Front PageΑγροτικάΕιδήσειςΠολιτικά

Μητσοτάκης σε αγρότες: Πολλά από τα αιτήματα είναι δίκαια – Έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια όσο είναι εφικτό να τα ικανοποιήσουμε

Ο Πρωθυπουργός υποδεχόμενος τους εκπροσώπους των αγροτών της Θεσσαλίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός όπως είπε «ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις καθόλη τη διάρκεια των προηγούμενων βδομάδων ήταν κατά κανόνα κόσμιες» χωρίς όπως είπε να υπάρξει διατάραξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Όπως επισήμανε «ως επί το πλείστον συμφωνούμε ότι πολλά από τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια και έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια στο βαθμό που είναι αυτό εφικτό να μπορέσουμε να τα ικανοποιήσουμε.

Έχουμε ακόμα πολύ δουλειά μπροστά μας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Λαμβάνουμε υπόψη και τις απόψεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων σχετικά με την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο του 2025» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η επιστροφή να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιη και αποτελεσματική».

Σχετικά με το αγροτικό ρεύμα είπε ότι «σκοπός είναι να δώσουμε προβλεψιμότητα σε βάθος χρόνου ώστε οι αγρότες να γνωρίζουν ποιο είναι το ύψος του ρεύματος για να πληρώνουν για τις καταναλώσεις τους.
Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ξανά στο Master Plan, που του παρουσίασε πριν λίγες ημέρες, η Ολλανδική εταιρεία «HVA International» για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας λέγοντας ότι «θα πρέπει να καταλήξουμε σε ένα οδικό χάρτη που ο οποίος θα δεσμεύει την κυβέρνηση σε σχέση με αυτά που θα πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα».

«Στα πιο πολλά υπάρχει συμφωνία και ταύτιση σχετικά με τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν» ανέφερε.
«Ενόψει των ευρωεκλογών, η ταχύτητα της πράσινης μετάβασης και ο τρόπος με τον οποίο αυτή θα γίνει, θα αποτελέσει κύριο πεδίο συζήτησης» τόνισε.

Παίρνοντας τον λόγο ο Ρίζος Μαρούδας τόνισε ότι οι αγρότες θέλουν λύσεις και πως δεν είναι ευχαριστημένοι γιατί το οικιακό ρεύμα έχει τιμή 8,3 λεπτά και πρέπει να επαναφέρουμε το πλαφόν στα 7 λεπτά.

«Δώσαμε έναν οργανωμένο αγώνα και συντεταγμένα κάναμε τις κινητοποιήσεις μας και σκοπός μας είναι να αναδείξουμε τα προβλήματά μας. Εξι μήνες μετά έγιναν λίγα πράγματα σε σχέση με χρονοδιαγράμματα και καταστροφές και τις αποζημιώσεις αλλά και πρόγραμμα για τα 350.000 στρέμματα που δεν θα καλλιεργηθούν.

Πρέπει να υπάρξει αναπλήρωση εισοδήματος για να σταθούν στα πόδια τους οι αγρότες και ήρθαμε να σας μεταφέρουμε την πραγματική εικόνα στην Θεσσαλία διεκδικώντας λύσεις στα αιτήματά μας».

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:
«Κατ’ αρχάς θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις καθ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων ήταν κατά κανόνα κόσμιες.

Έγινε μια μεγάλη προσπάθεια από πλευράς αγροτών να μην υπάρξει διατάραξη της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής και αυτό αφορά και το συλλαλητήριο το οποίο έγινε στην Αθήνα και νομίζω ότι μόνο έτσι θα μπορούσαν να είναι, καθώς ως επί το πλείστον συμφωνούμε ότι πολλά από τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια και έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, να μπορέσουμε να τα ικανοποιήσουμε.

Έχουμε ακόμα πολύ δουλειά μπροστά μας. Ήδη αντιλαμβάνομαι ότι στο μεσοδιάστημα από την προηγούμενη συνάντηση έχουν προχωρήσει οι τεχνικές συζητήσεις και λαμβάνουμε υπόψη και τις απόψεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας σχετικά με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο. Το 2025 είχαμε κάνει τη συζήτηση αυτή και την προηγούμενη φορά, εντοπίζοντας μια σειρά από ενδεχόμενες στρεβλώσεις ή αδικίες.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η επιστροφή να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιη και πιο αποτελεσματική.
Δεν θα επαναλάβω αυτά τα οποία είχαμε πει την προηγούμενη φορά για τα ζητήματα του αγροτικού ρεύματος.

