ΑγροτικάΦάρσαλα

ΕΟΑΣΝΛ: Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση από τις καταστροφές του χαλαζιού

Σε ανακοίνωση της ΕΟΑΣΝΛ για την τρίτη χαλαζόπτωση στα Φάρσαλα αναφέρονται τα εξής:

“Για 3η φορά μέσα στον τελευταίο μήνα καλλιέργειες σε χωριά της επαρχίας Φαρσάλων πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα. Ένα τέταρτο έντονης χαλαζόπτωσης σε συνδυασμό με αέρα και βροχή ήταν ικανό να προξενήσει μεγάλες καταστροφές σε χιλιάδες στρέμματα βαμβακιού, βιομηχανικής ντομάτας, καλαμποκιού, σιτηρών κ.α.σε χωριά της Δ.Ε. Πολυδάμαντα (Πολυδάμειο,Ρήγαιο,Βασιλικά,Νεράιδα,Αμπελιά, Παλαιόμυλος κ.α) του Δήμου Φαρσάλων.

Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση καθώς οι καταστροφές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους σε συνδυασμό με το τεράστιο κόστος παραγωγής κάνει τις προσδοκίες τους για την φετινή χρονιά ιδιαίτερα δυσοίωνες.

Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας και των Αγροτικών Συλλόγων επικοινώνησαν με τον Προιστάμενο του ΕΛΓΑ και του έθεσαν το αίτημα των παραγωγών για άμεσες εκτιμήσεις της ζημιάς στις καλλιέργειες από έμπειρους γεωπόνους , ώστε να εκδοθούν τα πορίσματα και να πληρωθούν οι πληττόμενοι παραγωγοί το συντομότερο δυνατόν.

ΖΗΤΑΜΕ:

●Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε οι παραγωγοί να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα αίτια στην παραγωγή και στο κεφάλαιο.
● Άμεσες εκτιμήσεις και γρήγορη πληρωμή αποζημιώσεων στους παραγωγούς καθώς το τεράστιο κόστος παραγωγής την φετινή χρονιά δημιουργεί ζητήματα ρευστότητας .
●Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά, καθώς είναι δεδομένο ότι η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη και τα έσοδά τους λιγότερα.
●Επιπλέον αντιχαλαζικά μέτρα προστασίας ειδικά σε περιοχές οι οποίες τα τελευταία χρόνια πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα και πλέον έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι η αντιχαλαζική προστασία από “αέρος” δεν επαρκεί.
Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται χρόνο με τον χρόνο εντονότερες και θα πρέπει επιτέλους το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δει τρόπους ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες αυτής στις καλλιέργειες μας”.

Back to top button