Front PageΓενικές ΕιδήσειςΦάρσαλα

Έξι Φαρσαλινοί επαγγελματίες μιλούν στον “Πρώτο Τύπο”: Τι περιμένουν από την επιστροφή στην “κανονικότητα”

Η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων και τα νέα δεδομένα που έρχονται μετά το “τσουνάμι” της πανδημίας βρίσκουν τους επαγγελματίες από όλους τους κλάδους να “μετρούν πληγές”.

Η επόμενη μέρα, τους βρίσκει με περισσότερο άγχος, ώστε να σταθούν όρθιοι σε αυτή την παγκόσμια οικονομική λαίλαπα που απειλεί αρκετές επιχειρήσεις στη χώρα μας και κατ’ επέκταση στα Φάρσαλα, όπου διατηρούν τις επιχειρήσεις τους.

Όντας έτοιμοι να συνεχίσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και με στόχο την άμεση δυνατή ανασύνταξη των επιχειρήσεων τους.

Έξι Φαρσαλινοί επαγγελματίες μίλησαν στον “Πρώτο Τύπο” για τις σκέψεις, τις αγωνίες και τα δικά τους νέα δεδομένα μετά την άρση της “καραντίνας.”

Αυξήθηκε η ζήτηση σε βιβλία και είδη ζωγραφικής
Αγγελόπουλος Νικόλαος
Ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου

Ο Νίκος Αγγελόπουλος, συνεχίζει ως δεύτερης γενιάς βιβλιοπώλης από το 1991, την οικογενειακή επιχείρηση βιβλιοχαρτοπωλείο «Πρότυπο» που άνοιξε το 1958 ο πατέρας του Δημήτρης στα Φάρσαλα.

Λίγο πριν το κλείσιμο και ενόψει καραντίνας, όπως αναφέρει ο ίδιος, αυξήθηκε η ζήτηση για βιβλία, παιδικά και ενηλίκων, καθώς επίσης και για είδη ζωγραφικής (χρώματα, μπλοκ, τελάρα κ.α.).

Επίσης κατέγραψε μεγάλη ζήτηση σε επιτραπέζια παιχνίδια και παζλ με αποτέλεσμα μάλιστα να παρατηρηθούν και ελλείψεις στην αγορά.

Ο ίδιος διαβλέπει μια νέα πραγματικότητα να εξελίσσεται με την χρήση πωλήσεων μέσω e-shop, του Facebook και των άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ως μέσα επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με τους πελάτες και φίλους.

Κατάσταση η οποία θα οδηγήσει τον ίδιο και τους συναδέλφους του, σε περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των εργαλείων, για την μετά «καραντίνα» εποχή.

Έκδηλος είναι ο προβληματισμός του για τη νέα πραγματικότητα μετά το άνοιγμα των καταστημάτων.

“Ερωτηματικό στην όλη κατάσταση είναι και η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών από τους οποίους εξαρτάται κάθε επιχείρηση μικρή ή μεγάλη. Με προσεκτικές κινήσεις σεβόμενοι τους πελάτες καταναλωτές σε ένα υγιές περιβάλλον θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε νέους τρόπους να φέρουμε τα βιβλία και τα άλλα είδη μας κοντά σε μικρούς και μεγάλους φίλους” σχολιάζει και τονίζει ότι “εδώ νομίζω χρειάζεται και η στήριξη της πολιτείας με συγκεκριμένα μέτρα για να μπορέσουν οι μικρές επιχειρήσεις να συνεχίσουν”.

Η τοπική αγορά χρειάζεται στήριξη και βοήθεια για την επόμενη ημέρα
Γιάννης Τσούλης
Ιδιοκτήτης Ανθοπωλείου

Την δική του εικόνα μας έδωσε και ο Γιάννης Τσούλης ο οποίος διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια μαζί με τον αδερφό του Μιχάλη ανθοπωλείο στο κέντρο των Φαρσάλων

“Στις 18 Μαρτίου ο κλάδος μας, ο κλάδος των ανθοπωλείων αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο στα πλαίσια των μέτρων της κυβέρνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Μια απόφαση που σεβάστηκαν και τήρησαν με υψηλό αίσθημα ευθύνης όλοι οι συνάδελφοι μας και εμείς προσωπικά όσο δύσκολο κ να ήταν συναισθηματικά κ οικονομικά.

