Front PageΓενικές ΕιδήσειςΦάρσαλα

Ένας “Μυρμιδόνας” στην είσοδο των Φαρσάλων – Έγιναν τα “αποκαλυπτήρια” από την Περιφέρεια

Ένα σημαντικά ιστορικό σύμβολο κοσμεί πλέον την είσοδο της πόλης των Φαρσάλων καθώς τον κυκλικό κόμβο “στολίζει” ένας “Μυρμιδόνας”!!!

Έτσι λοιπόν μετά τα αγάλματα μνημεία τόσο του Αχιλλέα στην κεντρική πλατεία των Φαρσάλων όσο και της Θέτιδος να κρατά τον Αχιλλέα από την “αχίλλειος πτέρνα” στον Απιδανό ποταμό τα Φάρσαλα αποκτούν ακόμη ένα πολύ σημαντικό σημείο αναφοράς το οποίο είναι άμεσα συνυφασμένο με τον μυθικό Αχιλλέα και απομένει «η Ασπίδα του Ομηρικού Αχιλλέα» που είχε προαναγγελθεί η φιλοτέχνηση της, από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Την Δευτέρα 10 Αυγούστου έγιναν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας τα εγκαίνια του έργου, παραδίδοντας ένα νέο σημείο αναφοράς για την πόλη.

Στις εκδηλώσεις των αποκαλυπτηρίων στον νέο κυκλικό κόμβο στα Φάρσαλα, παρευρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με τους αντιπεριφερειάρχες Γιώργος Λαδόπουλου, Νίκος Λιούπας, ο δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Φαρσάλων Κων/νος Δαμιανος, η αντιδήμαρχος Φαρσάλων Σοφία Χατζηπλή, ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ Δ.Φ. Χρήστος Μπασαγιάννης, ο καλλιτέχνης του έργου Γιώργος Σακαλίδης και μηχανικοί και συνεργάτες της περιφέρειας Θεσσαλίας.

Δηλώσεις Αγοραστού και Εσκίογλου για το έργο

Αρχικά ο κ. Αγοραστός τόνισε την σημαντικότητα του κυκλικού κόμβου ο οποίος όπως επισήμανε αλλάζει την αρχιτεκτονική της κυκλοφορίας, δημιουργεί ασφάλεια και αυτορύθμιση σε έναν δρόμο στον οποίο μέχρι πρότινος υπήρξαν αρκετά ατυχήματα τα οποία πλέον αποφεύγονται χάρη σε αυτόν τον κυκλικό κόμβο.

Αναφορικά με το έργο του “Μυρμιδόνα” τόνισε χαρακτηριστικά ότι με αυτό το έργο αναδεικνύεται η ιστορία του τόπου με το εν λόγω έργο ευχαριστώντας παράλληλα τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, την κατασκευάστρια εταιρεία και τον καλλιτέχνη του έργου ο οποίος είχε την έμπνευση και άλλαξε τα δεδομένα.

Χαίρομαι που γίνεται τόσο μεγάλη συζήτηση για το εν λόγω έργο καθώς στόχος των έργων είναι να συζητιούνται, να κριτικάρονται και να θυμίζουν την ιστορία μας και να δημιουργούν μια μεγαλύτερη αυτογνωσία.

Είναι ένα έργο ξεχωριστό, διαφορετικό και όπως σε όλα τα έργα τέχνης υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσει και άνθρωποι που δεν τους αρέσει.

Αλλάζουμε τον σχεδιασμό μας πλέον και στόχος μας είναι κάθε κυκλικός κόμβος να έχει και ένα έργο ιστορικής σημασίας.

Στα Φάρσαλα πλέον είναι ανοικτά πολλά έργα που είτε έχουν ξεκινήσει, είτε έχουν ολοκληρωθεί, είτε αναμένεται να ξεκινήσουν.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά για την άψογη συνεργασία τον Δήμαρχο Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου.

