Έχω Αλλεργία Στα Κοσμήματα;
Περίμενες πώς και πώς να βάλεις εκείνα τα υπέροχα σκουλαρίκια που αγόρασες προχθές. Τα φαντάστηκες με το μαύρο σου φόρεμα και ότι πηγαίνουν σχεδόν με τα πάντα. Ήρθε η ώρα επιτέλους να τα φορέσεις και διαπιστώνεις….ότι σου φέρνουν αλλεργία! Μα πώς γίνεται; Αφού είναι χρυσά! Και καλής ποιότητας! Μήπως έχεις αλλεργία στα κοσμήματα;
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πώς ένα κόσμημα μπορεί να προκαλέσει αλλεργία, πώς αυτή εκδηλώνεται αλλά και πώς να την αντιμετωπίσεις.
Τι ακριβώς είναι η αλλεργία στα κοσμήματα;
Η αλλεργία στα κοσμήματα εμφανίζεται όταν είμαστε αλλεργικοί σε ένα ή περισσότερα από τα μέταλλα που βρίσκονται σε κοσμήματα που έρχονται σε επαφή με το δέρμα μας. Δεν προκαλούν όλα τα μέταλλα αλλεργία και όχι σε όλους. Τα μέταλλα που συνήθως ευθύνονται για αλλεργίες είναι το νικέλιο, το κοβάλτιο, ο χαλκός. Το νικέλιο μάλιστα χρησιμοποιείται τακτικά ως πρόσμιξη σε κοσμήματα. Όταν το κόσμημα έρχεται σε επαφή με το δέρμα, προκαλεί ερεθισμό και κνίδωση που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πρήξιμο. Επιπρόσθετα όταν υπάρχει και τρύπημα(π.χ. σκουλαρίκι) και υπάρχει αλλεργία η κατάσταση μπορεί να είναι ακόμα πιο επίπονη καθώς το μέταλλο περνά μέσα από το δέρμα.
Γιατί έχω αλλεργία στα κοσμήματα αφού είναι χρυσά;
Να ξεκαθαρίσουμε ότι ο χρυσός σε ελάχιστες έως εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις προκαλεί αλλεργία. Όμως τα χρυσά κοσμήματα συνήθως δεν είναι αποκλειστικά από χρυσό, καθώς ο καθαρός χρυσός(24Κ) είναι πολύ μαλακός και πολύ ευαίσθητος. Για να δημιουργηθούν λοιπόν κοσμήματα 9Κ, 14Κ, 18Κ γίνεται πρόσμιξη του χρυσού με άλλα μέταλλα. Αυτά τα μέταλλα μπορεί να είναι ασήμι, χαλκός, νικέλιο κ.α. και αυτά είναι που προκαλούν αλλεργίες, με κύριο υπαίτιο το νικέλιο όπως αναφέραμε ήδη. Αν αγαπάς τα χρυσά κοσμήματα προτίμησε κοσμήματα 18Κ που έχουν μικρότερη πρόσμιξη μετάλλων και -τις περισσότερες φορές τουλάχιστον- δεν περιέχουν νικέλιο.
Πώς καταλαβαίνω ότι είμαι αλλεργική σε ένα κόσμημα;
Πολλές φορές τυχαίνει ένα κόσμημα να αποχρωματιστεί(οξείδωση) πάνω στο δέρμα και να προκαλέσει φαγούρα ή ερεθισμό. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό λόγω ιδρώτα ή επειδή υπάρχει τριβή. Αυτό όμως δε σημαίνει απαραίτητα αλλεργία στα κοσμήματα. Η πραγματική εκδήλωση αλλεργιών είναι αρκετά ενοχλητική και συχνά επώδυνη. Εκδηλώνεται ως αλλεργική δερματίτιδα.
Η αλλεργία σε ένα κόσμημα μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, εξανθήματα, φαγούρα αλλά και εγκαύματα έως και 24 ώρες μετά την επαφή με το αλλεργιογόνο μέταλλο. Εκτός από επιφανειακή βλάβη, μπορεί να αναπτυχθεί μια δευτερογενής μόλυνση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόλυνση στους βαθύτερους ιστούς. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται άμεση φαρμακευτική αγωγή.
