Front PageΓενικές ΕιδήσειςΤοπικά - ΠολιτικάΦάρσαλα

Απάντηση του κ. Κώστα Μπέη στα «ανώνυμα» σχόλια της Δημοτικής Αρχής

Απάντηση του κ. Κώστα Μπέη στα «ανώνυμα» σχόλια της Δημοτικής Αρχής.

Με νέα του επιστολή ο πρώην αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Φαρσάλων κ. Κώστας Μπέης απάντησε στα «ανώνυμα» όπως ο ίδιος τονίζει σχόλια από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής.

Αναλυτικά η απάντηση του:

Ήθελα να ευχαριστήσω αυτούς που με καλοσώρισαν αλλά δεν κατάλαβα ποιοί με καλοσώρισαν και πού? Στο σπίτι μου , στον τόπο που γεννήθηκα? Αναφέρομαι σε ένα δημοσίευμα στον Π. Τύπο και στο  I/Farsala στις 25/01/2022 όπου δίχως όνομα, αντί υπογραφής  ή ονόματος αναφέρονται ως Δημοτική Αρχή (Δ Α).

Απαντώντας σε ένα άρθρο μου  στις 18/01/2022 στο οποίο έβαλα το όνομά μου, έχω να πω ότι έχω μάθει από μικρό παιδί να στηρίζομαι στα πόδια μου και δεν προσπαθώ να κρυφτώ αλλά κυρίως αυτά που γράφω τα γράφω μόνος μου δίχως συμβούλους  για τον απλό λόγο ότι ασχολήθηκα τέσσερα χρόνια και έμαθα αρκετά σχετικά με τη ΔΕΥΑΦ.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα με λόγια που δεν αρμόζουν σε Δ.Α. ο λόγος της ερώτησής μου ήταν ΄΄ γιατί δεν αξιοποιήσατε τη δική μας γεώτρηση΄΄λαμβάνοντας αφορμή από δημοσίευμα του κ. Τριάντη ότι και αυτός ως Αντ/δρος της ΔΕΥΑΦ εισηγήθηκε αυτό που ρωτάω κι εγώ.Ο δε κ. Δήμρχος αρνήθηκε είπε για ΄΄πολιτικές αναδείξεις, για πολιτικούς θανάτους κλπ.΄΄ Το τι εξηγήσεις δόθηκαν μεταξύ τους δεν τις γνωρίζω όμως σε μένα δεν έχασαν λεπτό να απαντήσουν.

Λυπάμαι ειλικρινά για την  απάντησε που έλαβα και λυπάμαι διπλά αν συντάξας είναι ο κ. Δήμαρχος που δεν αρμόζει σε Δήμαρχο εν έτει 2022 να απαντάει σε συμπολίτες του κατ΄αυτόν τον τρόπο.

Μπορώ και εγώ να χρησιμοποιήσω αντίστοιχες παροιμίες , το ήθος και η αξιοπρέπειά μου δεν το επιτρέπουν. Δυστυχώς κάποια πράγματα δεν διδάσκονται σε κανένα σχολείο.

Θα μπορούσα να μην απαντήσω σε ένα ανώνυμο δημοσίευμα , νοιώθω όμως υποχρέωση να ενημερώσω τους συμπολίτες μου με απλά και πρακτικά λόγια δίχως κομπασμούς και κορώνες, δίχως ειρωνικά σχόλια, παροιμίες και αποφθέγματα.

Υπηρέτησα το Δήμο και τη ΔΕΥΑΦ με όρεξη και μεράκι θέλοντας να προσφέρω κάτι στον τόπο μου. Βρισκόμουν καθημερινά χωρίς να κοιτάζω ρολόι και ωράριο κοντά στους εργαζόμενους κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και θέλω να πιστεύω ότι είχα μια θετική προσφορά αντιμετωπίζοντας και επιλύοντας δύσκολα προβλήματα, τόσο στη ΔΕΥΑΦ όσο και στο Δήμο.Σε καθημερινή βάση είχα μιά άριστη συνεργασία με την Κα Ίφου ως προέδρου της ΔΕΥΑΦ ενημερώνοντας για τα πεπραγμένα της προηγούμενης μέρας καθώς και για τον προγραμματισμό των εργασιών της τρέχουσας ημέρας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απ΄την αρχή απαντώντας σε κάθε κατηγορία που μου προσάπτουν.

