Front PageΜόδα - ΟμορφιάΦάρσαλα

Γιατί Μαύρισαν Τα Κοσμήματα Μου Και Πώς Θα Τα Επαναφέρω;

Μα πώς μαύρισαν τα κοσμήματα μου; Αφού είναι χρυσά! Ο χρυσός δεν μαυρίζει σωστά;….. Περίπου! Ναι, ο χρυσός δεν μαυρίζει όμως το κόσμημα μπορεί. Τι συμβαίνει; Σε αυτό το άρθρο θα δούμε για ποιο λόγο γίνεται αυτό, πώς μπορούμε να το αποτρέψουμε αλλά και πώς μπορούμε να επαναφέρουμε τα κοσμήματα μας.

Γιατί μαύρισαν τα κοσμήματα μου;

Υπάρχουν δύο κύριες αιτίες που μαυρίζουν τα κοσμήματα. Η πρώτη είναι η οξείδωση η οποία συμβαίνει όταν εξωτερικοί παράγοντες όπως ο αέρας, το νερό και η επαφή με το δέρμα αλληλεπιδρούν με το μέταλλο με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η αντίδραση προκαλεί ένα λεπτό στρώμα αμαύρωσης. Μπορεί να παρατηρήσεις ότι σε κάποια σημεία τα κοσμήματα σου είναι πιο μαυρισμένα και σε άλλα λιγότερο. Αυτό συμβαίνει γιατί κάποιες περιοχές είναι πιο εκτεθειμένες στον αέρα και σε άλλα στοιχεία.

Η δεύτερη κοινή αιτία αποχρωματισμού οφείλεται σε χημικές ουσίες που βρίσκονται σε σαπούνια, λοσιόν, αρώματα και άλλα προϊόντα ομορφιάς που χρησιμοποιούμε. Αυτές οι χημικές ουσίες μπορεί να αντιδράσουν με το κράμα του μετάλλου και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή χρώματος.

Μαυρίζει ο χρυσός;

Εδώ πρέπει να πούμε ότι ο καθαρός χρυσός 24 καρατίων δεν μαυρίζει. Όμως ο χρυσός 24Κ είναι πολύ μαλακός για να κατασκευαστούν κοσμήματα. Κατά συνέπεια ανακατεύεται με άλλα μέταλλα (χαλκός, ασήμι, νικέλιο κ.α.) δημιουργώντας ένα κράμα μετάλλων και τα κοσμήματα αυτά είναι πλέον 18Κ,14Κ ή 9Κ, ανάλογα την πρόσμιξη. Αυτά τα μέταλλα όμως είναι πιο ευαίσθητα σε εξωτερικούς παράγοντες και χημικά. Οξειδώνονται και έτσι το κόσμημα αν και χρυσό μαυρίζει.

Ποια μέταλλα μαυρίζουν;

Χρυσός

Γενικότερα ο καθαρός χρυσός 24Κ, είτε κίτρινος, είτε ροζ, είτε λευκός, όπως είπαμε δεν μαυρίζει. Επειδή όμως μιλάμε για κράμα χρυσού το πόσο θα μαυρίσει εξαρτάται με το ποιο μέταλλο έχει προσμιχθεί. Για παράδειγμα ο χαλκός είναι ένα μέταλλο που οξειδώνεται πολύ εύκολα.

Ασήμι

Αντίθετα με τον χρυσό, το καθαρό ασήμι 925 μαυρίζει. Μάλιστα αυτό είναι και ένδειξη της αυθεντικότητας του. Το καθαρό ασήμι είναι επίσης πολύ μαλακό μέταλλο για να σταθεί μόνο του σε κοσμήματα. Συνήθως και εδώ έχουμε πρόσμιξη. Όταν μιλάμε για ασημί 925, αυτό συνήθως αποτελείται από 92,5% ασήμι και το υπόλοιπο 7,5% είναι από άλλα μέταλλα. Στα καλά νέα είναι ότι τα ασημένια κοσμήματα μπορούν να επανέλθουν στην πρότερη τους κατάσταση, σχετικά εύκολα.

Πλατίνα

Η πλατίνα τώρα συνήθως επιλέγεται για βέρες και κοσμήματα αρραβώνα και γάμου. Είναι πιο ακριβή από τον χρυσό και δεν μαυρίζει, δεν διαβρώνεται και δεν σκουριάζει. Είναι από τα πιο καθαρά μέταλλα και εξαιρετικά ανθεκτική.

Ανοξείδωτο ατσάλι

Το ανοξείδωτο ατσάλι, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως σε ανδρικά κοσμήματα και ρολόγια, είναι ένα πολύ ανθεκτικό μέταλλο το οποίο χρησιμοποιούμε αρκετά και στην καθημερινότητα μας. Το ανοξείδωτο ατσάλι πέρα του ότι είναι πολύ ανθεκτικό δεν μαυρίζει και δεν σκουριάζει.

