Front PageΠολιτικάΦάρσαλα

Εκλογές και πρόγραμμα “Κλεισθένης”, τι περιμένουμε και τι μας περιμένει

Οι δημοτικές εκλογές έρχονται και οι υποψήφιοι ετοιμάζονται να φορέσουν το θώκο.

Ελπίζω ότι δεν θα έχουμε για άλλη μια φορά υποσχέσεις με μεγάλες προσδοκίες σε επίπεδο τοποθετήσεων και πολιτικού λόγου.

 Νομίζω ότι όλοι μας καταλάβαμε ότι αυτές οι δημοτικές εκλογές έχουν μια σαφή διαφοροποίηση από τις μέχρι τώρα και μάλιστα ίσως να είναι οι κρισιμότερες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι μέχρι τώρα ετερόκλητες κοινωνίες-ομάδες αλλάζουν. Καλούμαστε πλέον να δέσουμε και να συνδέσουμε διαφορετικά πράγματα μεταξύ τους, ώστε να μπορέσουμε να επιβιώσουμε σαν κοινωνία στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, της λιτότητας, της οικονομικής κρίσης. Όποιοι δεν μπορέσουν να διαχειριστούν τα τεκταινόμενα θα καταδικάσουν τον τόπο σε υπανάπτυξη και μαρασμό.

Οι εκλογές αυτές θα γίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα «Κλεισθένης» που περιλαμβάνει νέα διάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και με διαφορετικό τρόπο αποκέντρω-σης. Οι νέοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις αρμοδιότητες που τους δίνονται, πρέπει μέσα από τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν στους πολίτες να αποκομίζουν τακτικά έσο-δα, που έπειτα από χρηστή διαχείριση θα εξυπηρετούν τους ίδιους τους πολίτες. Ο απογαλακτισμός των ΟΤΑ από το κεντρικό κράτος είναι πλέον δεδομένος.

Στο σημείο αυτό ακριβώς η κατάσταση αλλάζει σε σχέση με το παρελθόν. Οι «διάφοροι» φαντάζονταν τους εαυτούς τους σαν λαοπρόβλητους ηγέτες που δημιουργούσαν πελατειακές σχέσεις με ρουσφέτια που επικεντρώνονταν κυρίως στις διαγραφές οφειλών, στους εποχιακά απασχολούμενους, στις εκμισθώσεις βοσκοτόπων, στις καταπατήσεις Δημοτικών εκτάσεων, και στην αλόγιστη χρήση του μπετόν.

Οι νοσταλγοί της καρέκλας του «έμμισθου» αιρετού, που διάβρωναν το Δήμο, προκειμένου να εκλέγονται και να επανεκλέγονται για ίδιο όφελος και προβολή, θα πρέπει να το σκεφτούν δυο και τρεις φορές. Σήμερα η Διοίκηση ενός Δήμου δεν πρέπει και δεν αρκεί να κάνει απλή διαχείριση «του σήμερα», αλλά να βάλει γερά θεμέλια για το αύριο, για το μέλλον.

Όποιοι και όσοι πιστεύουν στις δυνατότητες του νέου Δήμου Φαρσάλων ας τραβήξουν μπροστά. Όποιοι και όσοι πιστεύουν και μπορούν να οραματιστούν την αναπτυξιακή προοπτική της επαρχίας και των ανθρώπων της ας τραβήξουν μπροστά. Γι όλους εμάς που πιστεύουμε στον τόπο μας γνωρίζουμε ότι μπορούμε να μετατρέψουμε τις αδυναμίες της Επαρχίας μας σε πλεονέκτημα κάνοντας μια νέα αρχή για την ανάπτυξη που εμείς επιθυμούμε και ταιριάζει στους ανθρώπους της. Σ’ αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Σ’ αυτόν τον αγώνα τίποτα δεν πρέπει να μας χωρίζει.

Οι καρέκλες των αιρετών είναι πλέον για ανθρώπους που έχουν γνώσεις, όραμα, ανιδιοτέλεια και διάθεση. Διάθεση να υπηρετήσουν τους συμπολίτες τους, όραμα για δημιουργήσουν υποδομές για το μέλλον, ανιδιοτέλεια για να σκέφτονται και πράττουν ελεύθεροι και γνώσεις για τη σωστή εφαρμογή και αξιοποίηση του προγράμματος «Κλεισθένης». Αυτό διότι θα πρέπει να εδραιώσουν διοικητικές υπηρεσίες που να είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τον πολίτη. Οι αρμοδιότητες των νέων ΟΤΑ είναι πλέον αναρίθμητες και απαιτούν ιδιαίτερες διοικητικές υποδομές.

Ο στόχος λοιπόν σήμερα είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τον πολίτη. Σήμερα ο πολίτης, που είναι δίκαια αγανακτισμένος, έχει περισσότερες απαιτήσεις από μια Δημοτική Αρχή και όχι μια απλή διαχείριση που κατά κύριο λόγο μέχρι τώρα ήταν ρουσφετολογική. Η διαχείριση και οι στόχοι περισσότερο από ποτέ θα πρέπει να τίθενται σε μελέτη και να εκ-πληρώνονται με έμπνευση και κυρίως εργατικότητα. Γι’ αυτό χρειάζεται η δραστηριοποίηση, η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια και εκλογή ανθρώπων με γνώσεις, όραμα και όρεξη για απλήρωτη εργασία που μ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στους συμπολίτες τους και τελικά να τους υπηρετήσουν.

Σαν μικρό επίλογο στις παραπάνω σκέψεις μου θα γράψω μερικές απλούστατες και αυτονόητες προτάσεις για τις επερχόμενες εκλογές:

1.Καρεκλοδίαιτοι σωτήρες προσέξτε και ξανασκεφτείτε το πριν βάλετε υποψηφιότητα.

2.Υποψήφιοι Δήμαρχοι προσέξτε ποιους βάζετε στα ψηφοδέλτιά σας.

3.Ψηφοφόροι προσέξτε ποιους ψηφίζεται.

Σάββας Κ. Ποιμενίδης

Χημικός, Πανεπιστημιακός ΑΠΘ

Back to top button