Εργάστηκα σε ξένη πόλη επί 35 συνεχή χρόνια σε ιδιωτικό τομέα σε μία μεγάλη εταιρεία με την Επωνυμία S&B  Βιομηχανικά Ορυκτά η οποία δραστηριοποιείται στη Φωκίδα όπου απέσπασα αριστεία, επαίνους και εξέλιξη στην πορεία μου,πιθανόν κάποιος απ΄τη Δ.Α να το γνωρίζει και ποτέ δεν θαρχόμουν στον τόπο μου ύστερα από τόσα χρόνια να δείξω αδιαφορία ή εσκεμμένες παραλείψεις.Δεν επικαλούμαι το αλάθητο, λάθη κάνουν εκείνοι που ασχολούνται αλλά συνήθως εκείνοι που δεν κάνουν τίποτα κριτικάρουν  εκείνους που προσφέρουν.

Μιλάει ο΄΄ανώνυμος΄΄ότι έχουν αποδείξει εμπράκτως πως ενθαρρύνουν κάθε μορφή συνέργειας΄΄.Εγώ απαντώ. Μετά την εκλογή της παρούσας Δ,Α συναντήθηκα δύο φορές με το νέο Δήμαρχο τον οποίο και συνεχάρηκα για την εκλογή του ο οποίος μου είπε επί λέξει ΄΄θα χρειασθώ τη βοήθειά σου σε ότι αφορά τη ΔΕΥΑΦ΄΄.Η απάντησή μου ήταν άμεση λέγοντας ΄΄όποτε θέλετε είμαι στη διάθεσή σας΄΄.Τα ίδια περίπου συζητήσαμε και στη δεύτερη συνάντηση.Θα μπορύσα να του πω ν΄απευθυνθεί στην Κα Ίφου που ήταν και πρόεδρος αλλά και μέλος του Δ.Σ  Της ΔΕΥΑΦ αλλά προφανώς δεν χρειάστηκε τη βοήθειά μου.

Πάτησα λένε σε ξένες προθέσεις με αμιγώς μικροπολιτικό χαρακτήρα κλπ. Δεν πάτησα πουθενά ρώτησα σχετικά με αυτά που διάβασα και διάβασαν όλοι οι Φαρσαλινοί και αναρωτιέμαι τι είδους μικροπολιτικά ωφέλη να υπάρχουν για  μένα? Ότι ήταν να προσφέρω το προσέφερα, το κεφάλαιο  για μένα ΔΕΥΑΦ- Δήμος έκλεισε προ πολλού, δεν παύω όμως να είμαι δημότης των Φαρσάλων.

Μιλάνε για τη γεώτρηση που κάναμε το 2010 αμφισβητώντας τα πάντα νητρικά, βάθος, παροχή,διάμετρο σωλήνων, ποιότητα σωλήνων και ότι δεν υπάρχουν στο φάκελο της γεώτρησης. Θα μου επιτρέψετε εδώ να αναφερθώ σε ένα γεγονός που συνέβη μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας το 2007.

Η πριν από μας Δ.Α πραγματοποίησε μία γεώτρηση κοντά στις δύο γεωτρήσεις που υπήρχαν το 2006 και μάλιστα την άνοιξη ή  το καλοκαίρι. Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου έγιναν εκλογές ως τότε δεν είχε ανακύψει πρόβλημα λειψυδρίας και δεν αξιοποιήθηκε και για να μη φθάσουμε στο σημείο να μείνει η πόλη κάποια στιγμή χωρίς νερό αποφασίσαμε να την αξιοποιήσουμε.Δεν ψάξαμε ούτε φακέλους,ούτε αμφισβητήσαμε τις πληροφορίες που μας έδωσαν οι προκάτοχοί μας και δεν διανοήθηκα ποτέ  ότι αυτοί οι άνρθρωποι με προσφορά στην πόλη δεν θα μου έλεγαν την αλήθεια. Προβήκαμε σε ένα φύσιγμα της γεώτρησης όπως μας συνέστησαν οι ειδικοί, τοποθετήσαμε την αντλία δουλεύοντας εναλάξ με τις άλλες δύο ώστε να ΄΄ξεκουράζονται΄΄ μεταξύ τους.Σας πληροφορώ ότι η γεώτρηση αυτή δούλεψε στα τέσσερα χρόνια της θητείας μας αλλά αν δεν κάνω λάθος και μετά από μας ίσως και σήμερα.

Ζητάνε να τους παρουσιάσω τα νητρικά.Εγώ δεν κρατάω αρχείο στο σπίτι μου το αρχείο πρέπει να βρίσκεται στην αρμόδια υπηρεσία και είχαν υποχρέωση να το ερευνήσουν. Εμείς είμαστν διαφανείς σε όλες τις κινήσεις μας. Παίρναμε πάντα δείγματα εκτός από τις γεωτρήσεις των Φαρσάλων, του Αχιλλείου και των Βρυσιών και εκ περιτροπής από σχολεία και από καφέ της πόλης και ενημερώναμε εγκράφως το κάθε σπιτικό ανά 6/μηνο. Σήμερα γνωρίζουν οι συμπολίτες μας που βρίσκονται τα νητρικά?

