ΕιδήσειςΦάρσαλα

Αποζημίωση 800 ευρώ: Ξεκίνησε η δεύτερη πληρωμή – Ποιοι πληρώνονται

Ξεκινά σήμερα Δευτέρα 27 Απριλίου η δεύτερη πληρωμή της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ σε 105.853 εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή. Η διαδικασία της πληρωμής αναμένεται να ξεκινήσει από σήμερα ώστε μέχρι αύριο το πρωί τα χρήματα να έχουν πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Σήμερα πληρώνονται:

 • Οι μισθωτοί σε αναστολή που υπέβαλλαν αίτηση στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr από τις 11 Απριλίου έως τις 20 Απριλίου
 • Οι μισθωτοί που είχαν ξεκινήσει  να υποβάλλουν μεν νωρίτερα αίτηση αλλά αυτή δεν είχε υποβληθεί οριστικά ή είχαν προβλήματα με την καταχώριση του ΙΒΑΝ ή άλλα προβλήματα και δεν πρόλαβαν τις διορθώσεις του πρώτου τριημέρου 11-13 Απριλίου. Υπενθυμίζεται πως πάνω από 1.000 δικαιούχοι είχαν καταχωρίσει λάθος τον αριθμό ΙΒΑΝ στο πρώτο κύμα των αιτήσεων.
 • Η δαπάνη για την δεύτερη πληρωμή φτάνει στα 84,68 εκ. ευρώ, τα οποία και εκταμιεύθηκαν με σημερινή απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση.

Στο μεταξύ συνεχίζεται το τρίτο και τελευταίο κύμα αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή από τους εργοδότες τους τελευταία στιγμή, ή οι ίδιοι δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν αίτηση επειδή αντιμετώπισαν προβλήματα με το IBAN, τον αριθμό πρωτοκόλλου ή άλλα ζητήματα. Τελευταία ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η ερχόμενη Πέμπτη 30 Απριλίου, όταν και ολοκληρώνεται ο τρίτος και τελευταίος κύκλος των αιτήσεων.

Στην πληρωμή αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη προσδοκούν να πληρωθούν και ορισμένοι εργαζόμενοι σε αναστολή, που ενώ υπέβαλλαν τις αιτήσεις τους κανονικά το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου δεν είδαν τα 800 ευρώ στους λογαριασμούς τους. Σε συνδικαλιστές του ιδιωτικού τομέα έχουν φτάσει τέτοιες μαρτυρίες μισθωτών, οι οποίοι ενώ φαίνεται να ολοκλήρωσαν κανονικά την διαδικασία δεν έλαβαν τα 800 ευρώ πριν το Πάσχα όπως ανέμεναν.

Συνολικά 577.002 επιχειρήσεις δήλωσαν στο σύστημα «Εργάνη» 870.510 εργαζόμενούς τους σε αναστολή. Στο πρώτο κύμα πληρωμών που ολοκληρώθηκε την Μ. Πέμπτη, καταβλήθηκαν τα 800 ευρώ σε 686.100 μισθωτούς, δηλαδή στο 79% από όσους μπήκαν σε αναστολή με κρατική εντολή ή με απόφαση του εργοδότη. Μετά και την σημερινή καταβολή σε 105.853, θα απομένουν να πληρωθούν 78.557 μισθωτοί που βρίσκονται σε αναστολή από εργοδότες που έκλεισαν με κρατική εντολή ή υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ.

Υπενθυμίζεται πως η τρίτη και τελευταία πληρωμή θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 5 και 8 Μαίου για όσους κάνουν δήλωση στο supportemployees.yeka.gr από 21 έως 30 Απριλίου, ενώ το τριήμερο 1-3 Μαίου το σύστημα θα είναι ανοιχτό στις τελευταίες διορθώσεις από πλευράς εργαζομένων και εργοδοτών.

Υπενθυμίζεται πως εκτός από τους εργαζόμενους σε αναστολή, δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr  πρέπει να κάνουν και όσοι άνεργοι απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από 1η Μαρτίου έως 20 Μαρτίου από τις επιχειρήσεις που υπολειτουργούν ή έκλεισαν με κρατική εντολή.