Ο σκοπός μας παραμένει να μπορέσουμε να δώσουμε προβλεψιμότητα σε βάθος χρόνου, ώστε οι αγρότες μας και οι κτηνοτρόφοι μας να γνωρίζουν ποιο είναι το ύψος του ρεύματος που θα πληρώνουν για τις καταναλώσεις τους.

Ο Υπουργός είναι εδώ για να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν τις αποζημιώσεις που αφορούν τον Daniel. Πριν από λίγο είχαμε και μια πρώτη συνάντηση με τους αιρετούς εκπροσώπους της Θεσσαλίας καθώς και προέδρους επιμελητηρίων, σχετικά με τα σημαντικά έργα υποδομής και αποκατάστασης που πρέπει να γίνουν στη Θεσσαλία.

H ολλανδική εταιρεία HVA παρουσίασε την περίληψη ενός πολύ, θα έλεγα, αναλυτικού σχεδίου παρεμβάσεων, το οποίο και θα συζητηθεί στη συνέχεια και με την Περιφέρεια και με τους Δήμους και με τους εκπροσώπους φορέων, ώστε να καταλήξουμε σε έναν οδικό χάρτη, ο οποίος θα δεσμεύει την κυβέρνηση σε σχέση με αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν από ‘δω και στο εξής.

Τονίζω ότι η μελέτη της HVA είναι μια επιστημονική δουλειά. Κατά συνέπεια, όποιος διαφωνεί μαζί της θα ήθελα παρακαλώ να μην την δαιμονοποιεί. Οι άνθρωποι είναι επιστήμονες, εκφράζουν τις απόψεις τους, αν και πιστεύω ότι στα πιο πολλά υπάρχει συμφωνία και ταύτιση απόψεων σχετικά με τις παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν.

Και βέβαια να πω ότι έχει ξεκινήσει για τα καλά η συζήτηση για την αναδιάρθρωση της ΚΑΠ σε πολλά επίπεδα.

Στο τεχνικό, θα έλεγα γραφειοκρατικό επίπεδο η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα η οποία κατέθεσε στο Συμβούλιο Υπουργών αναλυτικές προτάσεις, οι οποίες νομίζω ότι θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη και από την Επιτροπή και ενδεχομένως να καταλήξουμε και σε απόφαση του Συμβουλίου σχετικά σύντομα. Και νομίζω ότι και ενόψει των ευρωεκλογών το ζήτημα της ταχύτητας, της πράσινης μετάβασης και του τρόπου με τον οποίο αυτή θα γίνει, θα αποτελέσει κύριο πεδίο συζήτησης.

Να υπενθυμίσω και πάλι ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε επίπεδο Ευρώπης – η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά δηλαδή – είναι αυτή που πάντα έβαζε φρένο στους Πράσινους και στους Σοσιαλιστές, οι οποίοι επέμεναν να τρέχουμε με ρυθμούς πολύ πιο γρήγορους από αυτούς που ενδεχομένως ο ευρωπαϊκός πρωτογενής τομέας μπορούσε να διαχειριστεί.

Αυτά απλά για την αποκατάσταση της τάξης σε σχέση με το πώς τοποθετείται κάθε πολιτική ομάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα ζητήματα αυτά.

Εμείς φιλοδοξούμε μετά τις ευρωεκλογές και στο δικό μου το επίπεδο να παίξουμε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στα ζητήματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Υπάρχουν ζητήματα που τα διαχειρίζεται το Υπουργείο σε επίπεδο υπουργείου και είναι πολύ πιθανόν τα ζητήματα αυτά να φτάσουν και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αν πρέπει να ληφθούν πιο δραστικές αποφάσεις που να απαιτούν τη σύμφωνη γνώμη αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
Σταματώ εδώ γιατί σκοπός είναι να μιλήσω εγώ, είτε να σας ξανακούσω».

Back to top button