Να τονίσω ότι τη λήψη των δειγμάτων την πραγματοποιούσε υπάλληλος του χημείου συνοδευόμενος πάντα και από υπάλληλο της ΔΕΥΑΦ. Εκτός τούτου ο κάθε συμπολίτης μας είχε το δικαίωμα να κάνει ανάλυση του νερού, συνέβη πολλές φορές συμπολίτες μας να έχουν πάρει δείγματα και οι διαφορές ήταν ελάχιστες.

 Η μέτρηση που κάναμε όσον αφορά την ποσότητα ήταν ενδεικτική και μετρήθηκε με αέρα και όχι με άντληση, άλλωστε τα στοιχεία που μας έδωσε ο τότε υπεύθυνος του ΤΟΕΒ Θανάσης Κομισόπουλος με ένα σπάνιο και μελετημένο αρχείο οι παροχές των γειτονικών γεωτρήσεων περίπου εκεί κυμαίνονταν στα 60-70 κ.μ.

Έπρεπε να πραγματοποιήσουν άντληση για να διαπιστώσουν την ακριβή ποσότητα και θα λύνονταν το πρόβλημα της λειψυδρίας διότι οι 3 αντλίες του σταθμού σε μεγάλη ζήτηση νερού λειτουργούσαν 22 με 23 ώρες το 24/ωρο.

Γράφουν ακόμα γιατί δεν ζητήσαμε από την μετά από μας Δ.Α να μας πει γιατί δεν αξιοποίησε τη γεώτρηση. Μα εκείνοι δεν έκαναν γεώτρηση σε απόσταση αναπνοής απ΄την υπάρχουσα. Που  λοιπόν βλέπουν την εκ του πονηρού τοποθέτησή μου?.

Αμφισβητούν το βάθος της γεώτρησης από που προέρχεται ότι είναι 260 μέτρα? Μάλλον δικά τους είναι τα συμπεράσματα. Το βάθος είναι ακριβώς 302μ συν 7 μ  για κατακάθισμα χωμάτων.Δεν προκύπτει αυτό από τα παραστατικά όπως τιμολόγια κ α? Πως πληρώθηκαν όλοι αυτοί που ασχολήθηκαν ? Συνάρτηση των μέτρων δεν είναι μόνον αυτά σε ότι αφορά ΄΄το υπερβολικό κόστος΄΄  όπως λένε, πρέπει να γνωρίζετε ότι πριν τη διάνοιξη της συγκεκριμένης γεώτρησης είχε προηγηθεί άλλη μία  από λάθος προσδιορισμού των συντεταγμένων της τεχνικής υπηρεσίας μη τηρώντας την δέουσα απόσταση από γειτονική γεώτρηση σε βάθος 220 μ. Συνολικά τα μέτρα διάτρησης είναι 529μ. Να τονίσω όμως και κάτι άλλο σε μία γεώτρηση εγκαταλειμένη για τόσα χρόνια πολλά μπορεί να έχουν συμβεί!!!ενδεχομένως και κάποια επέμβαση. Το βάθος είναι αυτό που προανέφερα είτε συμφωνούν , είτε όχι.

Πέραν όμως αυτών έγιναν 2-3 διευρύνσεις άλλες σε βάθος 120 μ και άλλες σε περισσότερο, πραγματοποιήθηκε τσιμέντωμα που μπορώ να πω πρωτοτυπία για γεώτρηση τουλάχιστον στην επαρχία μας.Δεν ξέρω αν συγκρίνουν όμοια πράγματα.

Όλα αυτά που αναφέρουν περί γεωλογικών τομών γιατί δεν ρώτησαν  τον μελετητή που έκανε τη μελέτη, ο ίδιος έκανε και τη δική μας μελέτη δηλαδή βασίστηκαν ότι υπάρχει στο φάκελο και σας έφερα πιό πάνω ένα παράδειγμα.

Ρωτάνε ακόμα γιατί δεν συνδέσαμε τη γεώτρηση αφού ήταν όλα καλά.Ανέφερα επίσης ότι υπήρχαν καθυστερήσεις(ούτε αυτά βρέθηκαν στο φάκελο), πέρασαν οι διαδικασίες  από τόσες υπηρεσίες να λάβουμε υπ΄όψιν μας ότι υπήρξε και μία σημαντική καθυστέρηση αναστολής της γεώτρησης λόγω μη τήρησης της απαιτούμενης απόστασης από γειτονική γεώτρηση όπως ανέφερα παραπάνω. Επιπροσθέτως δε μας ζήτησαν περιβαντολογική μελέτη, όπου χρειάστηκε κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να εγκριθεί, πέραν των άλλων εγκρίσεων από 7-8 αρμόδιες υπηρεσίες. Η παρούσα Δ.Α. τήρησε αυτά τα μέτρα?

