Γενικές ΕιδήσειςΦάρσαλα

Ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα ανάπλασης και μετεγκατάστασης 31 νοικοκυριών Ρομά στο δήμο Φαρσάλων

Στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης για τον νέο οικισμό Ρομά στα Φάρσαλα, η ειδική γραμματέας Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά, κ. Αικατερίνη Γιάντσιου με τους συνεργάτες της, επισκέφθηκε τα Φάρσαλα και σε συνεργασία με το δήμο Φαρσάλων, διοργάνωσαν χθες στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων, διαβούλευση με τον τοπικό πληθυσμό Ρομά.

Αρχικά η Πρόεδρος ΔΗ.Κ.E.ΦΑ κ.Κυριακή Παναγιωτόπουλου έκανε λόγο για το στρατηγικό σχεδιασμό και τις δράσεις και την ενσωμάτωση των Ρομά στο δήμο Φαρσάλων. Παρουσίασε την κοινωνική πολιτική του δήμου, που έχει ως φυσικό αντικείμενο την εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και ανάπτυξης. Επίσης αναλύθηκαν οι προτεραιότητες, της δημοτικής αρχής και του υπουργείου οι οποίες στηρίζονται στους εξής άξονες: Στέγαση και βασικές υποδομές, εκπαίδευση απασχόληση και επαγγελματική κατάρτιση, υγεία και κοινωνική φροντίδα καθώς και οριζόντιες δράσεις στην κοινωνία. Για τον κάθε ένα άξονα δόθηκε η ιεράρχηση των αναγκών και προτεραιοτήτων, ενώ στη συνέχεια δόθηκαν προτεινόμενα μέτρα για τον κάθε ένα ξεχωριστά.

Η κ. Αικατερίνη Γιάντσιου στην ομιλία της ανέφερε οτι πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπλασης του υφιστάμενου οικισμού λυομένων οικίσκων και μετεγκατάστασης τμήματος των Ρομά της πόλης, με στόχο την πλήρη κοινωνική ενσωμάτωσή τους και αφορά την  μετεγκατάσταση 31 νοικοκυριών Ρομά που διαβιούν στο δήμο Φαρσάλων, σε νέα έκταση που ανήκει στον δήμο και παραχωρήθηκε με απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο με τον Δήμο Φαρσάλων και τις αρμόδιες υπηρεσίες, λέγοντας οτι η κεντρική κυβέρνηση σχεδιάζει και χρηματοδοτεί προγράμματα και ο δήμος τα υλοποιεί, σημειώνοντας οτι ο Δήμος Φαρσάλων αποτελεί τον πρώτο δήμο πανελλαδικά που εντάσσεται σε αυτό το πρόγραμμα. Παράλληλα ανέλυσε τις τρεις διαφορετικές συνοικίες που υπάρχουν στην περιοχή (σπίτια, λυόμενα, παράγκες) και τα προβλήματα τους.

Ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος απηύθυνε χαιρετισμό, τονίζοντας την σημασία αυτού το προγράμματος που δεν είναι άλλος από το να βελτιωθεί η ζωή τους, δίνοντας τους την ευκαιρία να αποκτήσουν ευπρεπή κατοικία σε αναβαθμισμένο χώρο με υποδομές, ύδρευση πράσινο και συνθήκες καλού περιβάλλοντος ώστε βελτιωθεί ο χώρος συνολικά και να μπορέσουν να ενταχθούν  ισότιμα στο κοινωνικό σύνολο.

Ακολούθησε συζήτηση με τους κατοίκους, οι οποίοι έκαναν ερωτήσεις για το πρόγραμμα διατυπώνοντας παράλληλα τα προβλήματα της καθημερινότητας τους. Την διαβούλευση από πλευράς δήμου παρακολούθησε ο αντιδήμαρχος κ. Δημ. Μπαμπανίκας, ο προϊστάμενος της τεχνικής διεύθυνσης  κ. Λιαπής καθώς και στελέχη του Δήμου.

Αξίζει να σημειωθεί οτι την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019 και ώρα 18:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων, ο Δήμος Φαρσάλων διοργανώνει δημόσια διαβούλευση προς ενημέρωση όλων των πολιτών των Φαρσάλων, για το επικείμενο έργο με τίτλο: «Διαμόρφωση χώρου προσωρινής εγκατάστασης (Ρομά) του Δήμου Φαρσάλων και τοποθέτηση προκατασκευασμένων οικίσκων.

Πηγή: ifarsala.gr

Back to top button