Γενικές ΕιδήσειςΠολιτικά,Φάρσαλα

Απολογιστικoύ χαρακτήρα ήταν το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο – Παρουσιάστηκε η μελέτη της περιοχής «Κατράνα»

Απολογιστικό χαρακτήρα είχε το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Φαρσάλων. Ο απερχόμενος δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος απευθυνόμενος προς τους δημοτικούς συμβούλους μεταξύ άλλων ανέφερε ότι είναι η τελευταία συνεδρίαση της πεντάχρονης θητείας, εκφράζοντας παράλληλα τις θερμές ευχαριστίες προς όλες τις παρατάξεις καθώς και στους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων για την πολύ καλή συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από μία περίοδο που διακρίθηκε από τα ιδιαίτερα και αυξημένα προβλήματα, τα οποία οφείλονταν στη διαρκή πολιτική αλλαγή, όπως επίσης και στη διαδικασία παγώματος και απένταξης πολλών και σημαντικών έργων που αφορούσαν την περιοχή μας.

Επίσης, κατά την ομιλία του τόνισε ότι υπήρχαν πολλά προβλήματα γραφειοκρατίας, τα οποία αντί να μειωθούν, πολλαπλασιάστηκαν και δημιουργούσαν συνεχώς περισσότερα, τα οποία στερούν αποτελεσματικότητας της αυτοδιοίκησης. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην ελλιπή στελέχωση με προσωπικό του Δήμου, από το κεντρικό κράτος και στις φιλότιμες προσπάθειες που έκαναν οι υπάλληλοι του Δήμου, αποδίδοντας μάλιστα τα εύσημα για αυτή την προσπάθεια. Επεσήμανε την καλή συνεργασία στα δημοτικά συμβούλια, με υψηλό αριθμό ομόφωνων αποφάσεων, αλλά και αντίθετων απόψεων, οι οποίες ήταν πάντα σεβαστές. Επίσης, πρόσθεσε ότι θα είναι παρών, έως την τελευταία μέρα της θητείας του, έως ότου αναλάβει η επόμενη δημοτική αρχή καθώς δεν σταματάει η λειτουργία του δήμου. Κλείνοντας την ομιλία του χαριτολογώντας ανέφερε ότι “Όσοι συνεχίζουν στο δημοτικό συμβούλιο θα τα λέμε…όσοι δεν συνεχίζουν καλοί πολίτες”.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση η κ. Σοφία Χατζηπλή ανέφερε ότι: «Από την πλευρά μας ως παράταξη ευχαριστούμε και εμείς για τη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια οι οποιεσδήποτε αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις είναι στα πλαίσια της σωστής λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου και ελπίζουμε αυτή η καλή συνεργασία να συνεχιστεί και στο νέο δημοτικό συμβούλιο, καθώς ο δήμος είναι ένας «ζωντανός» οργανισμός που έχει συνέχεια».

Επίσης κατά την διαδικασία της συνεδρίασης έγινε η παρουσίαση της μελέτης ανάπλασης της «περιοχής Κατράνα» από τον αρχιτέκτονα – μηχανικό κ. Αντώνη Μόρα. Η περιοχή «Κατράνα» είναι ένας χώρος ιδιαίτερα σημαντικός για την πόλη των Φαρσάλων καθώς βρίσκεται ανατολικά του 2ου Δημοτικού σχολείου, στα ριζά της ακροπόλεως, φιλοξενεί 294 μ. του αρχαίου τείχους και διαθέτει έναν από τους ωραιότερους ορίζοντες του θεσσαλικού τοπίου, με τον κάμπο, τον Όλυμπο, τον Κίσσαβο και το Μαυροβούνι. Η πολλαπλή σημαντικότητα του χώρου υπήρξε ο λόγος που ώθησε την παρούσα δημοτική αρχή να ασχοληθεί ιδιαιτέρως με το θέμα. Ανατέθηκε στον γνωστό και καταξιωμένο αρχιτέκτονα – μηχανικό Αντώνη Μόρα, με πολλά και σημαντικά δείγματα γραφής, η επικαιροποίηση και βελτίωση της παλιάς μελέτης, με βασική επιταγή την ανάδειξη του αρχαίου τείχους, την αρμονική του ένταξη στον χώρο και την κατασκευή ενός θεάτρου με ελαφρά υλικά, απολύτως εναρμονισμένου και ενταγμένου στο φυσικό τοπίο και στα αρχαία κατάλοιπα. Η υποδειγματική μελέτη, που παρουσιάστηκε έχει τη σύμφωνη γνώμη και τον προέλεγχο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Λάρισας και η εφαρμογή της οποίας θα αναβαθμίσει στο μέγιστο το αστικό τοπίο των Φαρσάλων και θα αποτελέσει έναν κορυφαίο πυρήνα πολιτισμού και αναψυχής.

Την συνεδρίαση παρακολούθησε και ο νεοκλεγέντας δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου, καθώς και νέοι δημοτικοί σύμβουλοι από τις θέσεις του κοινού.

Όλα τα θέματα στο δημοτικού συμβούλιο εγκρίθηκαν ομόφωνα.

Αναλυτικά τα θέματα

  1. Έγκριση και παραλαβή της υποστηρικτικής υπηρεσίας με τίτλο: «Aξιοποίηση χώρου Πολιτισμού περιοχής Κατράνα».
  2. Έγκριση και παραλαβή «Υποστηρικτικές υπηρεσίες για τη σύνταξη φακέλου για την Ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας στα Φάρσαλα & τον έλεγχο Προ-σκοπιμότητας έργων της».
  3. Έγκριση αποδοχής ποσού 214.445,60€ από το ΥΠ.ΕΣ. με τίτλο «Προμήθεια μηχανήματος έργου και συνοδευτικού εξοπλισμού» πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ».
  4. Έγκριση αποδοχής ποσού 189.050,00€ από το ΥΠ.ΕΣ. με τίτλο «Χρηματοδότηση των Δήμων από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ».
  5. Έγκριση της έκθεσης εσόδων – εξόδων (Β’ τριμήνου) ελέγχου υλοποίησης του προϋπολογισμού του Δήμου, οικονομικού έτους 2019.
  6. Συμπλήρωση της αριθμ. 270/2018 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για διαγραφή οφειλών ύδρευσης στους πρώην Δήμους Ενιπέα και Ναρθακίου – Συμψηφισμός με την ΔΕΥΑ Φαρσάλων.
  7. Έγκριση ή μη διαγραφής οφειλών ύδρευσης λόγω προσκόμισης αποδείξεων είσπραξης.
  8. Συζήτηση και λήψη απόφασης επί του θέματος των συμβάσεων αγρομίσθωσης στην Τ.Κ. Κατωχωρίου (αιτήσεις Αγγελακόπουλου Μιλτ.)

Πηγή:ifarsala.gr

Back to top button