Front PageΤοπικά - ΠολιτικάΦάρσαλα

Άρης Καραχάλιος: Ομολογία αποτυχίας ο Προϋπολογισμός 2023

Μετά την καταψήφηση του προϋπολογισμού από την παράταξη του ο Πρώην Δήμαρχος και Επικεφαλής της παράταξης “Φαρσάλων Όραμα” κ. Άρης Καράχαλιος αναφέρει τα εξής.

«Ο τελευταίος προϋπολογισμός της Δημοτικής Αρχής του κ. Εσκίογλου, που καταψηφίστηκε με 15 αρνητικές ψήφους έναντι 9 θετικών, αντικατοπτρίζει πλήρως τα χρόνια της διοίκησής του, δηλαδή τις μεγάλες ανέξοδες υποσχέσεις, τις ανεκπλήρωτες επιδιώξεις του, την κατασπατάληση των εκατομμυρίων ευρώ του «Ιανού», την απαξίωση των φορέων και συλλογικοτήτων του τόπου, την αποξένωση των παρατάξεων της μειοψηφίας, την διαγραφή των μη αρεστών συμβούλων, την ικανοποίηση των απαιτήσεων των «φίλιων δυνάμεων» και των ημέτερων, την επαναφορά των καταδικασμένων πρακτικών του παρελθόντος και το ελάχιστο αποτέλεσμα για τους δημότες και τον τόπο.

Και ενώ ο κ. Εσκίογλου, μόνος και αποξενωμένος από την πραγματικότητα, «πανηγυρίζει» για τον μεγάλο προϋπολογισμό του Δήμου, όπου συμπεριλαμβάνονται οι πιστώσεις για τα έργα ολάκερης της τετραετίας του – ακόμη και ενταγμένα το μακρινό 2019 που ανέλαβε την διοίκηση του Δήμου – τα οποία δεν κατάφερε επί τριετία να εκτελέσει και παραδώσει στην τοπική κοινωνία, ταυτόχρονα και αυτοί οι αριθμοί τον διαψεύδουν πανηγυρικά καθώς από τους Προϋπολογισμούς τόσο του έτους 2021 όσο και του 2022, με καταγραφή αντίστοιχων εκατομμυρίων ευρώ, τελικά βεβαιώθηκε και υλοποιήθηκε μικρότερο του 50% δηλαδή και αυτού του μισού προϋπολογισμού (προς δόξαν των αριθμών  και του θριαμβολογούντος Δημάρχου), και απ΄ όπου αν αφαιρεθούν οι μισθοί, τα πάγια έξοδα λειτουργίας και οι βασικές προμήθειες του Δήμου, η αναπτυξιακή αποτύπωση του προϋπολογισμού είναι ανύπαρκτη έως ελάχιστη και αφορά στις πάγιες δαπάνες του Δήμου.

Ο Προϋπολογισμός του Δήμου αποτελεί σημαντικό εργαλείο αυτοδιοικητικής πολιτικής και όχι έκθεση ιδεών με παράθεση των ανεκτέλεστων έργων και των «παγωμένων» εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό την παραπλάνηση των δημοτών. Εργαλείο πολιτικής εκτελούμενης και πραγματοποιούμενης, που πρέπει να εφαρμόζεται με συγκεκριμένα, μετρήσιμα και απτά αποτελέσματα για να λύνει προβλήματα, να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών και να δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης και όχι παράθεση εκατομμυρίων με άδηλο μέλλον.

Στον Π|Υ 2023 του Δήμου μας, βλέπουμε, για μία ακόμη φορά αντιγραφή του προηγούμενου, όπου απουσιάζουν οι στοχευμένες προβλέψεις για βελτίωση της καθημερινότητας στην πόλη και τους οικισμούς, στην αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, στην αστική ασφάλεια των πολιτών, στην επέκταση του δημόσιου – κοινόχρηστου χώρου, στην επέκταση υποδομών στην σχολική και προσχολική στέγη, στην επέκταση των υποδομών και δράσεων κοινωνικής πολιτικής, στην επαύξηση των πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων, στην θεσμοθέτηση σπουδαίων δράσεων προς τόνωση της κινητικότητας των πολιτών και της τοπικής οικονομίας.

Η διοίκηση του κ. Εσκίογλου δεν είναι σε θέση να μιλά για ανάπτυξη του Δήμου στα χρόνια της θητείας της, γιατί αντί να δημιουργεί προοπτικές και να ανοίγει ορίζοντες για την νέα δεκαετία του 2030 που διανύουμε, απλώς και μόνον φροντίζει να συντηρεί και να διαχειρίζεται τις υπάρχουσες, όταν δεν τις καταργεί πλήρως ή δεν τις αδρανοποιεί. Η διοίκησή του περιαυτολογεί, αυτοθαυμάζεται και θριαμβολογεί για τα αυτονόητα.

