Front PageΠολιτιστικάΤοπικά - ΠολιτικάΦάρσαλα

Εκδήλωση μνήμης για τη «μαύρη» επέτειο των 80 χρόνων από τη γερμανική θηριωδία στο «Ορμάν Μαγούλα»

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, ξύπνησαν μνήμες της γερμανικής θηριωδίας στο «Ορμάν Μαγούλα» στον Κάτω Δασόλοφο, στη εκδήλωση μνήμης για τους 40 απαγχονισθέντες πατριώτες, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Άνω Δασολόφου.

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Δήμο Φαρσάλων έδωσαν μεταξύ άλλων το παρών συγγενείς των θυμάτων, αλλά και εκπρόσωποι της τοπικής ηγεσίας. Φέτος συμπληρώνονται 80  χρόνια από την αποφράδα ημέρα της 31ης Μαΐου του 1944.

Μετά την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης από τον πατέρα Νικόλαο Γεωργουλόπουλο, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Κοινότητας Δασολόφου κ. Νίκος Φωτίου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως «τιμούμε κάθε χρόνο τους 40 αθώους ανθρώπους για να θυμόμαστε πως κάθε πόλεμος αφήνει ανεξίτηλα σημάδια που ο χρόνος δε μπορεί να σβήσει».

Ακολούθως χαιρέτισε ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «οι κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα δυστυχώς δε μας επέτρεψαν να τελέσουμε στον τόπο της θηριωδίας σήμερα το ετήσιο μνημόσυνο, την εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 40 Έλληνες πατριώτες οι οποίοι απαγχονίστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, σαν σήμερα πριν από 80 χρόνια, στις 31 Μαΐου του 1944.

Οι μνήμες όμως παραμένουν άσβεστες και υπό οποιαδήποτε συνθήκη θα είμαστε εδώ κάθε χρόνο, δείχνοντας έμπρακτα πως κανείς μας δε θα ξεχάσει αυτή τη θυσία.

Δεν αποτελεί μόνον ηθική μας υποχρέωση απέναντι στην ιστορία του τόπου μας, αλλά και καθήκον μας, να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη των 40 συνανθρώπων μας στις επόμενες γενιές. Να εκπέμψουμε στα παιδιά μας το ξεκάθαρο μήνυμα πως ο πόλεμος είναι το μεγαλύτερο καρκίνωμα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Γιατί όπως είχε πει ο Κένεντι, «Οι άνθρωποι πρέπει να δώσουν ένα τέλος στον πόλεμο, αλλιώς ο πόλεμος θα δώσει ένα τέλος στην ανθρωπότητα».

Αυτό το μήνυμα είναι επίκαιρο όσο ποτέ, βλέποντας τα τύμπανα του πολέμου να ηχούν παντού τριγύρω στον κόσμο μας, από την Ουκρανία μέχρι τη Γάζα.

Είναι λοιπόν ατομική υποχρέωση όλων μας να εναντιωνόμαστε σε κάθε είδος πολέμου. Κι αυτό πρωτίστως θα γίνει όταν έχουμε πλήρη επίγνωση των ανεξίτηλων πληγών που αφήνουν οι αλληλοσπαραγμοί στο ανθρώπινο γένος.

Έτσι, κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ, προ των 40 ηρώων πατριωτών που έπεσαν θύματα της Γερμανικής θηριωδίας του Ορμάν Μαγούλα. Αιωνία τους η μνήμη».

Εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η εντεταλμένη σύμβουλος σε θέματα Κοινωνικής Συνοχής κ. Αναστασία Αδαμοπούλου τόνισε πως «βρισκόμαστε σήμερα εδώ και τιμούμε τη μνήμη των 40 εθνομαρτύρων, σε τούτο τον σιδηροδρομικό σταθμό, προσευχόμαστε ευλαβικά όλοι για την ανάπαυση της ψυχής τους. Δυστυχώς σήμερα, τόσα χρόνια μετά, στην εποχή της εξέλιξης, της τεχνολογίας και του πολιτισμού, βιώνουμε την ίδια κατάσταση σε διάφορα σημεία του πλανήτη μας…»

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο πρώην Δήμαρχος Πορταριάς Πηλίου κ. Βασίλης Κοντορίζος ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως «το φρικαλέο ήταν πως φυσικοί αυτουργοί του εγκλήματος δεν ήταν οι Γερμανοί, αλλά οι ΕΑΣΑΔίτες, δηλαδή οι ντόπιοι προδότες συνεργάτες τους, ενώ οι ναζί κατακτητές απλώς επέβλεπαν…»

Τον ιστορικό της ημέρας ανάγνωσε ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός από τον Άγιο Βλάσιο Πηλίου, κ. Αριστείδης Παπαδόπουλος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «οι 40 συμπατριώτες μας δώσαν τη ζωή τους για τη δοκιμαζόμενη πατρίδα. Δώσαν τη ζωή τους για να μη χαθεί η ελπίδα. Για να περάσει η Άνοιξη σύμφωνα με τον ποιητή Ελύτη».

Εν συνεχεία έλαβε χώρα προσκλητήριο των 40 εκτελεσθέντων, με τον γραμματέα του Συλλόγου Ιστορίας Μνήμης Εθνικής Αντίστασης με έδρα τη Μαγνησία κ. Αποστόλη Αποστολάκη, να εκφωνεί τα ονόματα των ηρώων.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Στεφάνι κατέθεσε εκ μέρους των συγγενών των θυμάτων ο πρώην Δήμαρχος Πορταριάς κ. Βασίλης Κοντορίζος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Δασολόφου κ. Νίκος Φωτίου, ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Αναστασία Αδαμοπούλου, εκ μέρους των κατοίκων της Πορταριάς, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πορταριάς Πηλίου κ. Αθανάσιος Δρόσος, για το  Δ.Σ. της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου ο κ. Ααρών Αβδελάς, για τον Σύλλογο Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης (ΣΙΜΕΑ) το στεφάνι κατέθεσε ο εγγονός ενός από τους εκτελεσθέντες πατριώτες, του Σωτηρίου Χαλκιά (ετών 23 από Κάτω Λεχώνια Πηλίου) κ. Σωτήριος Χαλκιάς και για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δασολόφου η Ταμίας κ. Αθηνά Τσουλάκη.

Η τελετή που συντονίστηκε από την Δημοτική Υπάλληλο του Δήμου Φαρσάλων κ. Βούλα Μπαλαμπάνη, ολοκληρώθηκε με σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ένδοξων νεκρών και ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

Back to top button