέρωση προς το σώμα ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου τόνισε ότι η συγκεκριμένη γεώτρηση της ΔΕΥΑ Φαρσάλων αποτελεί μια προσωρινή αλλά ποιοτική λύση έως ότου εκκινήσουν τα μεγάλα έργα και φράγματα σε Κακλιτζόρεμα και Λουτζακόρεμα που αναμένεται να λύσουν δια παντός το σοβαρότατο θέμα του
νερού στην Επαρχία Φαρσάλων.

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Φαρσάλων βρέθηκε νερό άνω των 100
κυβικών μέτρων και μάλιστα μετά από ανάλυση στο χημείο της ΔΕΥΑΛ πρόκειται για νερό κάτω των 10 νιτρικών, ενώ από ανάλυση στο χημείο του Βόλου προέκυψαν νιτρικά από 8,3 έως 8,5 με τις δυο αναλύσεις να δίνουν μέσο όρο 8 έως 10 νιτρικά με τον ίδιο να αναφέρει για την ποιότητα του χαρακτηριστικά “Νερό όπως τα εμφιαλωμένα”.

Η νέα γεώτρηση βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης στον μεριά, κοντά στην διασταύρωση του εξωτερικού περιφερειακού, πλησίον της οδού
Ανωχωρίου. Μετά τις τοποθετήσεις του ο Δήμαρχος Φαρσάλων αποχώρησε από το Δ.Σ. καθώς θα έπρεπε να παρευρεθεί εκπροσωπώντας τον δήμο, σε σύσκεψη που ήταν σε εξέλιξη την ίδια ώρα για τον ΦΟΣΔΑ, αναφέροντας ότι θα ψηφίσει αρνητικά ως προς την αύξηση των τελών.

Η πρώην Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μαρία Ίφου πήρε τον λόγο και αφότου αρχικά έκανε λόγο για πολιτικό πολιτισμό εν συνεχεία αναφέρθηκε για την γεώτρηση που έγινε επί θητείας της κοντά στην νέα γεώτρηση της ΔΕΥΑΦ και συγκεκριμένα στην περιοχή Βοϊδολίβαδο, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη γεώτρηση δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου από την πρώην Δημοτική αρχή του κ. Άρη Καραχάλιου, χαρακτηρίζοντας την προηγούμενη
δημοτική αρχή για εγωιστική συμπεριφορά που όμως θα έπρεπε να έχει συνέχεια, ενώ από την παρούσα δημοτική αρχή τον δήμαρχο και τον πρ. Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΦ, είχε λάβει την διαβεβαίωση ότι θα την χρησιμοποιούσαν μελλοντικά για την επάρκεια του νερού στην πόλη. “Υπήρξε κατά το παρελθόν μία αντιμετώπιση λόγω κακής αντιπολίτευσης και μάλιστα από την πλευρά που τώρα πρόσκεινται στη δημοτική αρχή, που τώρα δεν φωνάζουν για το “Βοϊδολίβαδο” που τότε έλεγαν, ότι είναι κοντά στο βιολογικό καθαρισμό της πόλης” σημείωσε η κ. Ίφου” αναφερόμενη στην γεώτρηση επί θητείας της.

Μάλιστα η κ. Ίφου έθεσε και ερώτηση προς τον Δήμαρχο Φαρσάλων ρωτώντας για ποιο λόγο η ΔΕΥΑΦ δεν χρησιμοποίησε την γεώτρηση στο “Βοϊδολίβαδο” και προχώρησε σε νέα γεώτρηση σε κοντινό σημείο, σπαταλώντας χρήματα, ενώ σημείωσε ότι έστω και τώρα, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί και εκείνη η γεώτρηση, ώστε να δώσει μεγαλύτερη λύση στο πρόβλημα της πόλης με την επάρκεια νερού.

Μετέπειτα τον λόγο πήρε ο κ. Άρης Καραχάλιος ο οποίος απάντησε στην κ. Μαρία Ίφου τονίζοντας ότι: Από την δημοτική αρχή της οποίας ήταν επικεφαλής δεν έγινε καμία ενέργεια καθώς σε όλα τα Δ.Σ. όλες οι παρατάξεις πέραν της παράταξης της κ. Ίφου ήταν αντίθετες με κυρίαρχες
φωνές της παράταξης του πρώην επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσηςτου κ. Χρ. Καπετάνου, του οποίου συνέχεια αποτελεί η τωρινή παράταξη της πλειοψηφίας, κατά το μέγιστο μέρος τουλάχιστον, οπότε η γεώτρηση είναι εκεί.

Επίσης τόνισε ότι για όσους ασχολούνται με το νερό γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη περιοχή παραδόξως έχει καλό νερό όσο αφορά τα νιτρικά, όμως υπάρχει φόβος σε αυτή την περιοχή και είναι τα κενά που θα δημιουργηθούν από την αναρρόφηση του νερού, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να πληρωθούν από τα λύματα της πόλης”.

Επίσης επεσήμανε ότι αυτό είναι το θέμα που αποτρέπει την εκμετάλλευση εκείνων των γεωτρήσεων και παράλληλα ξεκαθάρισε ότι: Δεν είναι θέμα, ούτε πολιτικό, ούτε εγωιστικό, είναι θέμα λογικής και την ίδια άποψη εξέφρασε στην συνεδρίαση της ΔΕΥΑΦ το μέλος του διοικητικού συμβουλίου κ. Παρπόδης”.

Ακόμα έκανε λόγο ότι το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να αποτελέσει θέμα σε νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι σε μορφή φωτοβολίδων στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο Δήμαρχος Φαρσάλων πριν την αποχώρηση του είχε ενημερώσει το σώμα για την πορεία και την εξέλιξη των έργων καθώς και τα ποσά που δαπανήθηκαν στις περιοχές που επλήγησαν από τον “Ιανό” τον περασμένο Σεπτέμβριο έως τώρα.

Αναφορικά με την ενημέρωση για τον «Ιανό» ο κ. Καράχαλιος τόνισε ότι μετά από ένα διάστημα τριών μηνών και 10 ημερών υπήρξε στοιχειώδης ενημέρωση της Δημοτικής Αρχής αναφορικά με τον Ιανό και τα έργα που υλοποιούνται ήαναμένεται να υλοποιηθούν, χαρακτηρίζοντας ως «επιδερμική» την ενημέρωση ενώ εξέφρασε την ανάγκη μιας ειδικής συνεδρίασης με αποκλειστικό θέμα τον «Ιανό» και τις εξελίξεις.

Ο κ. Αποστόλης Αναγνώστου έκανε λόγο για απαντήσεις πρόχειρες από την πλευρά του δημάρχου, όσον αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης του “Ιανού” και την νέα γεώτρηση.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κ. Κων/νος Δαμιανός, δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα ερωτήματα στον Δήμαρχο, με στόχο να υπάρξει απάντηση σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Τα δυο και μοναδικά θέματα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσαν την 12η αναμόρφωση του προϋπολογισμού για το οικ. Έτος 2020 και την έγκριση του σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών με την κωδική ονομασία “ ΙΟΛΑΟΣ” του δήμου Φαρσάλων, πέρασαν κατά πλειοψηφία, καθώς τα καταψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αποστόλης Αναγνώστου.

Από την συνεδρίαση απουσίαζαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Κώστας Τύμπας, Ευάγγελος Δημητρακόπουλος, Βασίλειος Πατσιούρας και Ιουλία Αγγελακοπούλου.

Back to top button