Φαντάζει ως πλεονασμός να πούμε ότι είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο στην σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα του Δήμου μας και σε σχέση με τα υπάρχοντα δεδομένα, πέρα από την συνεχή υποχρέωση για διεκδικήσεις, και επιβάλλεται η δημοτική αρχή να υιοθετήσει βασικές στρατηγικές που έχουν στόχο στην βέλτιστη χρήση των οικονομικών πόρων και στην διαρκή επαύξησή τους, αλλά δυστυχώς στον Π/Υ 2023 δεν βλέπουμε κάτι σχετικό, απεναντίας ουδέν προσθέτει στην προοπτική δημιουργίας επιπρόσθετων εσόδων, στην θωράκιση από το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, στην προώθηση πολιτικών προς βελτίωση της κοινωνικής ευημερίας, του εισοδήματος και της καθημερινότητας των πολιτών.

Είναι πολύ πρόσφατη για την διοίκηση του κ. Εσκίογλου:

α. η απαξίωση των επιχειρηματιών, των εμπόρων και των αγροτοκτηνοτρόφων της περιοχής,

β. η περιφρόνηση προς κάθε συλλογική δράση των πολιτιστικών, αθλητικών και κοινωνικών συλλογικοτήτων,

γ. η αποκλειστικότητα της ενασχόλησής του με την εξυπηρέτηση των προσωπικών και ιδιοτελών θεμάτων,

δ. η αποφυγή διαφύλαξης της δημοτικής περιουσίας, με αποβολή των καταπατητών, αλλά και αυτή την εμπρόθεσμη υποβολή ενστάσεων στο υπό σύσταση Κτηματολόγιο,

ε. η ανάλωση σε εφευρήματα αστήρικτων δικαιολογιών, για το «πάγωμα» έργων, δράσεων, προσπαθειών,

στ. η κατασπατάληση των οικονομικών πόρων προς αποκατάσταση των ζημιών της θεομηνίας Ιανός, με κατεπείγουσες και αμαρτωλές διαδικασίες απευθείας αναθέσεων, ανύπαρκτων εκπτώσεων, ακόμη και σήμερα δύο και πλέον χρόνια μετά την θεομηνία,

ζ. η αδυναμία επί ενάμισι χρόνο, αφότου αποφασίσθηκε από το Δ.Σ., της εκμίσθωσης μεγάλης δημοτικής έκτασης, με οικονομική ωφέλεια από ενοίκια και ανταποδοτικά τέλη για τον Δήμο,

η. η ανεξήγητη άρνηση προς ένταξη του τοπικού φορέα αγροτικής ανάπτυξης ΤΟΕΒ Ενιπέα στην υπό σύσταση ενεργειακή κοινότητα και αυτή η αποφυγή συμμόρφωσης στις επιταγές της πλειοψηφίας του Δ.Σ.,

θ. η «ευχερώς ανεξήγητη» και επί τριετία αποφυγή ολοκλήρωσης των ενταγμένων μεγάλων έργων της προηγούμενης δημοτικής αρχής μας, με συσσώρευση των σχετικών κονδυλίων στον τελευταίο και καταψηφισμένο προϋπολογισμό του έτους 2023 (με 15 προς 9 ψήφους, με καταψήφιση από το σύνολο των παρατάξεων της μειοψηφίας, αλλά και τους τρείς ανεξάρτητους συμβούλους της παράταξής του),

ι. η αντιδημοκρατικότητα λειτουργίας του κ. Εσκίογλου και η επιδειχθείσα παντελής έλλειψη συνεννόησης και συνεργασίας, με το σύνολο των παρατάξεων της μειοψηφίας και η δημιουργία «κλειστής κλίκας» και «κλειστού διευθυντηρίου», κατά τις καταγγελίες συγκεκριμένων συμβούλων της παράταξής του και ήδη ανεξάρτητων,

Και πάντα ταύτα ως επιστέγασμα της ανεπάρκειας, της αδιαφορίας και της απραξίας του κ. Εσκίογλου στα δημοτικά πράγματα, με άμεσο αποτέλεσμα έναν προϋπολογισμό ομολογία και επιστέγασμα αποτυχίας.

Άλλωστε, η μεγαλύτερη ομολογία αποτυχίας του κ. Εσκίογλου είναι η συνεχής, επίμονη, συστηματική και επί τριετία άρνηση να κάνει ετησίως τον απολογισμό για την διοίκησή του και τα πεπραγμένα της, ενώπιον των δημοτών, που είναι και υποχρεωμένος τόσο από τον Νόμο όσο και από τις διακηρύξεις του. Απλά, την ώρα του απολογισμού κρύβεται, αρκείται στην διαβίβαση αυτάρεσκων κειμένων επικοινωνιακής προβολής και αρνείται να συνειδητοποιήσει ότι η απραξία του επιφέρει ραγδαίες εξελίξεις».

Back to top button