Οι ειδικές κατηγορίες

Στην αναμονή για τις δικές τους αιτήσεις είναι οι ειδικές κατηγορίες των 160.000 εργαζομένων, οι οποίοι προστέθηκαν στην αποζημίωση των 800 ευρώ με πρόσφατη υπουργική απόφαση. Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ανοίξει νέα διαδικασία στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» με νέο έντυπο όπου οι εν λόγω δικαιούχοι θα υποβάλλουν την δική τους υπεύθυνη δήλωση για τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Η καταβολή των 800 ευρώ πραγματοποιείται κατόπιν διασταύρωσης και ελέγχου των στοιχείων των δυνητικά δικαιούχων με τα στοιχεία που τηρούνται στα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και σχετικά αρχεία λοιπών συναρμόδιων φορέων. Οι ειδικές κατηγορίες δικαιούχων είναι:

 • Οι μισθωτοί του τουριστικού – επισιτιστικού κλάδου, των οποίων η τακτική επιδότηση ανεργίας έληξε τον Δεκέμβριο του έτους 2019.
 • Οι οικοδόμοι, δικαιούχοι του δωροσήμου Πάσχα 2020, με εξαίρεση όσους εξ αυτών είναι δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020.
 • Οι φορτοεκφορτωτές, που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Β΄ Φορτοεκφορτωτών, Λιμένα και Ξηράς του Εθνικού Μητρώου Φορτοεκφορτωτών (ΕΜΦ), καθώς και οι φορτοεκφορτωτές που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Α΄ (ΕΜΦ), εφόσον προσκομίσουν Λογαριασμό Ασφαλισμένου ή Βεβαίωση Ασφαλισμένου από τον e-ΕΦΚΑ, με την οποία βεβαιώνεται η ασφάλισή τους στον αντίστοιχο κωδικό ειδικότητας του εκφορτωτή λιμένα ή ξηράς.
 • Τα πρόσωπα που ασκούν το επάγγελμα του ξεναγού και είναι υπόχρεα καταβολής εισφορών στον e – ΕΦΚΑ Πλ. Συντάγματος. Εξαιρούνται όσοι είτε είναι δικαιούχοι της παράτασης της τακτικής επιδότησης ανεργίας, είτε είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.
 • Οι τουριστικοί συνοδοί, που εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις όλης της χώρας, καταχωρημένοι στο μητρώο μελών του πανελλήνιου σωματείου τουριστικών συνοδών, εφόσον προσκομίσουν βεβαίωση του μητρώου μελών του οικείου σωματείου περί της εγγραφής τους ως μέλος μέχρι το έτος 2019, με εξαίρεση όσους εξ αυτών είναι δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020.
 • Οι αποκλειστικές/οί νοσοκόμοι, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο αποκλειστικών νοσοκόμων, που τηρείται στις Διοικήσεις των 7 Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) του Υπουργείου Υγείας. και δεν είναι υπόχρεοι υποβολής ΑΠΔ στον e- ΕΦΚΑ.
 • Οι εργαζόμενοι στην περιοχή του Αγίου Όρους για λογαριασμό της Ιερής Κοινότητας, Ιερών Μονών και των εξαρτημάτων τουςκαι είναι υπόχρεοι καταβολής εισφορών στον e – ΕΦΚΑ Ουρανούπολης και Πολυγύρου.
 • Οι εργαζόμενοι στην ΔΕΘ – HELEXPO ΑΕ, εφόσον δεν είναι δικαιούχοι και δεν έλαβαν ή δεν λαμβάνουν ή δεν θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020

Επίσης νέοι δικαιούχοι είναι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι παρέχουν εργασία στην Ελλάδα, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του e- ΕΦΚΑ, ασκούν ένα από τα επαγγέλματα του παρακάτω πίνακα και έλαβαν το ειδικό εποχικό βοήθημα του ΟΑΕΔ κατά το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2019 – Νοεμβρίου 2019:

Λατόμοι, ασβεστοποιοί
Σμυριδορύκτες
Δασεργάτες – ρητινοσυλλέκτες
Καπνεργάτες
Αγγειοπλάστες – κεραμοποιοί – πλινθοποιοί
Μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης
Μουσικοί-τραγουδιστές μέλη του οικείου επαγγελματικού σωματείου
Ηθοποιοί
Υποδηματεργάτες
Χειριστές-βοηθοί χειριστών κινηματογράφου
Ελεγκτές κινηματογράφου -θεάτρου
Ταμίες κινηματογράφου -θεάτρου
Τεχνικοί- κινηματογράφου & τηλεόρασης
Ταξιθέτες θεάτρου – κινηματογράφου
Χειριστές εκσκαπτικών ανυψωτικών οδοποιητικών κ.λ.π. μηχανημάτων
Μισθωτοί τουριστικού – επισιτιστικού κλάδου
Χορευτές – μέλη των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων
Τεχνικοί απασχολούμενοι σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις μέλους των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων

Από αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων εξαιρούνται όσοι είναι στη συνέχεια δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020.

Πηγή: ethnos.gr

Back to top button