Τα υπόλοιπα μέταλλα όπως χαλκός, νικέλιο κ.α οξειδώνονται πολύ πιο εύκολα με αποτέλεσμα να μαυρίζει και το κράμα στο οποίο συμμετέχουν.

Είναι τα κοσμήματα μου ψεύτικα και μαύρισαν;

Δυστυχώς υπάρχει πάντα η περίπτωση τα κοσμήματα σου να μην είναι αυθεντικά ή τουλάχιστον να μην είναι αυτό που σου υποσχέθηκαν ότι είναι. Πέρα από μια κακής ποιότητας επιμετάλλωση μπορεί το κόσμημα να είναι κατασκευασμένο από κάποιο άλλο υλικό. Σε περίπτωση που ένα κόσμημα είναι αξίας έχει εγγύηση. Επίσης πολλές φορές τα κοσμήματα στο πίσω ή στο εσωτερικό μέρος έχουν μια σφραγίδα γνησιότητας. Όταν αγοράζεις κόσμημα από κοσμηματοπωλείο είναι απίθανο να είναι ψεύτικο. Παρόλα αυτά καλό είναι να ελέγχεις από ποιο κοσμηματοπωλείο ψωνίζεις και ακόμα καλύτερα να ψωνίζεις από κάποιο που εμπιστεύεσαι.

Πώς μπορώ να καθαρίσω τα κοσμήματα μου για να γυαλίσουν πάλι;

Καλό θα ήταν να εμπιστευτείς τον καθαρισμό των κοσμημάτων σου σε έναν ειδικό. Τα κοσμήματα, ειδικά τα χρυσά απαιτούν εξειδικευμένα διαλύματα καθαρισμού που αφαιρούν τις αμαυρώσεις και είναι ασφαλή για το κράμα χρυσού. Επιπλέον ένας κοσμηματοπώλης έχει την εμπειρία να φροντίσει κατάλληλα τα κοσμήματα σου και να στα επιστρέψει λαμπερά όπως ήταν.

Αν παρόλα αυτά επιμένεις να τα καθαρίσεις μόνη σου καλό είναι να γνωρίζεις το κράμα ώστε να ακολουθήσεις την κατάλληλη μέθοδο. Συνήθως ο πιο ασφαλής τρόπος είναι χρησιμοποιώντας ήπιο σαπούνι διαλυμένο σε νερό και ένα μαλακό πανί. Από εκεί και πέρα ίσως βρεις διάφορες προτάσεις. Για τον χρυσό για παράδειγμα χρησιμοποιούνται ειδικά διαλύματα καθαρισμού.

Προσοχή:

  • Είμαστε ευγενικοί με τα κοσμήματα κατά τη διαδικασία του καθαρισμού. Τρίβουμε πάντα απαλά ώστε να μην προκαλέσουμε ζημιά στο κόσμημα.
  • Αποφεύγουμε τη χρήση σκληρών καθαριστικών.
  • Δεν χρησιμοποιούμε καθημερινά υλικά όπως μαγειρική σόδα, οδοντόκρεμα κ.α.
  • Δεν εφαρμόζουμε όποια συμβουλή βρούμε στο ίντερνετ. Αν δεν είμαστε σίγουροι ρωτάμε τον κοσμηματοπώλη μας.

Επιπλέον Tips

Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τα κοσμήματα μας σε καλή κατάσταση για πολύ καιρό:

  • Αποφεύγουμε να τα φοράμε όταν κάνουμε ντους, μπάνιο ή όταν πιάνουμε χημικά και καθαριστικά.
  • Προσπαθούμε να αποφύγουμε την επαφή με χημικές ουσίες και αρώματα. Έτσι προσέχουμε όταν απλώνουμε πάνω μας κρέμες και γαλακτώματα. Επίσης  όταν φοράμε άρωμα καλό είναι να βγάζουμε τα κοσμήματα και να τα ξαναφοράμε όταν στεγνώσει το άρωμα. Δεν είναι τυχαίο που τα κοσμήματα που μαυρίζουν πιο συχνά είναι δαχτυλίδια και βραχιόλια.
  • Είναι επίσης απαραίτητο να αποθηκεύουμε τα κοσμήματά μας μακριά από σκληρές συνθήκες όπως το άμεσο ηλιακό φως ή ακραίες θερμοκρασίες, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε αμαύρωση πιο γρήγορα από το συνηθισμένο.
  • Τέλος φροντίζουμε να τα αποθηκεύουμε -ιδανικά- το καθένα στη δική του θήκη ή με τρόπο που δεν τρίβονται και δεν μπλέκονται με άλλα κοσμήματα καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει φθορές και σίγουρα δεν το θέλουμε.

Αυτό που θέλουμε είναι να διατηρήσουμε τα κοσμήματα μας σαν καινούργια για πολλά χρόνια και να τα χαιρόμαστε φορώντας τα!

Back to top button