Έχουμε έργα ασφαλτόστρωσης που έχουν ξεκινήσει τόσο στον δρόμο Φαρσάλων – Βόλου, όσο και προς τον Δομοκό και άλλα έργα.

Ταυτόχρονα έχουμε την πολύ μεγάλη ευθύνη της μελέτης του πολύπαθου δρόμου Φαρσάλων – Λάρισας.

Έχουμε ήδη δημοπρατήσει τις συμπληρωματικές μελέτες έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε ένα ώριμο έργο και να αναζητήσουμε χρηματοδοτικό εργαλείο μόλις ωριμάσει η μελέτη ώστε να το εντάξουμε και να κάνουμε την κατασκευή.

Ενώ ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου τόνισε χαρακτηριστικά: Κύριε περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι, θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στην πόλη μας, αλλά πολύ περισσότερο για το σπουδαίο αποτύπωμα που αφήνει με το έργο της στην περιοχή η περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο νέος κυκλικός κόμβος τον οποίο βλέπουμε, άλλαξε άρδην την εικόνα της εισόδου των Φαρσάλων. Το δε καλλιτεχνικό έργο, που τον κοσμεί, έρχεται από τα βάθη της πλούσιας ιστορίας της περιοχής, βασισμένο στο μύθο των μυρμηγκιών, που ο βασιλιάς των θεών Δίας, μεταμόρφωσε σε ατρόμητούς Μυρμιδόνες, τους πολεμιστές του Αχιλλέα που έμειναν στην ιστορία για την γενναιότητα τους.

Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό έργο που φέρει την υπογραφή του Κώστα Αγοραστού, τον οποίο θέλω για πολλοστή να ευχαριστήσω για την διαρκή του συμβολή στην ανάπτυξη του τόπου μας.

Το έργο

Στον κυκλικό κόμβο που έγιναν τα αποκαλυπτήρια από το γλυπτό του εικαστικού Γ. Σακαλίδη με τίτλο ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΣ  «ΑΥΤΑΡ ΑΧΙΛΛΕΥΣ ΑΥΤΙΚΑ ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΣΣΙ ΦΙΛΟΠΤΟΛΕΜΟΙΣΙ ΚΕΛΕΥΣΕ ΧΑΛΚΟΝ ΖΩΝΝΥΣΘΑΙ ΖΕΥΞΑΙ Δ’ ΥΠ’ ΟΧΕΣΦΙΝ ΕΚΑΣΤΟΝ ΙΠΠΟΥΣ», (Ομήρου  Ιλιάδα Ψ’ 128-132 ) το οποίο περιλαμβάνεται και σε επιγραφή μπροστά από το έργο. Είναι η στιγμή που ο Αχιλλέας ρίχνει τους Μυρμιδόνες στη μάχη: «Τότε ο Αχιλλέας αμέσως τους φιλοπόλεμους Μυρμιδόνες διέταξε  χαλκό να ζωστούν και να ζεύξει καθένας στα άρματα τους  ίππους». Οι Μυρμιδόνες ήταν αρχαίος πολεμικός λαός που κατοικούσε, σύμφωνα με τον Όμηρο, στη Φθία – δηλαδή τη σημερινή νοτιοανατολική Θεσσαλία και την περιοχή της βορειοανατολικής Φθιώτιδας- και ήταν υπήκοοι του Αχιλλέα. Σύμφωνα με άλλη παράδοση, αρχικά οι Μυρμιδόνες ήταν κάτοικοι της Αίγινας. Αυτοί δημιουργήθηκαν από τον Δία,  που μεταμόρφωσε σε ανθρώπους τα μυρμήγκια του νησιού, για να μην είναι ο γιος του Αιακός μόνος εκεί  και χωρίς υπηκόους. Κατά τον Όμηρο οι Μυρμιδόνες ήταν πολεμικός λαός με αρχηγό τον Αχιλλέα. Το βασίλειό τους εκτεινόταν από τα Φάρσαλα, τον Σπερχειό ως τη Μελιταία, τη Φθία και την Αλόπη.

Back to top button