Φάρσαλα

Γνωρίζοντας τη σημασία των εννοιών… – Άρθρο του Κων/νου Στατήρη

Η ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών έφερε για ακόμη μία φορά στην επικαιρότητα έννοιες όπως η αιγιαλίτιδα ζώνη, η υφαλοκρηπίδα και η αποκλειστική οικονομική ζώνη (Α.Ο.Ζ.).

Στο σημερινό κείμενο, όπως και στα επόμενα που θα ακολουθήσουν, θα προσπαθήσουμε να καταστήσουμε αντιληπτές τις έννοιες αυτές, που στην συγκυρία των ημερών έγιναν κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Η αιγιαλίτις ζώνη(ή χωρικά ύδατα ή χωρική θάλασσα) είναι περιοχή που τα νερά και ο πυθμένας της και ο εναέριος χώρος από πάνω εξομοιώνονται σχεδόν κατά πάντα με το έδαφος του κράτους. Η διαφορά είναι ότι στην αιγιαλίτιδα ζώνη υπάρχει δικαίωμα διελεύσεως πλοίων και αεροσκαφών τρίτων κρατών υπό ορισμένους όρους που καθορίζει το διεθνές δίκαιο.

Από τότε που άρχισε να διαμορφώνεται διεθνές δίκαιο, το εύρος της αιγιαλίτιδος ζώνης ήταν γενικά παραδεκτό ότι έφτανε στα 3 ναυτικά μίλια.

Ακόμη όμως πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, άρχισαν να εμφανίζονται τάσεις διευρύνσεως της αιγιαλίτιδος ζώνης. Η Ελλάς νομοθέτησε το 1931 ότι η αιγιαλίτις ζώνη της εκτείνεται στα 10 ν.μ., μόνον όμως <<δια σκοπούς αστυνομεύσεως του αέρος>>.

Με άλλα λόγια δεν διεκδικούσαμε άσκηση της κυριαρχίας μας στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ 3 και 10 ν.μ., την ασκούσαμε όμως στον εναέριο χώρο πάνω από την έκταση αυτή. Το 1936 επεκτείναμε τα 3 σε 6 ν.μ. σε ό,τι αφορά το θαλάσσιο χώρο, πράγμα που ισχύει και σήμερα.

Το ίδιο εύρος των 6 ν.μ. εφαρμόζει και η Τουρκία στο Αιγαίο, παρ’ όλο που από το 1964 έχει νομοθετήσει αιγιαλίτιδα ζώνη 12 ν.μ. στη Μαύρη θάλασσα και στη νότια ακτή της.

Μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο πολλές χώρες επέκτειναν την αιγιαλίτιδα ζώνη σε 12 ν.μ. και με τον καιρό παρουσιάστηκαν ακόμη πιο ακραίες τάσεις διευρύνσεως της αιγιαλίτιδος ζώνης σε μεγαλύτερη έκταση.

Αλλεπάλληλες προσπάθειες διεθνών διασκέψεων να συμφωνηθεί ένα μέγιστο όριο απέτυχαν, μέχρις ότου η νέα Σύμβαση του 1982 κατέληξε σε γενική αποδοχή του κανόνος, ό,τι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίζει το εύρος της αιγιαλίτιδος ζώνης του, εφ’ όσον αυτό δεν ξεπερνά τα 12 ν.μ.

Κωνσταντίνος Β. Στατήρης

Ιατρός-Ειδικός Παθολόγος

Back to top button