Front PageΑγροτικάΓενικές ΕιδήσειςΦάρσαλα

Δύο καταδίκες σε ψαράδες για απάτη σε βάρος παραγωγών φακής από τα Φάρσαλα

Με ποινές φυλάκισης 4 ετών και 3 ετών αντίστοιχα καταδίκασε χθες το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας δύο υποτιθέμενους εμπόρους από τη Θεσσαλονίκη, αλλά… ψαράδες στην πραγματικότητα από τη Θάσο, που κατηγορούνται ότι εξαπάτησαν αγρότες των Φαρσάλων αγοράζοντας φακές, αφήνοντας ωστόσο φέσι 63.000 ευρώ καθώς μέρος των προϊόντων ήταν να πληρωθεί με επιταγές που αποδείχθηκαν ακάλυπτες.

Η απάτη στήθηκε το φθινόπωρο του 2012 όταν ένας Λαρισαίος που σήμερα δεν βρίσκεται εν ζωή, εμφανίστηκε στους Φαρσαλινούς αγρότες ως αντιπρόσωπος της εταιρείας του πρώτου κατηγορουμένου και τους έπεισε να διαθέσουν τις φακές σε καλή τιμή, πληρώνοντας μάλιστα με μετρητά ένα μικρό μέρος της αξίας, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα εξοφλούνταν με επιταγή.

Ο Λαρισαίος «αντιπρόσωπος» εμφά­νιζε ως αφερέγγυο και αξιόπιστο έμ­πορο» τον πρώτο κατηγορούμενο, λέγοντας μάλιστα ότι διαθέτει συσκευα­στήριο τυποποίησης οσπρίων στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης. Μόνο που οι επιταγές αποδείχθηκαν ακάλυπτες.

Το φέσι αγροτών από χωριά των Φαρσά­λων – που κατέθεσαν χθες στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας – ξεπέρασε τις 63.000 ευρώ, ενώ τα όσπρια που δεν βρέθηκαν ποτέ εκτιμάται πως προορίζονταν να ξεφορτωθούν κρυφά σε μισθωμένη αποθήκη στο 6ο χλμ. Λάρισας – Κοζάνης.

Όπως αποσαφηνίστηκε επίσης χθες κατά την ακροαματική διαδικασία οι δύο κατηγορούμενοι – στα ονόματα των οποίων είχαν εκδοθεί οι ακάλυπτες επιταγές κάθε άλλο παρά έμποροι οσπρίων ήταν, αφού στην πραγματι­κότητα εργάζονταν ως… ψαράδες και ως εκ τούτου, ο πρώτος κατηγορού­μενος δεν θα μπορούσε να διαθέτει συσκευαστήριο οσπρίων στη Σίνδο.

Με την υπεράσπιση των δύο κατηγο­ρουμένων να σημειώνει χθες πως οι δύο κατηγορούμενοι δεν γνώριζαν για τα αδικήματα και πως αυτά τελέσθηκαν εν αγνοία τους από τον θανόντα Λαρισαίο που ψευδώς συστηνόταν ως αντιπρόσωπος εταιρείας με τα φορο­λογικό στοιχεία του πρώτου κατηγο­ρουμένου.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας ωστόσο, καταδίκασε τον πρώτο κατηγορούμενο με ποινή φυλάκισης 4,3 ετών και χρηματικό πρόστιμο 1.200 ευρώ για απάτη κατά συναυτουργία, υπερημερία αγρο­τικών προϊόντων και έκδοση ακάλυ­πτης επιταγής και, τον δεύτερο κατη­γορούμενο με ποινή φυλάκισης 3,3 ετών και χρηματικό πρόστιμο 500 ευ­ρώ για απάτη κατά συναυτουργία και έκδοση ακάλυπτης επιταγής, μετατρέποντας σε εξαγοράσιμη την ποινή και των δύο κατηγορουμένων, κάνοντας δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης για εξόφλησή της σε εξαμηνιαίες δόσεις.

«ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΕΜΠΟΡΟΣ»

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τον Σεπτέμβριο του 2012 ο μετέπειτα θανών Λαρισαίος εμφανίστηκε σε αγρότη χωριού των Φαρσάλων ως αντιπρό­σωπος της φερόμενης επιχείρησης εμ­πορίας οσπρίων του πρώτου κατηγο­ρούμενου με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Παραπλανώντας τον Φαρσαλινό αγρό­τη τον έπεισε να του διαθέσει 23 τό­νους φακής παράγωγης του, «προς 0,75 ευρώ το κιλό και συνολικού τι­μήματος 17.250 ευρώ», έναντι του οποίου ο «αντιπρόσωπος» κατέβαλε στον αγρότη σε μετρητά το ποσό των 4.250 ευρώ.

Για το υπόλοιπο τίμημα τον έπεισε επίσης να δεχθεί κατά την παράδοση των εμπορευμάτων στις 12- 10-2012 μια μεταχρονολογημένη τραπεζική επιταγή ποσού 13.000 ευρώ στο όνομα του υποτιθέμενου εμπόρου. Λέγοντας μάλιστα πως «είναι φερέγγυος και αξιόπιστος έμπορος, ότι η επι­χείρησή του είναι ενεργής εδρεύουσα στη Θεσσαλονίκη με συσκευαστήριο στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου Θεσσαλονίκης και ότι τόπος εκφόρτωσης των αγροτικών προϊόντων ήταν οι εγκαταστάσεις τυ­ποποίησης οσπρίων του στη Σινδο».

Ενώ η αλήθεια ήταν, πως ο θανών Λαρισαίος και οι δύο κατηγορούμενοι «δεν ήταν φερέγγυοι και αξιόπιστοι συναλλασσόμενοι». «οι επιταγές που εξέδωσαν ήταν ακάλυπτες», όπως επίσης ο πρώτος των κατηγορουμένων, «δεν ήταν έμπορος αγροτικών προϊόντων με έδρα τη Θεσσαλονίκη» και «δεν διέ­θετε επιχείρηση συσκευαστηρίου οσπρίων και εγκαταστάσεις με μηχα­νήματα και συσκευαστήριο στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου Θεσσαλονίκης, καθώς επρόκειτο για ανύπαρκτη επιχείρηση που χρησιμοποιούσε πλαστά φορολογικά στοιχεία στις συναλλαγές, ενώ τα πωληθέντα αγροτικά προϊόντα δεν είχαν προορισμό την επιχείρηση στη ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης, αλλά προορίζονταν να ξεφορτωθούν κρυφά σε μισθωμένη αποθήκη στο 6’ χλμ. Λάρισας – Κοζά­νης».

Με την ίδια μεθοδολογία, στη δεύτερη περίπτωση ο «αντιπρόσωπος» παρα­πλάνησε άλλον αγρότη να του πωλήσει 20 τόνους φακής προς 0,77 ευρώ το κιλό (συνολικού τιμήματος 17.000 ευρώ) καταβάλλοντας μετρητά 4.000 ευρώ και επιταγή 11.400 ευρώ.

Στην τρίτη περίπτωση αγόρασε 10 τόνους φακή με μετρητά 2.000 ευρώ και επι­ταγή 5.698 ευρώ και στην τέταρτη πε­ρίπτωση, αγόρασε 30 τόνους φακή με μετρητά 12.000 ευρώ και δύο επιταγές, 16.500 ευρώ και 16.600 ευρώ αντί­στοιχα.

Πηγή: Ελευθερία – Β. Κακάρας

Back to top button