Δυστυχώς κλείσαμε στην πιο παραγωγική εποχή του χρόνου για το επάγγελμα μας (άνοιξη, 25η Μαρτίου, Πάσχα, γάμοι, βαφτίσεις) και η ζημιά για την παγκόσμια αγορά του κλάδου μας είναι ανυπολόγιστη!

Η καραντίνα μπορεί να τελείωσε – ελπίζουμε οριστικά – αλλά τα προβλήματα παραμένουν, είναι μεγάλα και οι υποχρεώσεις πολλές.

Ασφαλιστικές εισφορές, ενοίκια, ρεύμα, δόσεις εφορίας και δανείων είναι κάποια από τα έξοδα για τα οποία δεν υπήρχαν ανάλογα έσοδα!

Το κράτος, οι Περιφέρειες και οι κατά τόπους Δήμοι θα πρέπει να στηρίξουν με γενναίες αποφάσεις όλες τις επιχειρήσεις όλων των κλάδων!

Ζητάμε τη στήριξη των πολιτών-καταναλωτών, να προτιμούν κ να ψωνίζουν από την τοπική αγορά της γειτονιάς τους, της περιοχής τους, της πόλης τους!

Είναι πολύ σημαντικό να μη βάλει καμιά επιχείρηση οριστικό λουκέτο λόγω του κορονοιού!

Με Αλληλεγγύη, Αισιοδοξία, Ελπίδα και Χαμόγελο θα τα λύσουμε όλα τα προβλήματα!

Όταν είμαστε ενωμένοι άλλωστε, πάντα τα καταφέρνουμε!”

Προσαρμογή, ελπίδα και στήριξη τα “κλειδιά” για την επόμενη ημέρα
Νίκος Αγγέλης
Ιδιοκτήτης Κομμωτηρίου

Ο Νίκος Αγγέλης όντας ιδιοκτήτης κομμωτηρίου πρέπει να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα καθώς από την αδράνεια και το κλείσιμο θα βρεθεί στην εκτόξευση της ζήτησης και πλέον θα λειτουργεί και αυτός με ραντεβού και όλα τα νέα δεδομένα που απαιτούνται.

“Όσο αφορά το κλείσιμο της αγοράς θα ήθελα να αναφερθώ ότι τα μέτρα που παρθήκαν σύμφωνα με την ταπεινή μου γνώμη ήταν ναι μεν γρήγορα και δραστικά αλλά θα μπορούσε το κλείσιμο των καταστημάτων να γίνει με μια μίνι προειδοποίηση λόγω των ημερών που θα ακολουθούσαν (σ.σ. λίγο μετά την καραντίνα υπήρχε το Πάσχα).

Όσο για την επόμενη ημέρα θα είναι πολύ δύσκολη για όλη την αγορά κ όλους τους ΚΑΔ κ ειδικότερα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως εμείς, θα προσαρμοστούμε όμως στα νέα δεδομένα και τα νέα μέτρα με, δύναμη, και ελπίδα ότι όλο αυτό θα έχει γρήγορο και αίσιο τέλος για όλους ξεκινάει την επανεκκίνηση και ο κλάδος μας.

Θα ήθελα να ευχηθώ καλή δύναμη σε όλους τους συναδέλφους αλλά και τους επαγγελματίες της Επαρχίας και γρήγορα να επανέλθουμε στην πραγματικότητα και σε ρυθμούς κανονικούς.

“Μπορεί τα καταστήματα να ανοίγουν όμως η πραγματική εκκίνηση θα είναι οδυνηρά αργή”
Γιώργος Γκουντόπουλος
Ιδιοκτήτης Ταβέρνας Μεζεδοπωλείου

Ο Γιώργος Γκουντόπουλος είναι ιδιοκτήτης της ταβέρνας μεζεδοπωλείου το “Γιασεμί” επάγγελμα που ακολούθησε από τον πατέρα του και πρώην Δήμαρχο Φαρσάλων κ. Αχιλλέα Γκουντόπουλο

“Πρόκειται προφανώς για μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Κλειστά σχεδόν όλα, έκτακτα μέτρα και φόβος. Η επόμενη μέρα θα είναι πολύ διαφορετική από ότι ξέραμε.