Ερχόμαστε στην ακαταλληλότητα των σωλήνων.΄΄ Εμείς λένε δεν παίζουμε με την υγεία των πολιτών΄΄ και ρωτάω αν και πότε καθαρίσανε τις δεξαμενές των Φαρσάλων  ? Εμείς και εγώ προσωπικά ο αδιάφορος!! για την υγεία των συμπολιτών μας, κατέβηκα δύο φορές στις δεξαμενές .Καθαρίσαμε τις δεξαμενές Κατράνα, υδατόπυργο Αχιλλείου δεξαμενή Βρυσιών, όπου διαπιστώσαμε την ακαταλληλότητα και την αντικαταστήσαμε με νέα και μεγαλύτερης χωριτηκότητας,αντικαταστήσαμε σωλήνες αμυάντου μήκους περίπου 900-1100 μέτρων στις Α΄εργατικές κατοικίες, στο Β΄Γυμνάσιο-Λύκειο και ένα τμήμα στην οδό Ριζίου, αντικαταστήσαμε πεπαλαιωμένα δίκτυα νερού  περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις διαροές, αλλά και βελτιώνοντας την ποιότητα του νερού δεν αναζητήσαμε τοπογραφικά ρωτήσαμε εργαζόμενους, πήραμε πληροφορίες από κατοίκους   και κάναμε αυτά που κάναμε. Τα οποία παρουσιάσαμε σε δημόσιο απολογισμό που πραγματοποιήσαμε.

Εξήτασαν αν οι σωληνώσεις του σταθμού των γεωτρήσεων των Βρυσιών και του Αχιλλείου που χρησιμοποιούνται πάνω από 35-40 χρόνια τηρούν αυτές τις προδιαγραφές  που αναφέρονται? Έχουν ποτέ ανασύρει αντλίες από κάποια γεώτρηση να δουν σε τι κατάσταση βρίσκονται? έχουν προβεί στον καθαρισμό των δεξαμενών Κατράνα, αν ναι δεν παρατήρησαν κάτι στην κεντρική αντλία απ΄την οποία περνάει όλη η ποσότητα του νερού? Είναι σε καλή κατάσταση οι παλιές δεξαμενές? Εγώ σας πληροφορώ ότι οι αντλίες αυτές δεν είναι των προδιαγραφών που αναφέρονται και ας είναι κατασκευασμένες απο προσεγμένα υλικά.Αληθεύει  ότι έκαναν χρήση μιας ή δυο γεωτρήσεων του ΤΟΕΒ κατ΄εξοχήν αρδευτικές έστω και για λίγο διάστημα?

Με δυό λόγια όλοι οι προκάτοχοι της Δ.Α που χρησιμοποίησαν τις γεωτρήσεις, Δήμαρχοι, Πρόεδροι, Αντ/δροι ήθελαν το κακό των συμπολιτών τους και οι τωρινοί  ήρθαν ως σωτήρες που θέλουν το καλό.

Ρωτάω όμως και κάτι άλλο αφού χρησιμοποιούνται και οι 3  γεωτρήσεις του σταθμού και των δύο χωριών και εφόσον κάνουν για τρία χρόνια χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις δεν θα εμφανίζονταν δείγματα σκουριάς? Δεν θα υπήρχαν οσμές από σκουριά? Ποιος αλήθεια είναι ο σκοπός των αναλύσεων και της χλωρίωσης?και επειδή ανέφερα για χλωρίωση ασχολήθηκαν ποτέ να ελέγξουν τη χλωρίωση του νερού  σε τι επίπεδα βρίσκεται? Εμείς σε τακτά διαστήματα κάναμε έλεγχο της σωστής χλωρίωσης του νερού χρησιμοποιώντας την ειδική συσκευή. 

Είμαι βέβαιος ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνουν είναι να τους συντάξουν ακόμα ένα άλλο κείμενο με περισσότρα ειρωνικά σχόλια και το γαιτανάκι θα συνεχίζεται.Δεν πρόκειται όμως να ακολουθήσω αυτή την τακτική. Επιφυλάσσομαι όμως να πω ότι όποτε γίνει ένας δημόσιος απολογισμός θα είμαι παρών έχοντας απέναντί μου τους καθ΄ύλην αρμόδιους και μόνο.-

Υ/Γ. Έχω στη διάθεσή μου στοιχεία από παρουσιάσεις που κάναμε τα οποία θέλω να παρουσιάσω αλλά για τεχνικούς λόγους δεν είναι δυνατόν να γραφούν στον τύπο πολύ δε περισσότερο στο διαδίκτυο .

Κώστας Μπέης

Back to top button