Τι είναι το νικέλιο;
Το νικέλιο το οποίο είναι το πιο αλλεργιογόνο μέταλλο, υπάρχει γενικά σε πολλά πράγματα γύρω μας, όπως στα φερμουάρ, στα μεταλλικά κουμπιά των τζιν, στον σκελετό των γυαλιών μας, στα μπρασελέ των ρολογιών κ.λ.π. Αρκετοί άνθρωποι έχουν αλλεργία στο νικέλιο. Υπάρχει τεστ κιτ που δείχνει αν το κόσμημα περιέχει νικέλιο, το οποίο όμως κυκλοφορεί κατά βάση στο εξωτερικό.
Ποια μέταλλα δεν δημιουργούν αλλεργίες;
Τα κοσμήματα από πλατίνα, τιτάνιο, ανοξείδωτο ατσάλι καθώς και χρυσά κοσμήματα 18Κ ή 24Κ είναι πιο ασφαλή και λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν αλλεργία. Όσον αφορά τα ασημένια κοσμήματα όσα είναι ασήμι 925 συνήθως δεν δημιουργούν αλλεργίες, αν και υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αλλεργία στο ασήμι καθ’ αυτό. Προσοχή όμως γιατί συχνά επιμεταλλώνονται για να μην μαυρίζουν και το μέταλλο που θα χρησιμοποιηθεί στην επιμετάλλωση μπορεί να προκαλέσει αντίδραση.
Δεν φοράω faux bijoux οπότε δεν θα πάθω αλλεργία. Σωστά;
Όχι ακριβώς. Υπάρχουν faux bijoux τα οποία δεν προκαλούν αλλεργία. Για παράδειγμα ένα κόσμημα από ασήμι είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει αλλεργία σε σχέση με ένα κόσμημα το οποίο ακόμα και χρυσό θα περιέχει νικέλιο. Έχει να κάνει περισσότερο με το ποια μέταλλα συμμετέχουν στο κράμα παρά με το αν το κόσμημα είναι faux ή όχι.
Μόνο οι γυναίκες έχουν αλλεργία στα μέταλλα;
Σαφώς και όχι. Η αλλεργία δεν έχει σχέση ούτε με το φύλο, ούτε με την ηλικία, ούτε επίσης σημαίνει συμβαίνει σε όλους. Απλά λόγω του ότι οι γυναίκες φοράνε περισσότερα κοσμήματα και για περισσότερη ώρα από τους άντρες είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν τακτικά αλλεργίες.
Τι να κάνεις εάν έχεις αλλεργία στα κοσμήματα
1. Βγάλε το κόσμημα
Αν παρατηρήσεις ερεθισμό από κάποιο κόσμημα βγάλ’ το αμέσως. Αν η κνίδωση/εξάνθημα έχει προχωρήσει είναι εξαιρετικά χρήσιμη μια κρέμα κορτιζόνης ή οποιαδήποτε άλλη αντιφλεγμονώδη στεροειδή κρέμα για εξανθήματα ώστε να επιταχυνθεί η επούλωση. Μετά την επούλωση μπορείς να ξαναφορέσεις το κόσμημα. Δώσε όμως και την ανάλογη προσοχή. Αν παρατηρήσεις ότι πυροδοτεί αντίδραση εκ νέου είναι βέβαιο ότι υπάρχει αλλεργία και θα πρέπει να αποφύγεις το συγκεκριμένο κόσμημα.
2. Κράτησε τα κοσμήματα στεγνά
Διατήρησε την περιοχή που θα βάλεις τα κοσμήματα στεγνή για να αποφύγεις εξανθήματα. Για παράδειγμα, τα βραχιόλια τείνουν να προκαλούν φαγούρα στο δέρμα όταν οι καρποί δεν έχουν στεγνώσει τελείως. Τα βακτήρια αρχίζουν να κάθονται στην περιοχή λόγω της υγρασίας και ακολουθεί φαγούρα στο δέρμα. Αν θες να αποφύγεις άσκοπους ερεθισμούς φρόντισε ώστε η περιοχή αλλά και το κόσμημα να είναι στεγνά. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να πυροδοτήσει και ο ιδρώτας. Οπότε καλό είναι να βγάλεις τα κοσμήματα σου πριν από οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα.
3. Απέφυγε τα κοσμήματα κακής ποιότητας
Συχνά, η κύρια αιτία εξανθημάτων ειναι τα φτηνά κοσμήματα. Μπορεί να είναι φτηνά και in-fashion όμως αν χρησιμοποιείς συχνά κακής ποιότητας κοσμήματα μπορεί να προκαλέσεις αλλεργία(επίπονη πολλές φορές) στο δέρμα σου. Η παρουσία νικελίου στα faux κοσμήματα είναι συνήθως πολύ μεγαλύτερη από ό,τι σε άλλα κοσμήματα, προκαλώντας αλλεργίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα κοσμήματα σε προσιτές τιμές έχουν μια επίστρωση που εμποδίζει το νικέλιο να ερεθίσει το δέρμα, αλλά αυτή η επίστρωση μπορεί να φθαρεί με την πάροδο του χρόνου. Η επένδυση σε πιο ακριβά κοσμήματα μπορεί να κοστίζει περισσότερο αλλά θα σε γλιτώσει από τις ενοχλήσεις μακροπρόθεσμα.