Το τέλος της καραντίνας βρίσκει την αγορά μουδιασμένη, παραλυμένη.

Μπορεί τα καταστήματα να ανοίγουν σιγά σιγά αλλά από ότι φαίνεται το πραγματικό άνοιγμα θα είναι οδυνηρά αργό.

Οι επιχειρηματίες μετράνε πληγές.

Ο κλάδος της εστίασης είναι από τους πιο “χτυπημένους” αφενός μεν γιατί
παρέμεινε χωρίς εισόδημα για κοντά δυόμιση μήνες ενώ οι υποχρεώσεις δεν σταμάτησαν (ενοίκια, ρεύμα, ασφαλιστικές εισφορές, δόσεις εφορίας, υποχρεώσεις στους Δήμους) αφετέρου δε έχασαν την καλύτερη περίοδο του έτους όσον αφορά τη λειτουργία τους.

Θα πρέπει και ο κόσμος να στηρίξει τις επιχειρήσεις, όπως και το κράτος στην προκειμένη περίπτωση.

Τα τσιπουράδικα , τα μπαρ, τα εστιατόρια και οι άνθρωποι τους είναι αναπόσπαστο μέρος της κοινωνικής μας ζωής.

Είμαστε απέναντι σε ένα αμήχανο γεγονός γιατί το κλείσιμο που έγινε στις 13 Μαρτίου είναι κάτι που είναι έξω από μας.

Είμαι από τους ανθρώπους που αντιμετωπίζω τα προβλήματα ένα ένα, οπότε περιμένω να ανοίξουμε και να προσαρμόσουμε τη δουλειά μας στα νέα δεδομένα.

Θα προσαρμοστούμε, θα αλλάξουμε, θα δουλέψουμε, θα τα καταφέρουμε.
Δεν έχουμε άλλωστε πολλά περιθώρια.”

Πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα με κοινό σκοπό και στόχο
Ντίνος Κατσανάκης
Ιδιοκτήτης Coffee – Bar

Ο Ντίνος Κατσανάκης είναι από τους νέους επαγγελματίες των Φαρσάλων καθώς άνοιξε το “Chaplin Coffee Bar” λίγο πριν την έναρξη της πανδημίας.

“Σίγουρα η πανδημία μας έχει αλλάξει όλους και όλοι μας προσπαθούμε να συνέλθουμε.

Πλέον τα δεδομένα είναι διαφορετικά, θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα μέτρα να αλλάξουμε συνήθειες και να προχωρήσουμε.

Πιστεύω ότι οι αποφάσεις του κράτους αλλά και της Δημοτικής αρχής θα μας δώσουν ώθηση να συνεχίσουμε και να επανέλθουμε.”

Η νέα αρχή θέλει ενότητα, ψυχραιμία και σωστή προσέγγιση
Σούρλας Ευάγγελος
Ιδιοκτήτης Καταστήματος Ηλεκτρολογικού Υλικού

Ο Ευάγγελος Σούρλας είναι ένας από τους πλέον παλιούς επαγγελματιές στην Επαρχία διατηρώντας εδώ και 35 χρόνια κατάστημα ηλεκτρολογικού υλικού.

“Η πανδημία είναι μια νέα συνθήκη για όλους μας, δεν γνωρίζει κανείς πως θα εξελιχθεί όλη αυτή η διαδικασία.

Το μόνο σίγουρο είναι οι “πληγές” που μένουν στην αγορά και τους επαγγελματίες και οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε όλοι μας.

Μόνο με ψυχραιμία, ενότητα και σωστή προσέγγιση από όλους θα μπορέσουμε να βγούμε με λιγότερες απώλειες και να συνεχίσουμε στην νέα καθημερινότητα με αισιοδοξία και αντοχές για το μέλλον.”

Πηγή: “Πρώτος Τύπος” – Έντυπη Έκδοση

Back to top button