Front PageΓενικές ΕιδήσειςΦάρσαλα

Διαμαρτυρία ελεύθερων επαγγελματιών στα Φάρσαλα για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Σε δίωρη διαμαρτυρία προχώρησαν σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες των Φαρσάλων κλείνοντας τα καταστήματά τους συμβολικά από τις 12:00 – 2:00 το μεσημέρι, αντιδρώντας στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Για τον λόγο αυτό, μετά από κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου Φαρσάλων, επαγγελματίες συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν στην είσοδο του Δημαρχείου της πόλης αντιδρώντας στο φορολογικό νομοσχέδιο που όπως επισημαίνουν οδηγεί στην συρρίκνωση και τον αφανισμό των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Ιωάννης Τσούλης μεταξύ άλλων στην ομιλία του έξω από το Δημαρχείο ανέφερε ότι: “Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, βάζει στο στόχαστρο της Κυβέρνησης το λιανεμπόριο και κυρίως τις πολύ μικρές επιχειρήσεις με τα νέα τεκμήρια φορολόγησης, τα οποία καταδικάζουν την πλειοψηφία σε αφανισμό. Η αντίδραση μας στο άδικο αυτό μέτρο θα είναι συντονισμένη και δυναμική. Οφείλουμε όλοι να διεκδικήσουμε και να προστατέψουμε την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια. Είμαστε έμποροι επαγγελματίες και μας ενδιαφέρει η πολιτική βούληση και οι πολιτικές αποφάσεις που παίρνονται άδικα εις βάρος μας πέρα από κόμματα και χρώματα. Λέμε όχι στην οριζόντια φορολόγηση”.

Στην συνέχεια επιδόθηκε ψήφισμα στον Δήμαρχο Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου, ο οποίος χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και συνομίλησε μαζί τους.

Το ψήφισμα θα αποσταλεί στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και στους Βουλευτές του ν. Λάρισας.

Αναλυτικά το ψήφισμα αναφέρει:

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Με έκπληξη και απογοήτευση ενημερωθήκαμε για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο όπου το λιανεμπόριο και κυρίως οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις μπαίνουν ξανά στο στόχαστρο της κυβέρνησης με τα νέα τεκμήρια φορολόγησης, καταδικάζοντας την πλειοψηφία τους σε αφανισμό.

Είναι προκλητικό, για την αδυναμία του υπουργείου και των μηχανισμών ελέγχου να πατάξουν τη φοροδιαφυγή, να αναδεικνύεται ως λύση η οριζόντια αντιμετώπιση, εμφανίζοντας μάλιστα ότι το πρόβλημα εντοπίζεται ιδιαίτερα στους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες και ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με την «παραδειγματική τιμωρία» τους θα συντελέσει στη φορολογική δικαιοσύνη.

Απ΄ ότι φαίνεται στο νέο νομοσχέδιο η άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας ατομικά «απαγορεύεται» να είναι ζημιογόνα. Αυτό αντιβαίνει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, τους κανόνες της επιχειρηματικής δραστηριότητας και αδιαφορεί πλήρως για την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία των επιχειρήσεων της Θεσσαλίας που έχουν πληγεί άμεσα και έμμεσα από τις καταστροφικές πλημμύρες. Ουσιαστικά θέτει την πολιτεία και τη φορολογική διοίκηση εκτός της σημερινής πραγματικότητας!

Εκφράζοντας το σύνολο των συναδέλφων , σας μεταφέρουμε την αγωνία της εμπορικής κοινότητας που έχει πληγεί από τη θεομηνία και που για πάνω από μια δεκαετία έχει σηκώσει δυσανάλογα το βάρος της οικονομικής, υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης που προηγήθηκαν.

Αρνούμαστε να πληρώνουμε μονίμως την χρόνια αναποτελεσματικότητα και την αδυναμία του Κράτους να εντοπίσει τους πραγματικούς φοροφυγάδες και απαιτούμε να αφήσει ήσυχο ένα κλάδο που εδώ και χρόνια λειτουργεί με ανοιχτές πόρτες, έχοντας πλήρως υιοθετήσει τα POS, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την ένταξη στο MyData. Στεκόμαστε ενάντια στις απαράδεκτες διατάξεις του σχεδίου νόμου και ζητάμε την πλήρη απόσυρσή του και την έναρξη ευρύτατου διαλόγου για την καταπολέμηση του φαινομένου της φοροδιαφυγής.

Ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας προς την κυβέρνηση  για την εξαίρεση του λιανικού εμπορίου από το νομοσχέδιο που είναι σε δημόσια διαβούλευση, την επαναξιολόγηση της επίμαχης ρύθμισης ώστε το νέο σύστημα φορολόγησης που θα διαμορφωθεί να συμβάλλει στη φορολογική δικαιοσύνη όλων των πολιτών.

Σε αυτό τον αγώνα σας θέλουμε δίπλα μας, ζητώντας ανοιχτές και βιώσιμες επιχειρήσεις που θα λειτουργούν με δίκαιους κανόνες ανταγωνισμού.

Back to top button