4. Καθάριζε τα κοσμήματά σου
Μπορεί το κόσμημα που φοράς να είναι εξαιρετικό και να μην σου προκαλεί αλλεργία. Ίσως όμως έχει έρθει σε επαφή με κάποιον ερεθιστικό παράγοντα που προκαλεί κνίδωση ή ερεθισμό. Μπορεί επίσης πάνω στο κόσμημα να μείνουν μέικ απ, κρέμες ή αρώματα που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς ή επιδεινώνουν ένα ήδη υπάρχον πρόβλημα. Γι΄αυτό και καλό είναι να καθαρίζεις τα κοσμήματα σου. Προσοχή ο καθαρισμός να γίνεται ανάλογα με το μέταλλο, την πέτρα κ.α. Μπορείς να απευθυνθείς στον κοσμηματοπώλη σου για σχετικές πληροφορίες.
5. Φόρεσε ποιοτικό χρυσό
Όσο περισσότερα είναι τα καράτια τόσο πιο απίθανη είναι η αλλεργική αντίδραση. Προτίμησε οπότε κοσμήματα 24Κ ή 18Κ καθώς κοσμήματα 14Κ και κάτω είναι πιο πιθανό να περιέχουν νικέλιο ή άλλα αλλεργιογόνα μέταλλα. Το ίδιο ισχύει και για τα επιχρυσωμένα ασημένια κοσμήματα.
6. Πρόσεξε την πρόσμιξη των μετάλλων
Όσον αφορά τα χρυσά κοσμήματα υπάρχουν κράματα με βάση το παλλάδιο, το ασήμι και άλλα λευκά μέταλλα, τα οποία σπάνια προκαλούν αλλεργία. Συνήθως αυτά τα κράματα είναι πιο ακριβά από αυτά που χρησιμοποιούν νικέλιο και είναι πολύ πιο ανθεκτικά στη διάβρωση.
Μερικά πράγματα ακόμα
- Όταν πρόκειται να κάνεις τρύπα στα αυτιά ή άλλα μέρη του σώματος, κάν’ το με μια βελόνα από ανοξείδωτο χάλυβα και βεβαιώσου ότι τα σκουλαρίκια που θα βάλεις θα είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα ή χρυσό 18 ή 24 καρατίων.
- Αναζήτησε κοσμήματα που είναι υποαλλεργικά, δηλαδή κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα, χρυσό τουλάχιστον 18 καρατίων ή ασήμι.
- Εάν επιλέξεις κόσμημα που περιέχει νικέλιο μια πολύ πρόχειρη λύση είναι να το περάσεις με βερνίκι νυχιών. Σε σκουλαρίκια μπορείς επίσης να περάσεις καλύμματα κατασκευασμένα ειδικά για καρφιά σκουλαρικιών.
- Εάν η βέρα ή κάποιο άλλο κόσμημα που φοράς καθημερινά σου προκαλεί ερεθισμό/κνησμό και δεν θέλεις να το αποχωριστείς ρώτησε σε κάποιο κοσμηματοπωλείο αν μπορεί να γίνει επιμετάλλωση με μη αλλεργικό μέταλλο, όπως η πλατίνα.
Εάν υποψιάζεσαι ότι έχεις αλλεργία στα κοσμήματα ή αντιμετώπισες κάποιο σχετικό πρόβλημα ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε να ξεκαθαρίσεις το τοπίο. Δεν είναι ανάγκη να σταματήσεις να φοράς κοσμήματα, άλλωστε γιατί να το κάνεις; Χρειάζεται απλά προσοχή στην επιλογή των κοσμημάτων, σωστή φροντίδα και αν παρατηρήσεις οτιδήποτε στο δέρμα σου να βγάλεις το κόσμημα και να ακολουθήσεις την κατάλληλη θεραπεία. Επίλεξε προσεκτικά κοσμήματα και το δέρμα σου θα σε ευγνωμονεί!
Δες τη συλλογή μας εδώ και επικοινώνησε μαζί μας αν έχεις οποιαδήποτε απορία.