Front PageΤοπικά - ΠολιτικάΦάρσαλα

Γ. Αρσενόπουλος: H υπόθεση ενός Δήμου είναι συλλογική υπόθεση και όχι ατομική

Με επιστολή του για υπόθεση που αφορά μηνυτήρια αναφορά προς το πρώην δημοτικό συμβούλιο Φαρσάλων, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αρσενόπουλος και μέλος του Δ.Σ. αναφέρει τα εξής:

Το Δημοτικό Συμβούλιο της προηγουμένης τετραετίας στο οποίο είχα την τιμή να συμμετέχω, τις ημέρες αυτές βρίσκεται κατηγορούμενο ενώπιον της Δικαιοσύνης  μετά από μήνυση ιδιώτη για μία απόφαση που είχε λάβει κατόπιν προτάσεως της τότε πλειοψηφίας “Φαρσάλων Όραμα”. Η εν λόγω πρόταση αφορούσε τη μίσθωση δημοτικής έκτασης σε ιδιώτη και συνοδευόταν από όλα τα απαραίτητα δημόσια έγγραφα που απαιτούνται στις περιπτώσεις αυτές – προκειμένου το δημοτικό συμβούλιο να πάρει, ψηφίζοντας, την πολιτική απόφαση. Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για έγγραφα που πιστοποιούσαν (μάλλον λανθασμένα) – για αυτό θα αποφανθεί το δικαστήριο – την πλήρη κυριότητα του δήμου στην εν λόγω έκταση.

Πάντως, όποια και να είναι η απόφαση των δικαστικών αρχών, δηλαδή, είτε κρίνουν πως τα έγγραφα ήταν τα σωστά είτε κρίνουν πως ήταν λάθος, η υπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος από την πλευρά του Δημοτικού Συμβουλίου θα παραμείνει αδιαμφισβήτητη.

Το γεγονός αυτό, δηλαδή πως ένα δημοτικό συμβούλιο σύρεται σε δικαστικές περιπέτειες  για μία απόφαση που του είχαν εγγυηθεί τη νομιμότητα όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες,  δυστυχώς δεν είναι ούτε  κάτι το καινούριο  ούτε  κάτι το ασυνήθιστο στη χώρα μας.

Καινούρια και ασυνήθιστη για τα ήθη του Δήμου μας είναι η στάση που κράτησαν στο επίμαχο θέμα, τόσο η προηγούμενη Δημοτική Αρχή “Φαρσάλων Όραμα” – μείζων αντιπολίτευση σήμερα και εισηγήτρια της πρότασης τότε, όσο και η νυν “Φάρσαλα Ανάπτυξη”, που βέβαια δεν εμπλέκεται στην υπόθεση άμεσα – υποτίθεται όμως πως και αυτή υπηρετεί και υπερασπίζεται έναν θεσμό με συνέχεια και κύρος όπως αυτόν του Δημοτικού Συμβουλίου.

Και οι δύο αυτές παρατάξεις, από την πλευρά τους η κάθε μία και υπό το βάρος των ευθυνών που τους  αναλογούν, επέλεξαν να αδιαφορήσουν παντελώς για την διατήρηση του κύρους του θεσμού του Δημοτικού Συμβουλίου, αφήνοντας τους Δ. Συμβούλους να  υπερασπιστούν τον εαυτό τους απέναντι στη δικαιοσύνη ως ιδιώτες. Δηλαδή να προσπαθήσει ο καθένας από μόνος του, να διασώσει την τιμή και την υπόληψή του και κατ’ επέκταση την τιμή και την υπόληψη του Δ.Σ, διαθέτοντας  χρήματα από την τσέπη του, χρόνο από την δουλειά του και στερώντας την ψυχική ηρεμία από την οικογένειά του – για μία απόφαση που πάρθηκε, επαναλαμβάνω, καθόλα νόμιμα, στα πλαίσια της άσκησης των δημοτικών καθηκόντων και με μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Πρόκειται για μία πρωτοφανή στάση αδιαφορίας των δύο αυτών παρατάξεων (τέτοια που ούτε καν στον κόπο να μας ενημερώσουν δε μπήκαν) – η οποία αμαυρώνει, αποδυναμώνει και υπονομεύει τον θεσμό του δημοτικού συμβουλίου, αφού εκτός από το ότι θέτει αναίτια υπό αμφισβήτηση το όργανο που οι πολίτες έχουν επιλέξει με την ψήφο τους για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος συμπεριλαμβανομένων και των ίδιων αυτών των παρατάξεων, δημιουργεί και την εντύπωση στην κοινωνία πως η ενασχόληση με τα κοινά αποτελεί μία επικίνδυνη υπόθεση για λίγους, σε μία εποχή που η συμμετοχή στα κοινά αποτελεί ίσως και την μόνη μας ελπίδα για τον τόπο…

Είναι σίγουρα ζητούμενο, το πως αντιλαμβάνεται κάποιος τη λειτουργία ενός Δήμου. Σε ό,τι με αφορά, θα παραμείνω θιασώτης της ιδέας ότι η υπόθεση ενός Δήμου είναι συλλογική υπόθεση και όχι ατομική.

Με εκτίμηση

Αρσενόπουλος Γεώργιος  Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος  Δήμου Φαρσάλων

Back to top button